Mazelen en kinkhoest: dit wil je weten

Mazelen & kinkhoest: dit wil je weten

Momenteel is er in de media veel aandacht voor mazelen en kinkhoest. Elders in het land zijn uitbraken van mazelen, en ook kinkhoest komt weer vaker voor.

Mazelen

Op dit moment is het aantal gevallen van mazelen in Nederland beperkt tot enkele lokale uitbraken. Er is geen sprake van wijde verspreiding van mazelen of een epidemie en in onze regio zijn op dit moment géén bevestigde meldingen van mazelen.

Kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van keel, neus en longen. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinkhoest kan gevaarlijk zijn voor kinderen jonger dan 1 jaar. Kinderen krijgen via het Rijksvaccinatieprogramma een uitnodiging voor de kinkhoestvaccinatie.

Als je zwanger bent kun je een afspraak voor de 22 wekenprik maken. Je baby is dan vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest.

Werk je met onbeschermde pasgeborenen of onbeschermde jonge zuigelingen? Vraag bij je werkgever na hoe deze de kinkhoestvaccinatie heeft geregeld. Zie vaccinaties op maat.

Voor overige volwassenen is een kinkhoestvaccinatie niet zinvol. Zij hebben al voldoende bescherming opgebouwd tegen kinkhoest door regelmatige kinkhoestinfecties.