Actueel

Mentale gezondheid jongvolwassenen sterk verbeterd na coronaperiode

Het gaat beter met de mentale gezondheid van jongvolwassenen (16 tot en met 25 jaar) in Noord-Holland-Noord dan een jaar eerder.

Inspiratiemiddag 'Gezond en lekker naar buiten' voor kinderopvang, peuterspeelzalen en gastouderopvang in de regio West-Friesland!

Meld je aan voor de inspiratiemiddag Groen is Gezond voor kinderopvang, peuterspeelzalen en gastouderopvang in de regio West-Friesland.

Vraag naar meer en betere seksuele vorming in vo en mbo

Rutgers en Soa Aids Nederland roepen op om seksuele vorming een structurele plek te geven in het voortgezet onderwijs en het mbo.

Vaccinatieronde RVP voorjaar 2024

De vaccinatieronde voorjaar 2024 voor het Rijksvaccinatieprogramma is van start. Maak nu je afspraak.

OGGZ-seminar NHN 18 april 2024 - Ben jij er ook bij?!

Speciaal voor professionals en inwoners met ervaringskennis etc. in de regio Noord-Holland-Noord organiseren wij het OGGZ-seminar NHN op 18 april in de Vest te Alkmaar.

HPV-prik (1996-2005): hier kun je terecht

Ben jij geboren tussen 1996 en 2005 en heb je in 2023 je eerste prik HPV18+ gehaald? Dan kun je tot 1 juni 2024 terecht voor je tweede prik.

Kwik in huis? Lever het in!

Voorkom ongelukken met kwik in huis. Breng oude barometers, thermometers of bloeddrukmeters daarom vandaag nog naar het chemisch afval!

Nieuwe social media Jeugdgezondheidszorg NHN

De Jeugdgezondheidszorg van GGD Hollands Noorden staat vanaf de zwangerschap tot en met 18 jaar klaar voor ouders/opvoeders. Nu is het tijd om ook op Instagram en Facebook laagdrempelige informatie te geven over de ontwikkeling van kinderen.

Bescherming tegen rotavirus in Rijksvaccinatieprogramma

Vanaf 2024 wordt vaccinatie tegen het rotavirus opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Aantal kinkhoestmeldingen neemt toe

Vanaf september 2023 neemt het aantal meldingen van kinkhoest toe onder jonge baby’s van 0 tot 5 maanden.

Luchtweginfectie? Dit is het advies

Heb je klachten die passen bij een luchtweginfectie? Dit is het advies.

Corona najaarsronde 2023 voorbij

De coronaprik najaarsronde van 2023 is voorbij.

Help jouw patiënt rookvrij het nieuwe jaar in

Mensen die roken worden in december aangemoedigd om hun stoppoging goed voor te bereiden. In januari worden ze gesteund en krijgen ze informatie en tips om hun stoppoging te blijven volhouden. Als (zorg)professional kun jij jouw patiënt of cliënt helpen.

Annuleren afspraak JGZ ook via SMS

Vanuit de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) lukt het niet altijd om klanten (ouders/verzorgers, jeugdigen of volwassenen) te bereiken als een afspraak moet worden afgezegd. We blijven klanten actief afbellen. Maar als het niet lukt om contact te krijgen, dan wordt een SMS-je gestuurd.

Complex samenspel: evaluatieproces digitaal dossier jeugdgezondheid

GGD Hollands Noorden heeft samen met GGD regio Utrecht en GGD Twente het proces van het digitaal dossier jeugdgezondheid (genaamd GGiD) door het bureau Andersson Elffers Felix (AEF) laten evalueren.

Verwarm je huis veilig, voorkom koolmonoxidevergiftiging

Veel huizen in Nederland hebben nog een CV-ketel, geiser, gashaard of gaskachel. Is de installatie niet goed aangesloten of onderhouden door een CO-vrij gecertificeerd bedrijf? Dan is er een groter risico op koolmonoxidevergiftiging.

Nieuwsbrief OGGZ Vangnet & Advies editie 2

Met trots presenteren we dan ook onze tweede externe nieuwsbrief. Ons doel is om jou, als waardevolle netwerkpartner, op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen de OGGZ en Vangnet & Advies.

Jac. P. Thijsse College (Castricum) verdient zilveren Schoolkantine Schaal

Het Jac. P. Thijsse College heeft een zilveren Schoolkantine Schaal 2023-2024 van het Voedingscentrum verdiend. Hiermee laat de school zien dat de schoolkantine gezond is ingericht. 

Rijksvaccinatieprogramma: voorjaar 2024

Voor de najaarsronde Rijksvaccinatieprogramma 2023 ontvang je automatisch een oproep van het RIVM. Hiermee kun je een afspraak maken voor de DTP/BMR-, HPV- en Meningokokken ACWY-groepsvaccinaties voor kinderen onder de 18 jaar.

Gratis griepprik voor zwangere vrouwen 

Als de moeder tijdens de zwangerschap de griepprik krijgt, heeft de baby direct vanaf de geboorte minder kans om de griep te krijgen.

Gratis webinar voor zwangeren: vaccinaties

Tijdens de zwangerschap komt er veel op je af. Ook de vraag of jij je wilt laten vaccineren tijdens de zwangerschap tegen kinkhoest en griep. Wil je meer weten over vaccinaties tijdens de zwangerschap? Meld je aan voor ons webinar.

Texel: ook vrijdag 27 oktober coronaprik mogelijk

De najaarscampagne corona 2023 is van start. Net als voorgaande rondes komt GGD Hollands Noorden een aantal dagen naar Texel met het eigen team. Zo krijgen inwoners uit de doelgroepen de kans om de nieuwe coronaprik in hun eigen omgeving te halen. Zij kunnen de afspraak direct maken via planjeprik.nl…

Postcodebeleid bij Centrum Seksuele Gezondheid

Centrum Seksuele Gezondheid, onderdeel van GGD Hollands Noorden, gaat werken met een strenger beleid bij de aanvraag voor soa-testen.

ANP op bezoek bij priklocatie Alkmaar

De corona najaarsronde 2023 is van start! In de regio Noord-Holland-Noord als eerste bij priklocatie Alkmaar aan de Ampèrestraat. Om 8.30 uur stonden de medewerkers van GGD Hollands Noorden gereed en kwamen de eerste inwoners langs voor hun prik. In totaal waren er in Alkmaar op deze dag ongeveer 1.000…

Regiorapport Vaccinatiegraad RVP 2022 is uit!

Op basis van het landelijke RIVM-rapport 'Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2022’, heeft GGD HN een Regiorapport over 2022 opgesteld.

Week tegen Eenzaamheid: dit kun jij doen

Hoe kun jij bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid?

Een rondje tegen eenzaamheid: ‘Mijn straatje’

De week tegen eenzaamheid is van start. Let op elkaar.

Kun jij testen bij ons Centrum Seksuele Gezondheid?

Kom jij in aanmerking voor een afspraak bij onze afdeling Seksuele Gezondheid en/of voor een soa-test? Door de grote vraag naar consulten en het oplopen van de wachttijden zijn wij helaas genoodzaakt te werken met een postcodebeleid.

Win € 750 voor jouw sportclub – Wel Zo Sportief!

Van 2 t/m 22 oktober start opnieuw de campagne ‘Word ook een club van NIX’. Deze campagne is bedoeld voor sportkantines om zo sporters, ouders, bezoekers en barvrijwilligers eraan te herinneren dat NIX18 de norm is.

Verlenging HPV-prik 1996 t/m 2003

Jongvolwassenen (geboren in 1996 t/m 2003) krijgen vijf maanden langer de tijd om de tweede prik te halen tegen HPV. De HPV-prik biedt bescherming tegen zes soorten kanker. Alleen in 2023 konden jongvolwassenen zich gratis volledig laten vaccineren tegen HPV tijdens de HPV-inhaalcampagne. Voor langdurige bescherming zijn twee prikken nodig…

Wereld Suïcide Preventie Week 2023

Elke 40 seconden stapt er iemand op de wereld uit het leven. In Nederland overlijden gemiddeld 1.850 mensen per jaar door suïcide. Dat zijn er 5 per dag. Elke suïcide raakt 135 mensen. Op jaarbasis zijn dat bijna 250.000 mensen, net zoveel als het aantal inwoners van Eindhoven. Op zondag…

Campagne tegen geweld in huiselijke kring

Bijna 1,3 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder zijn in één jaar tijd slachtoffer geweest van huiselijk geweld, blijkt uit de Prevalentiemonitor 2022 van het CBS. Ruim 850.000 mensen maakten het structureel mee: (bijna) dagelijks, wekelijks of maandelijks. Let op elkaar. Een onveilige thuissituatie doorbreken, begint met je zorgen…

Vaccins rabiës weer beschikbaar

Ga je naar een reisbestemming waarvoor je vaccinaties tegen rabiës (hondsdolheid) nodig hebt? Het vaccin waarmee je je preventief kunt laten vaccineren bij GGD Hollands Noorden, is weer op voorraad. Meer informatie over hondsdolheid Maak je afspraak bij Spreekuur Reizigersvaccinaties

Zwemmen in natuurwater: zo houd je het veilig en gezond

We hebben erop moeten wachten, maar het zomerse weer is volop aanwezig in Nederland. Heerlijk om tijd door te brengen aan en in het water. Hier is onze regio natuurlijk meer dan rijk aan, met de ligging tussen zee en IJsselmeer en de vele recreatieplassen en sloten. Hoe houd je…

Kleine kinderen en hitte

Kinderen die last hebben van de hitte zijn sneller moe, klagen over hoofdpijn en krijgen concentratieproblemen, last van benauwdheid en een snelle ademhaling. Let vooral op uitdroging bij jonge baby’s en kinderen.

Landelijk rapport vaccinatiegraad RVP 2022 RIVM

Op 29 juni jl. is het RIVM-rapport ‘Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2022’ gepubliceerd.  Belangrijkste bevindingen voor onze regio Landelijk was de vaccinatiegraad van bijna alle RVP-vaccinaties in 2022 lager dan de jaren ervoor. In onze regio Noord-Holland-Noord (NHN) zagen we vorig jaar nog een verhoging voor de vaccinaties tot en met 14…

Nieuwsbrief OGGZ editie zomer 2023

Nieuwsbrief OGGZ Vangnet & Advies zomer 2023 voor netwerkpartners om hen op de hoogte te houden van ontwikkelingen. In deze nieuwsbrief o.a. nieuwe teamleider stelt zich voor en de werkdag.....

Ondersteuning jongvolwassenen nodig na coronaperiode

Hoewel de meeste jongvolwassenen hun leven weer hebben opgepakt, kampt een deel van de jongvolwassenen nog met de gevolgen van de coronaperiode.

GGD Hollands Noorden ondersteunt gemeenten bij GALA, IZA en brede SPUK

Gemeenten en netwerkpartners in Noord-Holland-Noord hebben het document GGD HN in het GALA ontvangen. Wij beschouwen het GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord, Rijksoverheid.nl) als een goede ontwikkeling die leidt tot versterking van de publieke gezondheid in Noord-Holland-Noord. We willen gemeenten en netwerkpartners hierbij graag ondersteunen. Toelichting en contactgegevens In…

Nieuwkomers: wat zijn de risico’s op verdrinking?

Kinderen met een migratieachtergrond zijn vaker slachtoffer van verdrinking. Dat moet veranderen. Speciaal voor gemeenten is er een handreiking geschreven

Corona Gezondheidsmonitor 2022: minder mensen voelen zich gezond

Resultaten Corona Gezondheidsmonitor 2022 onder volwassenen en ouderen: minder mensen voelen zich gezond.

Houd hoofd en huis koel in de zomer

Je kunt gezondheidsklachten krijgen door de hitte. Wat kun je doen om lichaam, huis én het hoofd koel te houden?

Naar strand en duin? Pas op voor bastaardsatijnrups

Pas op voor de bastaardsatijnrups. Hij komt voor in de duinen en op het strand. De brandharen zorgen voor vervelende klachten.

Huwelijksdwang en achterlating: ken jij de signalen?

Nederlandse jongeren moeten soms tegen hun wil trouwen met een partner in het buitenland, uitgekozen door hun ouders of familie. Of ze worden helemaal alleen achtergelaten in hun land van herkomst, bijvoorbeeld omdat ouders vinden dat hun kind teveel is verwesterd. Zo’n achterlating betekent een scherpe breuk in hun leven.…

Mentale gezondheid: 4x maak je hoofd leeg

Een goede geestelijke gezondheid is van ons allemaal. En iedereen kan hieraan bijdragen. Om hier bewustwording in te creëren, vindt van 22 tot en met 28 mei 2023 de Europese Week van de Mentale Gezondheid plaats.

Complimenten en gratis condooms voor LGBTIQ+-asielzoekers

De GGD is verantwoordelijk voor de de gezondheidszorg aan vluchtelingen, asielzoekers en statushouders. Een van de dingen die we doen is voorlichting geven. Woensdag 17 mei, op de Internationale dag tegen homofobie en transfobie (#IDAHOT) deden we dat op het AZC in Heerhugowaard. Het Waardse asielzoekerscentrum was die dag the…

Infectiepreventieweek: aandacht voor de nieuwe hygiëne

Van maandag 22 mei t/m vrijdag 26 mei 2023 vindt de Infectiepreventieweek plaats. met aandacht voor de nieuwe hygiëne

Help, ik wil mijn huis terug!

Ga open het gesprek aan als je in je omgeving iemand met hoardingproblematiek tegenkomt.

Het NHD mee op huisbezoek met Vangnetteam van de GGD

Journaliste Virginia Groenendijk van het Noordhollands Dagblad liep een dag mee met het team Vangnet & Advies van GGD Hollands Noorden. Hieronder lees je haar verslag uit de krant van 6 mei 2023. ’Alcoholist? Ik drink maximaal een halve fles per dag’ Heftige incidenten met verwarde personen halen steeds vaker…

Nieuwe vaccinatieronde Mpox: speciaal inloopspreekuur

De vaccinaties tegen mpox (voorheen monkeypox) gaan weer van start. Homo- en bi-mannen, en transpersonen die nog niet eerder zijn gevaccineerd  en weten dat zij een grotere kans hebben op een mpox-infectie, kunnen vanaf volgende week bij GGD Hollands Noorden terecht.

‘Erkenning van OGGZ als vakgebied’

De GGD is verantwoordelijk voor het bewaken, beschermen en bevorderen van de gezondheid en veiligheid van inwoners. Zorgen voor de meest kwetsbare personen is het werkveld van de Openbare Geestelijke Gezondheidzorg (OGGZ). Michael Willemsen, sinds twee maanden teamleider bij OGGZ Vangnet & Advies van GGD Hollands Noorden, noemt het een…

Voorlezen aan baby of peuter? De BoekStartcoach helpt

Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen! Maar welke boekjes zijn geschikt voor welke leeftijd? En hoe ga je om met meertalig opvoeden? Voor deze en andere vragen over voorlezen aan jonge kinderen zijn er de BoekStartcoaches. Zij zijn regelmatig aanwezig op 7 consultatiebureaus in Alkmaar, Bergen en Dijk…

Jongens bij hielprik straks op ALD getest

Bloed van pasgeboren jongens wordt vanaf oktober via de hielprik ook getest op de stofwisselingsziekte adrenoleukodystrofie (ALD). De ziekte kan bij mannen leiden tot schade aan de hersenen en bijnieren. Door de stofwisselingsziekte vroeg te signaleren, is behandeling hiertegen goed mogelijk, aldus RIVM. In Nederland worden met de hielpriktest naar…

Nieuwe tekenziekte rukt op

Sinds 2016 rukt in Nederland een nieuwe tekenziekte op. De ziekte van Lyme is inmiddels bekend, maar tekencefalitis kan (mogelijk dodelijke) hersenvliesontsteking veroorzaken. Teken kunnen het TBE-virus bij zich hebben en overdragen aan dier en mens. In andere Europese landen, zoals Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland, worden mensen zelfs tegen het…

Reizigersspreekuur: plan je afspraak op tijd

De vakantieperiode komt in zicht! Veel mensen hebben al vakantieplannen. Het is belangrijk om te weten welke gezondheidsrisico’s er op je reisbestemming zijn en welke extra vaccinaties je nodig hebt. GGD Hollands Noorden heeft een speciaal spreekuur voor reizigers. Plan je afspraak in via GGD Reisvaccinaties of bel 088-01 00…

Succesvolle tweede Iftar veiligheidsregio in Hoorn

Een kleine 150 mensen schoven eind maart in Hoorn aan voor de tweede Iftar (vastenmaaltijd) van de veiligheidsregio in successie. Deze keer in samenwerking met de Westfriese moskeeën. Het werd een warm samenzijn van mensen uit de moslimgemeenschap, burgemeesters en vertegenwoordigers van de hulpdiensten, onder wie directeur Edward John Paulina…

Informatiewebsite en infolijn: Mentaal Vitaal

Zijn er vragen over mentale gezondheid? Of heb je in jouw werk te maken met mensen met mentale problemen? Dan kun je doorverwijzen naar de informatiewebsite en de Infolijn van Mentaal Vitaal (onderdeel Trimbos-instituut). Je vindt er betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde informatie over alles wat met mentale gezondheid te maken heeft –…

Oproep herhaald: geen btw op groente en fruit

Het ministerie van Financiën had bureau SEO onderzoek laten doen naar de mogelijkheden om de btw op groente en fruit te verlagen naar nul. Conclusie van het onderzoek is dat zo’n stap juridisch ingewikkeld is, omdat het niet duidelijk is wat nou wel groente of fruit is en wat niet.…

Week van de Groene Tuin

Een groene tuin: daar word je toch vrolijk van? Tijdens de Week van de Groene Tuin (4 t/m 10 april 2023) wordt aandacht gevraagd voor het vergroenen en verduurzamen van je tuin, balkon of straat. Zo zorgen we met elkaar voor minder wateroverlast en hittestress, veroorzaakt door het veranderende klimaat.…

Wie loopt het meeste risico op post-covid?

Welke mensen hebben het grootste risico om post-covid (long-covid) te krijgen? Een nieuwe analyse van onderzoek uitgevoerd tijdens de eerste twee jaar van de pandemie, helpt bij het antwoord op deze vraagt, schrijft de New York Times. Mensen die 2 doses van een corona-vaccin kregen voordat ze besmet raakten, hadden…

Helft jongvolwassenen ervaart psychische klachten

De helft van de jongvolwassenen (16 t/ 25 jaar) in Noord-Holland-Noord ervaart psychischeklachten. In 5 jaar tijd is het aantal jongvolwassenen met psychische klachten bijna verdubbeld. Ook zien we veel stress, eenzaamheid en gedachten over zelfdoding bij deze groep. Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022, een grootschalig landelijk…

Trauma's uit kindertijd: anders voor man en vrouw

Mannen en vrouwen worden heel verschillend beïnvloed door trauma’s uit hun kindertijd. Vrouwen met psychische problemen in het latere leven hebben vaker te kampen gehad met emotioneel trauma en seksueel misbruik in hun jeugd. Terwijl psychische klachten bij mannen eerder het gevolg zijn van emotionele en fysieke verwaarlozing in hun…

Onderzoek: stijgende prijzen en invloed op inwoners

We hebben er allemaal mee te maken: stijgende prijzen. Boodschappen, energie, vervoer, de sportclub, een avondje uit… Bijna alles wordt duurder. Hebben deze stijgende prijzen invloed op gezondheid, leefstijl en welzijn van de inwoners in Noord-Holland-Noord? Team Epidemiologie van GGD Hollands Noorden vroeg het aan leden van het Gezondheidspanel. Ruim…

Beweeg jij voldoende? En je kind?

Veel Nederlanders bewegen minder dan gezond voor ze is. Zo’n 47 procent krijgt genoeg lichaamsbeweging, en dan vooral kinderen van 4 t/m 11 jaar. Dat constateert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na onderzoek in 2021 onder 8.442 mensen. GGD Hollands Noorden stimuleert de campagne 30dagengezonder.nl. Je kunt nog…

Bijeenkomst mentale gezondheid middelbare scholieren in de Kop

De beweging Mentale Gezondheid hield begin van dit jaar een bijeenkomst in de Kop van Noord-Holland. Zij ging in gesprek met middelbare scholen in de regio, GGD, gemeenten, zorgorganisaties, jongerenwerk, sport, ervaringsdeskundigen en leerlingen. Er werden activiteiten, interventies en projecten in kaart gebracht die bijdragen aan de mentale gezondheid van…

Buitenspelen bij school of kinderopvang: wees alert op teken

Het tekenseizoen is weer begonnen. Teken zitten overal; in het bos en de duinen, maar ook in het park, de tuin of de bosjes bij school of kinderopvang. Laat kinderen alert zijn op teken. Controleer ze als ze daarvoor zelf nog te jong zijn. Een tekenbeet kan namelijk de ziekte…

Vapen en snus: wat is het en wat kun je als school doen ter preventie?

Scholieren komen vaker in aanraking met alternatieven voor roken, zoals vapen en snus. Dat is niet gek, want op sociale media promoten influencers tegen betaling de nieuwste producten van de tabaksindustrie. Wat zijn vapen en snus precies? Zijn ze schadelijk? En wat kun je als school doen ter preventie?  Informatie…

Gratis lespakket ‘Micro-monsters om je heen’ voor basisschool

Het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) ontwikkelde speciaal voor het basisonderwijs samen met een team leerkrachten het gratis lespakket ‘Micro-monsters om je heen’. Er is een lespakket voor groep 5/6 en een variant voor groep 7/8. Micro-monsters om je heen is ontwikkeld om het gesprek over vaccineren op gang te…

Gebruik onder jongeren terugdringen met 'In Control of Alcohol & Drugs'

Alcohol- en drugsgebruik onder jongeren voorkomen en verder terugdringen. Aan dit doel draagt het programma ‘In Control of Alcohol & Drugs’ bij. GGD Hollands Noorden voert dit programma uit in opdracht van de 16 gemeenten in Noord-Holland-Noord. Door in de drie regio’s integraal samen te werken op het gebied van…

Veilig in de zon: smeren, kleren en weren, óók op school of opvang

Heerlijk, dat voorjaarszonnetje! Om er volop van te kunnen genieten is goede huidbescherming belangrijk. Zelfs nu de zon nog niet zo fel is, kan ze namelijk al schade toebrengen. Vooral bij kinderen. Bij verbranding op jonge leeftijd of langdurig zonlicht direct op de huid, is er op latere leeftijd meer…

Prik- en testangst bij kinderen voorkomen

Moderne medische zorg is tot heel wat in staat. En toch ervaren veel kinderen ernstige stress als ze met een naald worden geprikt. Ook bij andere verrichtingen (plaatsen van een maagsonde of urinekatheter, behandelen van letsels op de Spoedeisende Eerste Hulp, wondzorg na een operatie) voelen kinderen veel onnodige pijn…

Gordelroos: wat is jouw verhaal?

Je hebt vast wel eens gehoord over gordelroos. Wat is dit voor ziekte en hoeherken je het? Gordelroos is volgens de Gezondheidsraad (GR) een ernstige ziekte. Daaromwordt er in Nederland en in landen om ons heen van 27 februari tot 5 maart 2023 aandacht gevraagd voor de symptomen en de…

Week van de Liefde: zijn wie je bent

Morgen, 14 februari, is het Valentijnsdag. De dag van de liefde. In het verlengde hiervan is het deze week de Week van de Liefde, een initiatief van SOA Aids Nederland en Rutgers. Middelbare scholen en mbo-instellingen besteden tijdens deze themaweek extra aandacht aan seksuele vorming. Thema dit jaar is ‘Zijn…

Meer aandacht, geld en slimme samenwerking voor gezondheid en preventie

Meer aandacht, meer geld en slimme samenwerking voor een gezondere samenleving. Dat is het doel van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), dat is ondertekend op het ministerie van VWS. In het akkoord is afgesproken hoe we in 2040 een gezonde generatie bereiken met weerbare gezonde mensen die opgroeien,…

Weinig griepgevallen, maar epidemie is nog niet voorbij

Weer minder mensen met griep, maar de epidemie is nog niet officieel voorbij.

Sollicitatieronde arts M+G van start

Kijk je als arts naar het grotere geheel, zonder het individu uit het oog te verliezen? En wil jij werken aan preventie en gezondheid buiten het ziekenhuis? Solliciteer dan vanaf 1 februari t/m 7 maart 2023 op een opleidingsplek voor een van de (profiel)opleidingen arts Maatschappij + Gezondheid. (Profiel)opleidingen arts…

Zorg voor een rookvrije start: laat mijn dromen niet in rook opgaan

In Nederland roken nog steeds meer dan één miljoen ouders van thuiswonende kinderen. Ook is het aantal vrouwen dat rookt tijdens de zwangerschap de afgelopen jaren niet afgenomen. Met een nieuwe campagne ‘Zorg voor een rookvrije start’ roept de taskforce Rookvrije Start zorgverleners op om in actie te komen. De…

Waterleven van slag door medicijnresten

Angstremmers, antidepressiva en een middel tegen epilepsie en bipolaire stoornis maken dieren en planten in Nederlands oppervlaktewater mogelijk van slag. De concentraties van deze stoffen in sloten en plassen veranderen het gedrag van vissen en kreeftjes, laat laboratoriumonderzoek zien. De middelen komen voornamelijk in het water terecht als patiënten ze uitplassen Dat…

Think before you ink

Een tatoeage laten zetten? Dat is al lang niet meer alleen voor noeste zeemannen en jongere generaties. En een tatoeage kan zorgen voor een mooie herinnering of verbintenis. Natuurlijk zoek je voor zo’n blijvende tekening op je lichaam een goede tattoostudio. GGD Hollands Noorden keurt de studio’s in onze regio…

Nederlandse Kankeratlas gelanceerd

De Nederlandse Kankeratlas, die deze week is gelanceerd, biedt GGD’en en gemeenten extra data bij het maken van het regionale preventiebeleid om zo de ongelijke kans op het krijgen van kanker in heel Nederland terug te brengen, zodat er minder mensen worden getroffen door kanker. Er is nog veel winst te boeken…

5x gezond de winter door

Kouder weer in aantocht en allerlei virussen die rondwaren. Hoe blijf je gezond deze winter? De belangrijkste tip: ga naar buiten. Ook op bewolkte dagen heeft dit een positief effect op je gezondheid. Die frisse neus aan het begin van de dag, na de lunch of na je werkdag geeft…

Koken op gas: slecht voor het milieu en je gezondheid

Koken op gas is niet goed voor het milieu én niet voor je gezondheid. Bij koken op gas komen schadelijke stoffen vrij. Die stoffen kunnen voor ernstige gezondheidsklachten zorgen. Jaarlijks krijgen zo’n tienduizenden kinderen in Nederland astmasymptomen door gebruik van een gaskookplaat. En ook bij volwassenen kan luchtvervuiling in de…

Jouw gezonde leefomgeving

Hoe maken we onze leefomgeving zo gezond mogelijk? Dat begint bij te noemen wat we hieronder verstaan. Inwoners ervaren hun leefomgeving als gezond als zij er prettig wonen en als gezonde keuzes makkelijk en logisch zijn. Ook is de negatieve invloed op gezondheid zo klein mogelijk. GGD Hollands Noorden helpt…

RS virus: geen paniek

Alle intensive care afdelingen voor kinderen liggen vol. Dit komt onder meer door het RS virus. De kinder-ic’s liggen in de winter altijd voller dan in andere seizoenen, maar er is geen reden tot paniek. Extra risico lopen baby’s die te vroeg geboren zijn (eerder dan 37 weken zwangerschap) of…

‘Je kiest er niet voor om uitgekotst te worden door de maatschappij’

Een goede baan hebben en toch dakloos raken. Het overkwam Dirk Brand en Mike van Dolderen. En zij zijn niet de enigen. Alleen al in Noord-Holland steeg het aantal dak- en thuislozen de laatste jaren tot recordhoogte. En dat aantal zal alleen maar toenemen. Voor veel mensen die nu al…

Altijd risico op nieuwe pandemie

Zoals de mens zich over de wereld verspreidde, zo deden ook besmettelijke ziekten dat. Hoe beschaafder we werden en hoe meer contact er was met allerlei bevolkingsgroepen en dieren, hoe meer pandemieën er ontstonden. Zoönose, de overdracht van besmettelijke ziekten van dieren op mensen of omgekeerd, leidde tot onder andere…

Gezondheidsraad: versterkte muziek moet zachter

54 procent van de 12- tot 18-jarigen in Nederland loopt risico op gehoorschade. Om dat percentage omlaag te krijgen, adviseert de Gezondheidsraad het maximale geluidsniveau voor versterkte muziek te verlagen van 103 naar 100 decibel. Elke 3 dB erbij is een verdubbeling van het geluid. 3 dB eraf is dus…

Hout stoken: slecht voor je gezondheid

Lekker opwarmen bij een haardvuur of de houtkachel. Past bij de tijd van het jaar en bij de stijgende energieprijzen. Maar hout stoken is wel slecht voor je gezondheid, omdat er schadelijke stoffen bij vrij komen. Het RIVM geeft sinds 2019 een ‘stookalert’ af om mensen op te roepen dan…

Naleving leeftijdsgrens alcoholverkoop

De gemeenten en GGD in de regio Noord-Holland-Noord werken intensief samen om het alcoholgebruik van jongeren terug te dringen. In opdracht van de 16 gemeenten heeft een extern bureau recentelijk onderzoek gedaan bij verschillende verkooppunten in de regio. De resultaten van dit onderzoek naar naleving geeft gemeenten richting voor hun…

Meer hiv in meer landen

Donderdag 1 december is het Wereld Aids Dag. Ooit in het leven geroepen om meer aandacht te vragen voor de ziekte de bestrijding ervan. Na jarenlange daling van de besmettingen met hiv, het virus dat aids veroorzaakt, liepen dit jaar in wel 45 landen meer mensen hiv op dan in…

Jongeren lekkerder in hun vel

Jongeren voelen zich beter dan een paar maanden geleden. Hun mentale welzijn is vooruitgegaan, ze voelen zich iets minder eenzaam en ze ervaren minder stress. Dit komt naar voren uit een onderzoek dat door onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is uitgevoerd. JouwGGD.nl is er speciaal voor…

Zorgen over gebruik lachgas en ketamine

Heel zorgwekkend, noemt het Trimbos de sterke toename van het aantal mensen dat vorig jaar op de spoedeisende hulp terechtkwam, als gevolg van vergiftiging door lachgas of ketamine. Sommige patiënten belanden hierdoor voor de rest van hun leven in een rolstoel, zegt een woordvoerder van het instituut. Bij 1 op…

Daling aantal hiv diagnoses, effect PrEP te zien

Het aantal nieuwe hiv diagnoses is in 2021 net als voorgaande jaren gedaald, zo stelt de Stichting HIV Monitoring (SHM) op basis van nieuwe cijfers. Afgelopen jaar kregen volgens een schatting 427 mensen de diagnose hiv. Voor het eerst is een effect te zien van het middel PrEP, dat bepaalde…

Nieuw consultatiebureau in Hoornse wijk Bangert-Oosterpolder

Hoorn is een consultatiebureau rijker. Donderdag 17 november opende wethouder Marjon van der Ven de nieuwe vestiging van GGD Hollands Noorden in de wijk Bangert en Oosterpolder. Het nieuwe consultatiebureau bevindt zich op een gunstige plek in deze kinderrijke wijk. Namelijk in gebouw De Vierhoek, waar ook de basisschool en…

Nieuwe campagne: 'Doei Tabaksindustrie'

Een rookvrije generatie? Dat was de bedoeling. Tot de e-sigaretten met smaakjes op de markt kwamen.  KWF, het Longfonds en de Hartstichting maken zich zorgen en starten daarom de campagne ‘Doei Tabaksindustrie’. Veel jongeren onder de 18 zijn zich er niet van bewust dat de tabaksindustrie hen probeert te verleiden…

Pandemie raakte vooral kwetsbaren

De corona-epidemie heeft effecten op de gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk en sociaal. Dit kan direct komen door een besmetting met het coronavirus, maar ook indirect door de coronamaatregelen of de crisisdreiging. Om de impact van de coronacrisis in beeld te krijgen is het daarom belangrijk om verder te kijken…

GGD Hollands Noorden stopt met GGiD

Het bestuur van GGD Hollands Noorden heeft, samen met de besturen van GGD regio Utrecht en GGD Twente, deze week besloten om te stoppen met de ontwikkeling van het zogeheten GGD Digitaal Dossier (GGiD). De ontwikkeling van dit dossier bleek een moeizaam proces. Vanwege een blijvend verschil van inzicht over…

GGD HN x NW Ziekenhuisgroep x VR NHN

‘Elke prik is er één’: onder dit motto zochten GGD Hollands Noorden en de Noordwest Ziekenhuisgroep opnieuw de samenwerking. Voor eerdere vaccinatierondes richtte de ziekenhuisorganisatie zelf de mogelijkheden in. Voor deze najaarsronde bood GGD Hollands Noorden aan om dinsdag 25 oktober op locatie Alkmaar medewerkers te vaccineren. Dit voorstel werd…

Groot onderzoek: jongeren met mentale problemen

Vandaag gaat een grootschalig Europees onderzoek van start naar jongeren met geestelijke gezondheidsproblemen. Volgens de Universiteit Maastricht, die de studie coördineert, is het onderzoek het grootste ooit in zijn soort. Jongeren worden langere tijd gevolgd, waardoor de onderzoekers ‘voorspellende modellen’ kunnen ontwikkelen zodat eerder kan worden ingegrepen bij psychische problemen…

Seksuele identiteit en religie

11 oktober is het internationale coming out day. CJG Alkmaar, Mee & de Wering en Bureau Discriminatiezaken Art.1 NHN geven deze dag informatie aan hulpverleners over seksuele identiteit en religie. Te gast is de Marokkaanse filmmaker Wahid Sanouji. Hij toont zijn korte film De Beslissing. Bezoekers kunnen aan de hand…

Wel zo sportief, ben jij ook een 'club van NIX?'

Inmiddels is de campagne ‘Word ook een club van NIX’ gestart. Deze campagne is bedoeld voor sportkantines om zo sporters, ouders, bezoekers en barvrijwilligers eraan te herinneren dat NIX18 belangrijk is. Als sportclub wil je dat jouw sporters altijd het beste uit zichzelf kunnen halen. Dus we houden ons aan…

GGD sponsor conferentie Making Waves to Advance School Attendance

Op 5,6 en 7 oktober vindt de conferentie Making Waves to Advance School Attendance plaats in Egmond aan Zee. Organisator INSA is een wereldwijde organisatie die zich inzet voor het bevorderen van schoolaanwezigheid en het terugdringen van schoolverzuim. Een groot aantal jongeren levert zelf een bijdrage aan deze conferentie. Had…

Landelijk onderzoek naar impact corona op gezondheid volwassenen en ouderen

Hoe gaat het met de volwassenen en ouderen in Noord-Holland-Noord en in Nederland na tweeëneenhalf jaar corona? Dat wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) graag weten. GGD Hollands Noorden brengt daarom samen met alle GGD’en in Nederland de gevolgen van de coronaperiode op de gezondheid, leefstijl en…

Check voor vertrek: is rabiës vaccinatie nodig?

Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, is een dodelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Hondsdolheid kan via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier overgedragen worden op mensen. Infectie is in veel gevallen dodelijk. Rabiës komt bijna overal in de wereld voor, maar de kans om de…

Temperatuur verwarming en boiler: pas op voor legionella

Iedereen probeert energiezuinige maatregelen te nemen in en om huis. Maar wees niet té zuinig met de temperatuur van je verwarming en warmwaterboiler. Want zet je de temperatuur te laag, dan loop je het risico op een legionellabesmetting. De richtlijn is om sanitair warm water op te wekken en op…

Kabinet kiest voor investeren in infectieziektebestrijding

Het kabinet investeert de komende jaren in infectieziektebestrijding. Voor de publieke gezondheid van alle mensen in Nederland investeert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) volgend jaar ruim 200 miljoen euro. “De komende tijd gaan we in dialoog met de overheid vormgeven aan de noodzakelijke structurele versterking van de…

Gehoorschade: al op jonge leeftijd

Ouders zijn zich onvoldoende bewust van het risico op gehoorschade bij hun jonge kinderen, door veel en hard muziek luisteren, gamen of filmpjes kijken. Dat zegt Saskia Kloet van kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL. “Als je valt en je enkel verstuikt, is dat direct zichtbaar. Gehoorschade sluipt erin.” Zo’n 14 procent van…

5x goed voorbereid op reis

Najaarsreisje gepland? Goed idee! Maar je wilt natuurlijk wel weten of er nog coronabeperkingen zijn in het land van bestemming. Of dat er vaccinaties nodig zijn om je te beschermen tegen infectieziekten. Check de 5 goed-voorbereid-op-reis-tips. En maak je afspraak voor ons Reizigersspreekuur. We geven je graag advies en kunnen…

Nederland #verspillingsvrij (+ gratis restjes-receptenboekje)

Vandaag gaat de Verspillingsvrije Week van start. Een week die je uitdaagt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer eten en drinken we redden. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook gunstig voor je portemonnee. Zo maken we samen Nederland #verspillingsvrij.…

Stoptober: doe je ook mee?

Stoppen met roken zorgt voor een frissere adem, een mooiere huid en een betere conditie. En het bespaart een hoop geld! Genoeg redenen dus om ook de uitdaging aan te gaan en om te stoppen met roken in oktober. Na 28 dagen heb je 5 keer meer kans om gestopt…

Dag van de geboorte: ben jij voorbereid?

Elk jaar op 9 september (9/9) is de ‘Nationale Dag van de Geboorte’. Op deze dag wordt gevierd dat de meeste kinderen gezond ter wereld komen. Maar we weten ook dat dit niet vanzelfsprekend is voor kind én moeder. De eerste 1.000 dagen van een kind, voor, tijdens en na de…

GGD GHOR genomineerd voor Beste Overheidsorganisatie 2022 

GGD GHOR Nederland staat op de shortlist van de verkiezing ‘Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2022’. Deze verkiezing heeft als doel goede initiatieven binnen het openbaar bestuur voor het voetlicht te brengen en professionele trots te stimuleren. Ook draagt de prijs bij aan transparantie en kennisdeling binnen het openbaar bestuur, door…

De broodtrommel kan gezonder

500 lunchtrommeltjes van basisschoolleerlingen werden bekeken door wetenschappers uit Wageningen en Amsterdam. In maar 6 procent zat groente, in 5 procent een stuk fruit. 19 procent kreeg alleen witbrood en 43 procent kreeg een suikerhoudend drankje mee. De meeste kinderen krijgen te veel snacks en drankjes met veel suiker binnen…

Vapen en je gezondheid

Vooral onder jongeren en jongvolwassenen een ware trend: vapen. De vrolijk gekleurde vapes zijn pennen met fruitige geurtjes en smaakjes, waarmee je elektronisch rookt. Ziet er onschuldig uit, maar is dat ook zo? De damp van de vaper bevat, net als tabaksrook, schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden…

Proef bevolkingsonderzoek longkanker van start

Zo’n 400.000 Nederlanders tussen de 60 en 79 jaar ontvangen komende maanden een uitnodiging voor deelname aan een onderzoek naar de vroege opsporing van longkanker. Het gaat om een studie in Nederland en vier andere Europese landen, gecoördineerd door het Rotterdamse Erasmus MC, zo meldt het ziekenhuis. Het vroeg opsporen…

Stage of werk in het buitenland? Regel je vaccinaties

Een nieuw studiejaar voor de boeg, waarin je stage gaat lopen in het buitenland? Of heb je een tussenjaar waarin je (vrijwillig) gaat werken in het buitenland? Zorg dat je ruim voor vertrek – liefst minstens 7 maanden van tevoren – een afspraak maakt bij het Spreekuur Reizigersvaccinaties voor een…

Mentale gezondheid kinderen, jongeren en jongvolwassenen in regio

In mei van dit jaar heeft GGD Hollands Noorden in samenwerking met GGZ Noord-Holland-Noord het werken aan meer mentale gezondheid voor kinderen (-9 mnd.-12 jaar), jongeren en jongvolwassenen (12–27 jaar) in Noord-Holland-Noord opgepakt. Het gaat om samenwerking van verschillende partijen in een ecosysteem, met als doel dat kinderen, jongeren en…

Aai over de bol: positief opvoeden

Ken jij het programma Positief Opvoeden? Het geeft je eenvoudige handvatten, waarmee jij je kind zelfvertrouwen geeft. Door hier bewust mee om te gaan, ervaart je kind een positieve feedback op zijn gedrag. Jij kunt je kind zelfvertrouwen geven door bewust positief op te voeden Het Positive Parenting Program –…

Nationaal Hitteplan: blijf koel!

De komende dagen wordt het erg warm. Je kunt verschillende dingen doen om minder last te hebben van de hitte: drink voldoende en houd jezelf en je woning koel. Houd je veel last van hitteverschijnselen? Neem dan contact op met je huisarts. Warm weer is voor velen genieten. Maar voor…

Geen zon, zee en strand maar gedwongen trouwen in het buitenland

Zo’n 182 tot 815 mensen worden jaarlijks achtergelaten in het buitenland. 338 tot 957 mannen en vrouwen krijgen te maken met huwelijksdwang. Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) zet influencers Zakia Picolina, Tannaz Hajeby, YousToub, Ouassima Tajmout en Tothemoen in om jongeren hiervoor te waarschuwen. Elk jaar gaan honderden…

Seksuele problemen? Seksuele gezondheid spreekuur 25+

Stel: je ervaart een probleem op seksueel vlak. Er is bijvoorbeeld een verschil in verlangen ontstaan tussen jou en je partner. Of je hebt last van erectieverlies. Of pijn bij het vrijen. Maak een afspraak bij het Spreekuur Seksuele Gezondheid voor 25 jaar en ouder. In maximaal 5 gesprekken helpen…

Instagram: ‘Chlamydia krijg je niet van een zoen’

Wist jij dat je bij GGD Hollands Noorden een soa test kunt laten afnemen? Of met je vragen over vaginale hygiëne of pijn bij seks bij het Spreekuur voor jongeren en jongvolwassenen terecht kunt? Op Instagram.com/seksuelegezondheidnhn deelt het Centrum Seksuele Gezondheid nieuws, tips & tricks en haar diensten. Check! Er…

Landelijk rapport Vaccinatiegraad RVP 2021 RIVM

Op 4 juli jl. is het RIVM-rapport ‘Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2021’ gepubliceerd. Belangrijkste bevindingen voor regio Noord-Holland-Noord Landelijk was de vaccinatiegraad van bijna alle RVP-vaccinaties in 2021 iets lager dan een jaar eerder. In tegenstelling tot deze landelijke cijfers is de vaccinatiegraad in NHN voor vaccinaties in de…

Maak je eigen hitteplan

Het wordt warm! De komende dagen loopt de temperatuur op en volgende week wordt het erg warm. Veel mensen genieten van het warme zomerweer. Maar als de temperatuur lang boven de 25°C blijft, dan kun je gezondheidsklachten krijgen. Dat geldt vooral voor ouderen, mensen met overgewicht en mensen die zorg…

Onderzoeksrapport geluidshinder en slaapverstoring luchtvaart 2020

Met de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2020 (GM V&O 2020) zijn voor het eerst zowel ervaren geluidshinder als slaapverstoring door vliegverkeer landelijk in kaart gebracht. Vooral in de omgeving rondom de grotere luchthavens komt veel ernstige geluidshinder en slaapverstoring door vliegverkeer voor.   De GGD adviseert om bij (lokaal) omgevingsbeleid en de inrichting van…

NIX18: in gesprek met je kind

Ja, daar gaat je kind deze zomer. Nog geen 18 en wel gezellig op stap met vrienden en vriendinnen. En zo hoort het. Maar hoe gaat jouw kind om met alcohol en drugs? Want als ouder kunnen we wel denken: ‘Mijn kind gebruikt niets.’ Maar weet jij het zeker? Hoe…

En wie is dan die pestkop?

Pesten is een hardnekkig wijdverbreid maatschappelijk probleem dat grote impact heeft. Ongeveer 60% van mensen die zijn gepest, zegt hier emotionele of psychische problemen aan over te houden. Bij mensen die online én in de ‘echte’ wereld zijn gepest, ligt dat aandeel met 75% nog hoger. Dit blijkt uit een…

Suikermaxdag: drink liever water

Een pakje sap op school, een vruchtensapje thuis: jonge kinderen krijgen snel te veel suikers binnen, zonder dat je het door hebt. De WHO heeft daarom Suikermaxdag voor kinderen van 4 t/m 8 jaar ingesteld. Deze dag staat voor de dag dat je de aanbevolen hoeveelheid vrije suikers voor een…

OBS Fontein Gezondste School

OBS De Fontein in Alkmaar heeft maar liefst vier Gezonde School-themacertificaten behaald! In heel Nederland hebben inmiddels 1.700 scholen (primair onderwijs, voortgezet (speciaal) onderwijs, mbo) één of meer themacertificaten. Er zijn landelijk maar aantal primair onderwijs scholen die over vier of vijf certificaten beschikken. Hier is OBS De Fontein er…

Let op: levensgevaarlijke mdma in omloop

Het Trimbos Instituut heeft begin juni twee keer levensgevaarlijke mdma vloeistoffen aangetroffen. De vloeistoffen bestaan vrijwel volledig uit pure mdma, de werkzame stof uit de partydrug xtc. Al bij kleine hoeveelheden kan dit ernstige gezondheidsrisico’s opleveren. Gebruik geen mdma-vloeistof, waarschuwt het Nederlandse instituut voor verslavingszorg. De concentratie in de vloeistof…

Prenataal huisbezoek versterkt kansrijke start

De gezondheid voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller van zowel fysieke als mentale problemen op latere leeftijd. Met de wet ‘Prenataal huisbezoek door de Jeugdgezondheidszorg’ (PHB JGZ) hebben alle gemeenten vanaf 1 juli 2022 de taak om een prenataal huisbezoek door de jeugdgezondheidszorg (JGZ) aan de…

Vanaf vandaag nieuwe tabaksregels

Vanaf vandaag gelden nieuwe regels met betrekking tot tabak. Zoals aanscherping van het reclameverbod en regulering van elektronische verhittingsapparaten. Alle sigaretten moeten er voortaan neutraal uitzien. Deze regels moeten zorgen voor een rookvrije generatie in 2040. Door reclame zijn met name jongeren meer geneigd zijn om te beginnen met roken.…

Is jouw sportclub al rookvrij?

De sport wordt rookvrij. Wen er maar aan. Zo heet de nieuwe campagne van NOC*NSF om sportvelden rookvrij te maken. “Want roken en sport gaan simpelweg niet samen.” Het streven is om in 2025 in het hele land een volledig rookvrije sportomgeving te hebben. Sportbonden doen actief mee en verenigingen…

Let op: levensgevaarlijke mdma in omloop

Het Trimbos Instituut heeft begin juni twee keer levensgevaarlijke mdma vloeistoffen aangetroffen. De vloeistoffen bestaan vrijwel volledig uit pure mdma, de werkzame stof uit de partydrug xtc. Al bij kleine hoeveelheden kan dit ernstige gezondheidsrisico’s opleveren. Gebruik geen mdma-vloeistof, waarschuwt het Nederlandse instituut voor verslavingszorg. De concentratie in de vloeistof…

60+: hoe zit het met reisvaccinaties?

Vanaf ons 40ste levensjaar gaat ons afweersysteem geleidelijk achteruit. Hierdoor is het effect van vaccinatie minder en verloopt de opbouw van antistoffen trager. Ook kunnen of mogen sommigen vaccinaties niet in combinatie met bepaalde medicijnen gegeven worden. Gebruik je medicijnen en wil je een reis boeken? Vraag dan eerst bij de GGD of…

Blaren van de beer

Zie je ze staan in parken, bermen, langs de (snel)weg? De reuzenberenklauw is een reusachtige plant. Hij kan wel vijf meter hoog worden. Contact met het sap van de reuzenberenklauw is gevaarlijk. De plant kan al bij een lichte aanraking vervelende brandblaren veroorzaken. Sappen van de berenklauw maken je huid…

Home-Start: ontspannen opvoeden

Opvoeden is meestal heel leuk. Maar soms echt een uitdaging. Als kersvers gezin zie je af en toe niet meer hoe je alles voor elkaar krijgt. Want je baby huilt en het huis is een rommeltje en de boodschappen moeten nog worden gedaan en …. Stop! De aandacht richten op…

Seksueel geweld: 1 op de 5 mannen krijgt ermee te maken

1 op de 5 jongens of mannen krijgt te maken met een vorm van seksueel geweld. Dit overkwam ook Renald, Marijn Louis, Mike, Jakob en Thomas. Om lotgenoten te helpen vertellen zij hun verhaal. Door schuldgevoelens, schaamte en verwarring durven mannelijke slachtoffers van seksueel geweld vaak geen hulp te zoeken.…

Samen werken aan mentaal welbevinden

Veel scholen willen (extra) aandacht besteden aan mentaal welbevinden. Maar hoe pak je dit aan? We geven je een paar ideeën voor jongeren van 12 jaar en ouder.  Uitbreiding lespakket ‘Je brein de baas?!’  Aan het begin van het schooljaar ontvingen alle vo-scholen van onze jeugdverpleegkundigen informatie over het lespakket ‘Je…

Voorkomen meisjesbesnijdenis in vakantieperiode 

Veel kinderen kijken uit naar de zomervakantie. Maar voor sommige meisjes is de vakantie minder fijn. Zij lopen het risico om besneden te worden, als zij op vakantie zijn in het land van herkomst (van hun ouders) of tijdens familiebezoek in Europa. Ook kunnen we niet uitsluiten dat meisjes binnen…

Carrièrebeurs 18 juni voor toekomstig artsen

Interesse om als arts te gaan werken bij de GGD? Kom op zaterdag 18 juni naar stand 42 op de KNMG Carrièrebeurs in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. We vertellen je er graag alles over en beantwoorden jouw vragen. En misschien word jij straks dan wel onze nieuwe collega als jeugdarts, arts…

Basisschool: roken, alcohol- en drugspreventie

Veel basisscholen besteden aandacht aan preventie voor roken, alcohol- en drugs. Maar hoe zet je dit op de juiste manier in, zodat het niet averechts werkt op leerlingen met een verhoogd risico. Denk aan leerlingen die graag grenzen opzoeken, die niet zo goed in hun vel zitten of ouders hebben…

Zomerpret: veilig plonzen

Geen groter plezier dan een frisse duik in de zee, het IJsselmeer, recreatiegebieden en andere plekken waar je in de natuur kunt zwemmen. Toch is het belangrijk dat je goed kijkt waar je het water induikt. Douche ook altijd na het zwemmen en doe een tekencheck. Spoel je altijd af onder…

Pluim voor zorg JGZ aan asielzoekers

Pluim voor zorg JGZ aan asielzoekers Een compliment voor JGZ als het gaat om de zorg voor asielzoekers. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) prijst de inzet van JGZ-medewerkers bij de gezondheidszorg aan vluchtelingen. Eind 2021 bezocht de IGJ 10 asielzoekerscentra (azc’s). Een hiervan was het azc in Heerhugowaard, waar…

Challenge: Week zonder Suiker

Eten zonder (toegevoegde) suikers blijft een uitdaging. Doordat we veel bewerkte producten eten en drinken, krijgen we er te veel van binnen. Met bijbehorende risico’s op overgewicht en diabetes type 2. De Week zonder Suiker start vandaag. Een glas cola bevat meer dan 100 kilocalorieën Doe jij mee met de…

Opvanglocaties: aandacht voor kinderen

Toen de vluchtelingenstroom net op gang kwam, werden er in rap tempo noodopvanglocaties ingericht. Ankie Veldhuis is, net als collega’s José Kramer en Linda Lakeman, adviseur infectiepreventie bij GGD Hollands Noorden: “Wij inspecteren doorgaans verblijven voor asielzoekers, maar in geval van de Oekraïense vluchtelingen waren er toch een aantal andere…

Doe een WatZr! Een wát?!  

Wil jij bijdragen aan minder risico op wateroverlast, watertekort en hittestress? En bijdragen aan een schoner riool? Doe een WatZr! Een wát? Groen in plaats van tegels? Of juist een regenton Een WatZr is een kleine en simpele actie in of rond het huis. De gemeentes in onze regio delen…

Brrr, al die beestjes!

Kriebelende, zoemende, stekende beestjes. We zijn ze liever kwijt dan rijk. Vooral in de zomer kunnen muggen en vliegen, teken, bedwantsen en eikenprocessierupsen de buiten- en bedpret bederven. Ook ratten, muizen en duiven kunnen veel overlast geven. Kriebel, krabbel, zoem, prik Vandaag is het Wereld Ongediertedag. Niet om de beestjes…

Gezond & goedgevuld

Een gewoon bammetje met kaas zóóó 2021? Welnee, zo’n belegde boterham is hartstikke gezond. En daar gaat het tenslotte om als je kind overblijft op school. Of als jij lunch meeneemt naar je werk. Lekker en gezond: van fruit tot snackgroente Maar als je nu nét even meer wilt doen…

Oekraïense kinderen: school maakt hét verschil

Er is een stroom van vluchtelingen op gang gekomen door de voortdurende oorlog in Oekraïne. GGD Hollands Noorden heeft als wettelijke taak om deze mensen te verzorgen op verschillende manieren. Veel chocola en andere etenswaren als dank voor de verpleegkundigen Wij inspecteren de opvanglocaties van gemeenten, zijn alert op infectieziekten,…

Reizigers: maak je afspraak op tijd

Vakantieplannen? Na 2 jaar waarin reizen bijna niet mogelijk was door de wereldwijde pandemie, is het weer druk op de spreekuren voor reizigers in Alkmaar, Schagen, Hoorn en Den Helder. De medewerkers stropen de mouwen op en verwelkomen reizigers voor een advies op maat over gezondheidsrisico’s en vaccinaties. Maak op…

Monkeypox (apenpokken) - informatie voor (huis)artsen

Monkeypox is sinds 21 mei 2022 een meldingsplichtige A-ziekte. Dat betekent dat u een patiënt die aan de casusdefinitie voldoet moet melden bij de afdeling Infectieziektebestrijding (IZB) van GGD Hollands Noorden. De casusdefinitie staat uitgebreid beschreven in de richtlijn Monkeypox van het Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI)

BBQ? Let op (hout)rook

BBQ, vuurkorf, houtkachel: gezellig! Maar dat niet alleen. Want de rook die ontstaat, zorgt voor fijnstof in de lucht. En niet zo’n beetje ook. 2 uur hout stoken geeft evenveel fijnstof in de lucht als een auto die van Amsterdam naar Milaan rijdt. Een vuurtje stoken, (hout)rook en roet veroorzaken…

Jongeren minder gelukkig

Uit onderzoek onder 2e en 4e klassers van het voortgezet onderwijs blijkt dat meer jongeren in Noord-Holland-Noord last hebben van mentale problemen, zoals eenzaamheid, somberheid en angst, dan vóór de coronaperiode. Ook voelen jongeren zich minder gelukkig dan in 2019 en gebruiken zij vaker genotmiddelen. Jongeren in voortgezet onderwijs minder…

Gezondheidsrisico’s derdehands rook

We weten allemaal dat (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Maar ook als die sigaret al lang uit is, zijn er risico’s. Het fenomeen derdehands rook staat centraal in de nieuwe PUUR rookvrij-campagne. Deze campagne van de overheid is vandaag van start gegaan. In een mini-docu zie je hoe schadelijke…

17 mei: IDAHOBIT

Het is vandaag IDAHOBIT, ofwel International Day Against HOmophobia, Biphobia, Intersexism and Transphobia. Veel lhbtqia+ personen worden nog altijd dagelijks naar bejegend om hun seksualiteit. IDAHOBIT is bedoeld om aandacht te vragen hiervoor en voor de gevolgen hiervan. Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel van de internationaal…

Waterpokken en groep A streptokokken

Bij het versoepelen van de coronamaatregelen neemt verspreiding van andere ziekteverwekkers weer toe. Dit trad op afgelopen zomer met het RS-virus en recent het influenza (griep)virus. Sinds begin 2022 is er een toename van waterpokken in Nederland en dan vooral bij kinderen. Mogelijk is dit een inhaaleffect na de coronajaren…

Nieuwe website: nieuwe indeling

Afgelopen maandag 2 mei is onze nieuwe corporate website www.ggdhollandsnoorden.nl live gegaan. Je bent van harte welkom om een kijkje te nemen. Wat meteen opvalt, is dat gekozen is voor een andere indeling dan je gewend bent. Er is duidelijk onderscheid gemaakt in de informatievoorziening voor inwoners van onze regio…

Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022

De Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 (16-25 jaar) onderzoekt het effect van de coronapandemie.