Actueel

Kun jij testen bij ons Centrum Seksuele Gezondheid?
Kom jij in aanmerking voor een afspraak bij onze afdeling Seksuele Gezondheid en/of voor een soa-test? Door de grote vraag naar consulten en het oplopen van de wachttijden zijn wij helaas genoodzaakt te werken met een postcodebeleid.

Coronaprik najaarsronde 2023
In de prikronde van najaar 2023 wordt gevaccineerd met een vaccin dat is aangepast aan de huidige subvariant van omikron.

Rijksvaccinatieprogramma najaar 2023: afspraak maken
Voor de najaarsronde Rijksvaccinatieprogramma 2023 ontvang je automatisch een oproep van het RIVM. Hiermee kun je een afspraak maken voor de DTP/BMR-, HPV- en Meningokokken ACWY-groepsvaccinaties voor kinderen onder de 18 jaar.

Win € 750 voor jouw sportclub – Wel Zo Sportief!
Van 2 t/m 22 oktober start opnieuw de campagne ‘Word ook een club van NIX’. Deze campagne is bedoeld voor sportkantines om zo sporters, ouders, bezoekers en barvrijwilligers eraan te herinneren dat NIX18 de norm is.

Verlenging HPV-prik 1996 t/m 2003
Jongvolwassenen (geboren in 1996 t/m 2003) krijgen vijf maanden langer de tijd om de tweede prik te halen tegen HPV. De HPV-prik biedt bescherming tegen zes soorten kanker. Alleen in 2023 konden jongvolwassenen zich gratis volledig laten vaccineren tegen HPV tijdens de HPV-inhaalcampagne. Voor langdurige bescherming zijn twee prikken nodig…

Inschrijving EU-Schoolfruit is open!
De inschrijfperiode voor EU-Schoolfruit 2023-2024 is dit jaar van 4 tot en met 15 september.

Wereld Suïcide Preventie Week 2023
Elke 40 seconden stapt er iemand op de wereld uit het leven. In Nederland overlijden gemiddeld 1.850 mensen per jaar door suïcide. Dat zijn er 5 per dag. Elke suïcide raakt 135 mensen. Op jaarbasis zijn dat bijna 250.000 mensen, net zoveel als het aantal inwoners van Eindhoven. Op zondag…

Campagne tegen geweld in huiselijke kring
Bijna 1,3 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder zijn in één jaar tijd slachtoffer geweest van huiselijk geweld, blijkt uit de Prevalentiemonitor 2022 van het CBS. Ruim 850.000 mensen maakten het structureel mee: (bijna) dagelijks, wekelijks of maandelijks. Let op elkaar. Een onveilige thuissituatie doorbreken, begint met je zorgen…

Vaccins rabiës weer beschikbaar
Ga je naar een reisbestemming waarvoor je vaccinaties tegen rabiës (hondsdolheid) nodig hebt? Het vaccin waarmee je je preventief kunt laten vaccineren bij GGD Hollands Noorden, is weer op voorraad. Meer informatie over hondsdolheid Maak je afspraak bij Spreekuur Reizigersvaccinaties

Zwemmen in natuurwater: zo houd je het veilig en gezond
We hebben erop moeten wachten, maar het zomerse weer is volop aanwezig in Nederland. Heerlijk om tijd door te brengen aan en in het water. Hier is onze regio natuurlijk meer dan rijk aan, met de ligging tussen zee en IJsselmeer en de vele recreatieplassen en sloten. Hoe houd je…

Kleine kinderen en hitte
Kinderen die last hebben van de hitte zijn sneller moe, klagen over hoofdpijn en krijgen concentratieproblemen, last van benauwdheid en een snelle ademhaling. Let vooral op uitdroging bij jonge baby’s en kinderen.

Landelijk rapport vaccinatiegraad RVP 2022 RIVM
Op 29 juni jl. is het RIVM-rapport ‘Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2022’ gepubliceerd. Belangrijkste bevindingen voor onze regio Landelijk was de vaccinatiegraad van bijna alle RVP-vaccinaties in 2022 lager dan de jaren ervoor. In onze regio Noord-Holland-Noord (NHN) zagen we vorig jaar nog een verhoging voor de vaccinaties tot en met 14…

Nieuwsbrief OGGZ editie zomer 2023
Nieuwsbrief OGGZ Vangnet & Advies zomer 2023 voor netwerkpartners om hen op de hoogte te houden van ontwikkelingen. In deze nieuwsbrief o.a. nieuwe teamleider stelt zich voor en de werkdag.....

Ondersteuning jongvolwassenen nodig na coronaperiode
Hoewel de meeste jongvolwassenen hun leven weer hebben opgepakt, kampt een deel van de jongvolwassenen nog met de gevolgen van de coronaperiode.

Doe mee voor 1 augustus: Jongvolwassenenmonitor 2023
Vanaf 1 mei tot eind juli 2023 voert GGD Hollands Noorden voor de vijfde keer een grootschalig onderzoek uit naar gezondheid en leefstijl onder jongvolwassenen van 16 tot en met 25 jaar. In deze leeftijdsperiode verandert er van alles. Om meer inzicht te krijgen is onderzoek nodig dat zich specifiek…

GGD Hollands Noorden ondersteunt gemeenten bij GALA, IZA en brede SPUK
Gemeenten en netwerkpartners in Noord-Holland-Noord hebben het document GGD HN in het GALA ontvangen. Wij beschouwen het GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord, Rijksoverheid.nl) als een goede ontwikkeling die leidt tot versterking van de publieke gezondheid in Noord-Holland-Noord. We willen gemeenten en netwerkpartners hierbij graag ondersteunen. Toelichting en contactgegevens In…

Nieuwkomers: wat zijn de risico’s op verdrinking?
Kinderen met een migratieachtergrond zijn vaker slachtoffer van verdrinking. Dat moet veranderen. Speciaal voor gemeenten is er een handreiking geschreven

Corona Gezondheidsmonitor 2022: minder mensen voelen zich gezond
Resultaten Corona Gezondheidsmonitor 2022 onder volwassenen en ouderen: minder mensen voelen zich gezond.

Houd hoofd en huis koel in de zomer
Je kunt gezondheidsklachten krijgen door de hitte. Wat kun je doen om lichaam, huis én het hoofd koel te houden?

Europese Digitale Coronacertificaat (DCC) stopt per 1 juli
Het ministerie van VWS heeft besloten de uitgifte van internationale digitale bewijzen via de CoronaCheck-app per 1 juli 2023 te beëindigen.

Naar strand en duin? Pas op voor bastaardsatijnrups
Pas op voor de bastaardsatijnrups. Hij komt voor in de duinen en op het strand. De brandharen zorgen voor vervelende klachten.

Huwelijksdwang en achterlating: ken jij de signalen?
Nederlandse jongeren moeten soms tegen hun wil trouwen met een partner in het buitenland, uitgekozen door hun ouders of familie. Of ze worden helemaal alleen achtergelaten in hun land van herkomst, bijvoorbeeld omdat ouders vinden dat hun kind teveel is verwesterd. Zo’n achterlating betekent een scherpe breuk in hun leven.…

Mentale gezondheid: 4x maak je hoofd leeg
Een goede geestelijke gezondheid is van ons allemaal. En iedereen kan hieraan bijdragen. Om hier bewustwording in te creëren, vindt van 22 tot en met 28 mei 2023 de Europese Week van de Mentale Gezondheid plaats.

Complimenten en gratis condooms voor LGBTIQ+-asielzoekers
De GGD is verantwoordelijk voor de de gezondheidszorg aan vluchtelingen, asielzoekers en statushouders. Een van de dingen die we doen is voorlichting geven. Woensdag 17 mei, op de Internationale dag tegen homofobie en transfobie (#IDAHOT) deden we dat op het AZC in Heerhugowaard. Het Waardse asielzoekerscentrum was die dag the…

Infectiepreventieweek: aandacht voor de nieuwe hygiëne
Van maandag 22 mei t/m vrijdag 26 mei 2023 vindt de Infectiepreventieweek plaats. met aandacht voor de nieuwe hygiëne

Help, ik wil mijn huis terug!
Ga open het gesprek aan als je in je omgeving iemand met hoardingproblematiek tegenkomt.

Het NHD mee op huisbezoek met Vangnetteam van de GGD
Journaliste Virginia Groenendijk van het Noordhollands Dagblad liep een dag mee met het team Vangnet & Advies van GGD Hollands Noorden. Hieronder lees je haar verslag uit de krant van 6 mei 2023. ’Alcoholist? Ik drink maximaal een halve fles per dag’ Heftige incidenten met verwarde personen halen steeds vaker…

Nieuwe vaccinatieronde Mpox: speciaal inloopspreekuur
De vaccinaties tegen mpox (voorheen monkeypox) gaan weer van start. Homo- en bi-mannen, en transpersonen die nog niet eerder zijn gevaccineerd en weten dat zij een grotere kans hebben op een mpox-infectie, kunnen vanaf volgende week bij GGD Hollands Noorden terecht.

‘Erkenning van OGGZ als vakgebied’
De GGD is verantwoordelijk voor het bewaken, beschermen en bevorderen van de gezondheid en veiligheid van inwoners. Zorgen voor de meest kwetsbare personen is het werkveld van de Openbare Geestelijke Gezondheidzorg (OGGZ). Michael Willemsen, sinds twee maanden teamleider bij OGGZ Vangnet & Advies van GGD Hollands Noorden, noemt het een…

Nieuwe coronavariant XBB.1.16
Ook in Nederland is de nieuwste coronavariant XBB.1.16 ofwel arcturus opgedoken. Met name in India komt deze variant veel voor en in de VS nemen de besmettingen duidelijk toe. Je hebt geen afspraak nodig voor onze vaccinatielocaties, maar check wel even de actuele openingstijden Genoemd wordt dat het vaker zou…

Voorlezen aan baby of peuter? De BoekStartcoach helpt
Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen! Maar welke boekjes zijn geschikt voor welke leeftijd? En hoe ga je om met meertalig opvoeden? Voor deze en andere vragen over voorlezen aan jonge kinderen zijn er de BoekStartcoaches. Zij zijn regelmatig aanwezig op 7 consultatiebureaus in Alkmaar, Bergen en Dijk…

Mpox vaccinatie: voorjaarsronde 2023
Vanaf 8 mei 2023 start er een nieuwe vaccinatiecampagne tegen mpox. Alleen mensen die een grote kans hebben om mpox te krijgen, komen in aanmerking voor een prik. Vanaf 8 mei vind je op soaaids.nl een tool waarmee je kunt bekijken of je tot de doelgroep behoort. Als dat zo…

Jongens bij hielprik straks op ALD getest
Bloed van pasgeboren jongens wordt vanaf oktober via de hielprik ook getest op de stofwisselingsziekte adrenoleukodystrofie (ALD). De ziekte kan bij mannen leiden tot schade aan de hersenen en bijnieren. Door de stofwisselingsziekte vroeg te signaleren, is behandeling hiertegen goed mogelijk, aldus RIVM. In Nederland worden met de hielpriktest naar…

Nieuwe tekenziekte rukt op
Sinds 2016 rukt in Nederland een nieuwe tekenziekte op. De ziekte van Lyme is inmiddels bekend, maar tekencefalitis kan (mogelijk dodelijke) hersenvliesontsteking veroorzaken. Teken kunnen het TBE-virus bij zich hebben en overdragen aan dier en mens. In andere Europese landen, zoals Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland, worden mensen zelfs tegen het…

Reizigersspreekuur: plan je afspraak op tijd
De vakantieperiode komt in zicht! Veel mensen hebben al vakantieplannen. Het is belangrijk om te weten welke gezondheidsrisico’s er op je reisbestemming zijn en welke extra vaccinaties je nodig hebt. GGD Hollands Noorden heeft een speciaal spreekuur voor reizigers. Plan je afspraak in via GGD Reisvaccinaties of bel 088-01 00…

Week van de Teek: voorlichting bij De Hoep
Op 17 april start ‘De Week van de Teek’. Tijdens deze week wordt er landelijk aandacht gevraagd voor teken en de gevolgen van tekenbeten. Aandacht die helaas hard nodig is; ongeveer 1 miljoen mensen per jaar krijgen een tekenbeet. Teken kunnen ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme. Het is…

Succesvolle tweede Iftar veiligheidsregio in Hoorn
Een kleine 150 mensen schoven eind maart in Hoorn aan voor de tweede Iftar (vastenmaaltijd) van de veiligheidsregio in successie. Deze keer in samenwerking met de Westfriese moskeeën. Het werd een warm samenzijn van mensen uit de moslimgemeenschap, burgemeesters en vertegenwoordigers van de hulpdiensten, onder wie directeur Edward John Paulina…

RIVM: de griepepidemie is nu echt voorbij
De griepepidemie die ons land half december in haar greep kreeg, is volgens het RIVM officieel voorbij. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft die conclusie getrokken samen met het Erasmus MC en onderzoeksinstituut Nivel. De onderzoekers keken naar gegevens van huis Het hoogtepunt van de epidemie was in de…

Informatiewebsite en infolijn: Mentaal Vitaal
Zijn er vragen over mentale gezondheid? Of heb je in jouw werk te maken met mensen met mentale problemen? Dan kun je doorverwijzen naar de informatiewebsite en de Infolijn van Mentaal Vitaal (onderdeel Trimbos-instituut). Je vindt er betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde informatie over alles wat met mentale gezondheid te maken heeft –…

Oproep herhaald: geen btw op groente en fruit
Het ministerie van Financiën had bureau SEO onderzoek laten doen naar de mogelijkheden om de btw op groente en fruit te verlagen naar nul. Conclusie van het onderzoek is dat zo’n stap juridisch ingewikkeld is, omdat het niet duidelijk is wat nou wel groente of fruit is en wat niet.…

Week van de Groene Tuin
Een groene tuin: daar word je toch vrolijk van? Tijdens de Week van de Groene Tuin (4 t/m 10 april 2023) wordt aandacht gevraagd voor het vergroenen en verduurzamen van je tuin, balkon of straat. Zo zorgen we met elkaar voor minder wateroverlast en hittestress, veroorzaakt door het veranderende klimaat.…

Gezonde School: nieuwe ronde stimuleringsregelingen
Structurele aandacht voor een gezonde leefstijl op jonge leeftijd vergroot de kans op gezondere kinderen én volwassenen. Wil je als school een boost geven aan een gezonde leefstijl? Tot en met 17 april 2023 kunnen scholen in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs verschillende stimuleringsregelingen aanvragen…

Groepsvaccinaties Rijksvaccinatieprogramma voorjaar 2023
Als je voor de klas staat, heb je het misschien wel gemerkt: leerlingen die even afwezig zijn. Of op school komen met een stijve arm. Die hebben dan waarschijnlijk hun DTP/BMR-, meningokokken of HPV-vaccinatie gehaald. De groepsvaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma in deze regio lopen nog tot 25 mei 2023. GGD…

Wie loopt het meeste risico op post-covid?
Welke mensen hebben het grootste risico om post-covid (long-covid) te krijgen? Een nieuwe analyse van onderzoek uitgevoerd tijdens de eerste twee jaar van de pandemie, helpt bij het antwoord op deze vraagt, schrijft de New York Times. Mensen die 2 doses van een corona-vaccin kregen voordat ze besmet raakten, hadden…

Helft jongvolwassenen ervaart psychische klachten
De helft van de jongvolwassenen (16 t/ 25 jaar) in Noord-Holland-Noord ervaart psychischeklachten. In 5 jaar tijd is het aantal jongvolwassenen met psychische klachten bijna verdubbeld. Ook zien we veel stress, eenzaamheid en gedachten over zelfdoding bij deze groep. Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022, een grootschalig landelijk…

Coronavaccinatie: openingstijden en locaties
Heb je de basisserie coronavaccinaties nog niet gehad of de herhaalprik nog niet gehaald (na 19 september 2022)? Inwoners kunnen op de onderstaande locaties vrij inlopen tijdens openingstijden per 1 april 2023. Wel even een legitimatie meenemen, mondkapje en gezondheidsverklaring liggen klaar. Let wel: er is geen tweede herhaalprik beschikbaar.…

Trauma's uit kindertijd: anders voor man en vrouw
Mannen en vrouwen worden heel verschillend beïnvloed door trauma’s uit hun kindertijd. Vrouwen met psychische problemen in het latere leven hebben vaker te kampen gehad met emotioneel trauma en seksueel misbruik in hun jeugd. Terwijl psychische klachten bij mannen eerder het gevolg zijn van emotionele en fysieke verwaarlozing in hun…

Onderzoek: stijgende prijzen en invloed op inwoners
We hebben er allemaal mee te maken: stijgende prijzen. Boodschappen, energie, vervoer, de sportclub, een avondje uit… Bijna alles wordt duurder. Hebben deze stijgende prijzen invloed op gezondheid, leefstijl en welzijn van de inwoners in Noord-Holland-Noord? Team Epidemiologie van GGD Hollands Noorden vroeg het aan leden van het Gezondheidspanel. Ruim…

Webinar ‘De seksuele opvoeding doe je samen! Maar hoe dan?’
Van 20 tot en met 24 maart is het de Week van de Lentekriebels. In het kader hiervan herhalen wij de online bijeenkomst ‘De seksuele opvoeding doe je samen! Maar hoe dan?’ met psycholoog, seksuoloog en auteur Sanderijn van der Doef. Sanderijn van der Doef neemt je mee in de…

Testen op corona stopt: vraag & antwoord
Sinds 17 maart testen we niet meer op corona bij GGD Hollands Noorden. Heb je een test nodig voor je reis/het land van bestemming? Dan kun je terecht bij een commerciële teststraat. Voor actuele adviezen, zie informatie van de Rijksoverheid. Q: Tot wanneer kan ik nog een afspraak maken bij…

Corona: testen stopt, isolatie niet langer nodig
Een mijlpaal sinds de uitbraak van de coronapandemie. Het ministerie volgt per vandaag het advies van het OMT en MIT dat het testen op corona niet langer noodzakelijk is. Met dit besluit worden de laatste maatregelen ten aanzien van testen en traceren afgeschaft. Vragen over corona? Bel 0800-1351 Het zelftest…

Handreiking positieve seksuele vorming voor leerkrachten
De Week van de Lentekriebels komt er weer aan. De nationale projectweek over seksualiteit is van 20 tot en met 24 maart. Dit jaar is het thema ‘Wat vind ik fijn?’ Het gaat hierbij om positieve seksuele vorming. Om leerkrachten te helpen dit thema bespreekbaar te maken, is er de…

Beweeg jij voldoende? En je kind?
Veel Nederlanders bewegen minder dan gezond voor ze is. Zo’n 47 procent krijgt genoeg lichaamsbeweging, en dan vooral kinderen van 4 t/m 11 jaar. Dat constateert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na onderzoek in 2021 onder 8.442 mensen. GGD Hollands Noorden stimuleert de campagne 30dagengezonder.nl. Je kunt nog…

Bijeenkomst mentale gezondheid middelbare scholieren in de Kop
De beweging Mentale Gezondheid hield begin van dit jaar een bijeenkomst in de Kop van Noord-Holland. Zij ging in gesprek met middelbare scholen in de regio, GGD, gemeenten, zorgorganisaties, jongerenwerk, sport, ervaringsdeskundigen en leerlingen. Er werden activiteiten, interventies en projecten in kaart gebracht die bijdragen aan de mentale gezondheid van…

Tip voor ouders: online bijeenkomst over scheiden
Iedere onderwijs- of kinderopvangprofessional heeft kinderen in de groep van wie de ouders gescheiden zijn of gaan scheiden. Een scheiding heeft veel impact op alle betrokken. Daarom organiseert GGD Hollands Noorden dinsdag 18 april van 19.45 tot 21.15 uur de gratis online bijeenkomst: En de kinderen scheiden mee! Hoe blijf…

Buitenspelen bij school of kinderopvang: wees alert op teken
Het tekenseizoen is weer begonnen. Teken zitten overal; in het bos en de duinen, maar ook in het park, de tuin of de bosjes bij school of kinderopvang. Laat kinderen alert zijn op teken. Controleer ze als ze daarvoor zelf nog te jong zijn. Een tekenbeet kan namelijk de ziekte…

Vapen en snus: wat is het en wat kun je als school doen ter preventie?
Scholieren komen vaker in aanraking met alternatieven voor roken, zoals vapen en snus. Dat is niet gek, want op sociale media promoten influencers tegen betaling de nieuwste producten van de tabaksindustrie. Wat zijn vapen en snus precies? Zijn ze schadelijk? En wat kun je als school doen ter preventie? Informatie…

Gratis lespakket ‘Micro-monsters om je heen’ voor basisschool
Het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) ontwikkelde speciaal voor het basisonderwijs samen met een team leerkrachten het gratis lespakket ‘Micro-monsters om je heen’. Er is een lespakket voor groep 5/6 en een variant voor groep 7/8. Micro-monsters om je heen is ontwikkeld om het gesprek over vaccineren op gang te…

Gebruik onder jongeren terugdringen met 'In Control of Alcohol & Drugs'
Alcohol- en drugsgebruik onder jongeren voorkomen en verder terugdringen. Aan dit doel draagt het programma ‘In Control of Alcohol & Drugs’ bij. GGD Hollands Noorden voert dit programma uit in opdracht van de 16 gemeenten in Noord-Holland-Noord. Door in de drie regio’s integraal samen te werken op het gebied van…

Veilig in de zon: smeren, kleren en weren, óók op school of opvang
Heerlijk, dat voorjaarszonnetje! Om er volop van te kunnen genieten is goede huidbescherming belangrijk. Zelfs nu de zon nog niet zo fel is, kan ze namelijk al schade toebrengen. Vooral bij kinderen. Bij verbranding op jonge leeftijd of langdurig zonlicht direct op de huid, is er op latere leeftijd meer…

Hulp bij long COVID
Na een Covid-19 besmetting kun je langdurig klachten houden. Dit heet ‘Long Covid’, wat staat voor langdurige coronaklachten. Het is niet duidelijk hoe vaak long Covid voorkomt, hoe het komt dat mensen hier last van hebben en hoe lang de klachten aanhouden. Op dit moment worden er vele wereldwijde studies…

Prik- en testangst bij kinderen voorkomen
Moderne medische zorg is tot heel wat in staat. En toch ervaren veel kinderen ernstige stress als ze met een naald worden geprikt. Ook bij andere verrichtingen (plaatsen van een maagsonde of urinekatheter, behandelen van letsels op de Spoedeisende Eerste Hulp, wondzorg na een operatie) voelen kinderen veel onnodige pijn…

Gordelroos: wat is jouw verhaal?
Je hebt vast wel eens gehoord over gordelroos. Wat is dit voor ziekte en hoeherken je het? Gordelroos is volgens de Gezondheidsraad (GR) een ernstige ziekte. Daaromwordt er in Nederland en in landen om ons heen van 27 februari tot 5 maart 2023 aandacht gevraagd voor de symptomen en de…

Alcoholcongres op 6 april 2023
Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek (SVA) organiseert op donderdag 6 april 2023 hét alcoholcongres van Nederland: Alcohol op de kaart – (h)erkennen van alcoholproblematiek. Schrijf je nu in voor hét Alcoholcongres ‘Alcohol op de kaart’ Een inspirerend en interactief congres voor iedereen die te maken heeft met het tijdig her- en erkennen…

Inspiratiemiddag basisscholen regio Alkmaar: Gezond en lekker naar buiten
Groen is gezond! Voor een gezonde ontwikkeling van leerlingen en het welbevinden van leerkrachten is aandacht voor beweging, milieu, natuur en gezonde voeding heel belangrijk. Want dit zorgt voor méér geluk en minder stress. Meld je aan voor de inspiratiemiddag op 8 maart voor alle basisscholen in de regio West-Friesland.…

Week van de Liefde: zijn wie je bent
Morgen, 14 februari, is het Valentijnsdag. De dag van de liefde. In het verlengde hiervan is het deze week de Week van de Liefde, een initiatief van SOA Aids Nederland en Rutgers. Middelbare scholen en mbo-instellingen besteden tijdens deze themaweek extra aandacht aan seksuele vorming. Thema dit jaar is ‘Zijn…

Meer aandacht, geld en slimme samenwerking voor gezondheid en preventie
Meer aandacht, meer geld en slimme samenwerking voor een gezondere samenleving. Dat is het doel van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), dat is ondertekend op het ministerie van VWS. In het akkoord is afgesproken hoe we in 2040 een gezonde generatie bereiken met weerbare gezonde mensen die opgroeien,…

Weinig griepgevallen, maar epidemie is nog niet voorbij
Weer minder mensen met griep, maar de epidemie is nog niet officieel voorbij.

Sollicitatieronde arts M+G van start
Kijk je als arts naar het grotere geheel, zonder het individu uit het oog te verliezen? En wil jij werken aan preventie en gezondheid buiten het ziekenhuis? Solliciteer dan vanaf 1 februari t/m 7 maart 2023 op een opleidingsplek voor een van de (profiel)opleidingen arts Maatschappij + Gezondheid. (Profiel)opleidingen arts…

Zorg voor een rookvrije start: laat mijn dromen niet in rook opgaan
In Nederland roken nog steeds meer dan één miljoen ouders van thuiswonende kinderen. Ook is het aantal vrouwen dat rookt tijdens de zwangerschap de afgelopen jaren niet afgenomen. Met een nieuwe campagne ‘Zorg voor een rookvrije start’ roept de taskforce Rookvrije Start zorgverleners op om in actie te komen. De…

Waterleven van slag door medicijnresten
Angstremmers, antidepressiva en een middel tegen epilepsie en bipolaire stoornis maken dieren en planten in Nederlands oppervlaktewater mogelijk van slag. De concentraties van deze stoffen in sloten en plassen veranderen het gedrag van vissen en kreeftjes, laat laboratoriumonderzoek zien. De middelen komen voornamelijk in het water terecht als patiënten ze uitplassen Dat…

Think before you ink
Een tatoeage laten zetten? Dat is al lang niet meer alleen voor noeste zeemannen en jongere generaties. En een tatoeage kan zorgen voor een mooie herinnering of verbintenis. Natuurlijk zoek je voor zo’n blijvende tekening op je lichaam een goede tattoostudio. GGD Hollands Noorden keurt de studio’s in onze regio…

Nederlandse Kankeratlas gelanceerd
De Nederlandse Kankeratlas, die deze week is gelanceerd, biedt GGD’en en gemeenten extra data bij het maken van het regionale preventiebeleid om zo de ongelijke kans op het krijgen van kanker in heel Nederland terug te brengen, zodat er minder mensen worden getroffen door kanker. Er is nog veel winst te boeken…

5x gezond de winter door
Kouder weer in aantocht en allerlei virussen die rondwaren. Hoe blijf je gezond deze winter? De belangrijkste tip: ga naar buiten. Ook op bewolkte dagen heeft dit een positief effect op je gezondheid. Die frisse neus aan het begin van de dag, na de lunch of na je werkdag geeft…

Koken op gas: slecht voor het milieu en je gezondheid
Koken op gas is niet goed voor het milieu én niet voor je gezondheid. Bij koken op gas komen schadelijke stoffen vrij. Die stoffen kunnen voor ernstige gezondheidsklachten zorgen. Jaarlijks krijgen zo’n tienduizenden kinderen in Nederland astmasymptomen door gebruik van een gaskookplaat. En ook bij volwassenen kan luchtvervuiling in de…

Vanaf 10 januari negatieve coronatest verplicht voor reizigers uit China
Reizigers vanuit China moeten vanaf 10 januari beschikken over een negatief testresultaat. Ook is het dringende advies om een medisch mondneusmasker te dragen op vluchten van en naar China. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden om afvalwater uit vliegtuigtoiletten afkomstig vanuit China te controleren op virusmutaties. Nederland volgt hiermee de Europese lijn om een nieuwe corona-uitbraak in Europa in de kiem te smoren.

Maatregelen voor reizigers uit China tegen corona; moeten we ons zorgen maken?
Het aantal coronabesmettingen in China stijgt explosief. Moeten wij ons zorgen maken? Welke maatregelen nemen wij om een mogelijk nieuwe uitbraak van Covid-19 in de kiem te smoren? Jij kunt helpen door je te houden aan de basismaatregelen. Blijft thuis bij klachten en doe een zelftest. Ga in isolatie als…

Jouw gezonde leefomgeving
Hoe maken we onze leefomgeving zo gezond mogelijk? Dat begint bij te noemen wat we hieronder verstaan. Inwoners ervaren hun leefomgeving als gezond als zij er prettig wonen en als gezonde keuzes makkelijk en logisch zijn. Ook is de negatieve invloed op gezondheid zo klein mogelijk. GGD Hollands Noorden helpt…

Vakantiebeurs 2023: In een dag de wereld rond!
Onbezorgd genieten van je vakantie, nieuwe culturen ontdekken, lekker eten, bijzondere dieren zien; alle ingrediënten om mooie herinneringen te maken. Gezond weer thuis komen maakt de reis nog fijner. Van 12 t/m 15 januari 2023 staat de GGD samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Douane, Centrum Internationale Kinderontvoering…

RS virus: geen paniek
Alle intensive care afdelingen voor kinderen liggen vol. Dit komt onder meer door het RS virus. De kinder-ic’s liggen in de winter altijd voller dan in andere seizoenen, maar er is geen reden tot paniek. Extra risico lopen baby’s die te vroeg geboren zijn (eerder dan 37 weken zwangerschap) of…

‘Je kiest er niet voor om uitgekotst te worden door de maatschappij’
Een goede baan hebben en toch dakloos raken. Het overkwam Dirk Brand en Mike van Dolderen. En zij zijn niet de enigen. Alleen al in Noord-Holland steeg het aantal dak- en thuislozen de laatste jaren tot recordhoogte. En dat aantal zal alleen maar toenemen. Voor veel mensen die nu al…

Altijd risico op nieuwe pandemie
Zoals de mens zich over de wereld verspreidde, zo deden ook besmettelijke ziekten dat. Hoe beschaafder we werden en hoe meer contact er was met allerlei bevolkingsgroepen en dieren, hoe meer pandemieën er ontstonden. Zoönose, de overdracht van besmettelijke ziekten van dieren op mensen of omgekeerd, leidde tot onder andere…

Gezondheidsraad: versterkte muziek moet zachter
54 procent van de 12- tot 18-jarigen in Nederland loopt risico op gehoorschade. Om dat percentage omlaag te krijgen, adviseert de Gezondheidsraad het maximale geluidsniveau voor versterkte muziek te verlagen van 103 naar 100 decibel. Elke 3 dB erbij is een verdubbeling van het geluid. 3 dB eraf is dus…

Geen snackbar meer bij scholen?
Gemeenten krijgen de wettelijke bevoegdheid de vestiging van nieuwe fastfoodrestaurants of snackbars in een wijk of bij een school te verbieden. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Van Ooijen (preventie) aan de Tweede Kamer. In ons land is één op de zes kinderen te zwaar, in sommige wijken zelfs…

Hout stoken: slecht voor je gezondheid
Lekker opwarmen bij een haardvuur of de houtkachel. Past bij de tijd van het jaar en bij de stijgende energieprijzen. Maar hout stoken is wel slecht voor je gezondheid, omdat er schadelijke stoffen bij vrij komen. Het RIVM geeft sinds 2019 een ‘stookalert’ af om mensen op te roepen dan…

Naleving leeftijdsgrens alcoholverkoop
De gemeenten en GGD in de regio Noord-Holland-Noord werken intensief samen om het alcoholgebruik van jongeren terug te dringen. In opdracht van de 16 gemeenten heeft een extern bureau recentelijk onderzoek gedaan bij verschillende verkooppunten in de regio. De resultaten van dit onderzoek naar naleving geeft gemeenten richting voor hun…

Meer hiv in meer landen
Donderdag 1 december is het Wereld Aids Dag. Ooit in het leven geroepen om meer aandacht te vragen voor de ziekte de bestrijding ervan. Na jarenlange daling van de besmettingen met hiv, het virus dat aids veroorzaakt, liepen dit jaar in wel 45 landen meer mensen hiv op dan in…

Jongeren lekkerder in hun vel
Jongeren voelen zich beter dan een paar maanden geleden. Hun mentale welzijn is vooruitgegaan, ze voelen zich iets minder eenzaam en ze ervaren minder stress. Dit komt naar voren uit een onderzoek dat door onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is uitgevoerd. JouwGGD.nl is er speciaal voor…

Zorgen over gebruik lachgas en ketamine
Heel zorgwekkend, noemt het Trimbos de sterke toename van het aantal mensen dat vorig jaar op de spoedeisende hulp terechtkwam, als gevolg van vergiftiging door lachgas of ketamine. Sommige patiënten belanden hierdoor voor de rest van hun leven in een rolstoel, zegt een woordvoerder van het instituut. Bij 1 op…

Daling aantal hiv diagnoses, effect PrEP te zien
Het aantal nieuwe hiv diagnoses is in 2021 net als voorgaande jaren gedaald, zo stelt de Stichting HIV Monitoring (SHM) op basis van nieuwe cijfers. Afgelopen jaar kregen volgens een schatting 427 mensen de diagnose hiv. Voor het eerst is een effect te zien van het middel PrEP, dat bepaalde…

Nieuw consultatiebureau in Hoornse wijk Bangert-Oosterpolder
Hoorn is een consultatiebureau rijker. Donderdag 17 november opende wethouder Marjon van der Ven de nieuwe vestiging van GGD Hollands Noorden in de wijk Bangert en Oosterpolder. Het nieuwe consultatiebureau bevindt zich op een gunstige plek in deze kinderrijke wijk. Namelijk in gebouw De Vierhoek, waar ook de basisschool en…

14 t/m 20 november: Week tegen Kindermishandeling
Van 14 t/m 20 november vindt de Week tegen Kindermishandeling plaats. Een campagne van het ministerie van VWS in samenwerking met Movisie, het Nederlands Jeugd instituut (NJi), Veilig Thuis, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de Raad van de Kinderbescherming. We zien dat praten het verschil maakt. Voor…

Nieuwe campagne: 'Doei Tabaksindustrie'
Een rookvrije generatie? Dat was de bedoeling. Tot de e-sigaretten met smaakjes op de markt kwamen. KWF, het Longfonds en de Hartstichting maken zich zorgen en starten daarom de campagne ‘Doei Tabaksindustrie’. Veel jongeren onder de 18 zijn zich er niet van bewust dat de tabaksindustrie hen probeert te verleiden…

Save the date! Webinars antibiotica voor zorgprofessionals
Steeds meer bacteriën worden resistent voor antibiotica. Als gevolg hiervan worden eenvoudig te genezen ziektes en infecties, zoals blaasontsteking, opeens levensbedreigend. Antibioticaresistentie vormt zo een groot gevaar voor de volksgezondheid. Tijdens de World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) wordt hierbij stilgestaan. Van 18 t/m 24 november organiseren de 10 Regionale Zorgnetwerken Antibioticaresistentie (ABR) de…

Pandemie raakte vooral kwetsbaren
De corona-epidemie heeft effecten op de gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk en sociaal. Dit kan direct komen door een besmetting met het coronavirus, maar ook indirect door de coronamaatregelen of de crisisdreiging. Om de impact van de coronacrisis in beeld te krijgen is het daarom belangrijk om verder te kijken…

GGD Hollands Noorden stopt met GGiD
Het bestuur van GGD Hollands Noorden heeft, samen met de besturen van GGD regio Utrecht en GGD Twente, deze week besloten om te stoppen met de ontwikkeling van het zogeheten GGD Digitaal Dossier (GGiD). De ontwikkeling van dit dossier bleek een moeizaam proces. Vanwege een blijvend verschil van inzicht over…

GGD HN x NW Ziekenhuisgroep x VR NHN
‘Elke prik is er één’: onder dit motto zochten GGD Hollands Noorden en de Noordwest Ziekenhuisgroep opnieuw de samenwerking. Voor eerdere vaccinatierondes richtte de ziekenhuisorganisatie zelf de mogelijkheden in. Voor deze najaarsronde bood GGD Hollands Noorden aan om dinsdag 25 oktober op locatie Alkmaar medewerkers te vaccineren. Dit voorstel werd…

Q&A corona: maatregelen en adviezen
Basisadviezen tegen corona: handen wassen, hoest en nies in je elleboog, blijf thuis bij klachten en doe een test, zorg voor voldoende frisse lucht en haal de herhaalprik.

Rijksvaccinatieprogramma najaar 2022
Waar kan jouw kind terecht voor de DTP/BMR, HPV en meningokokken prik? Maak je afspraak.

Groot onderzoek: jongeren met mentale problemen
Vandaag gaat een grootschalig Europees onderzoek van start naar jongeren met geestelijke gezondheidsproblemen. Volgens de Universiteit Maastricht, die de studie coördineert, is het onderzoek het grootste ooit in zijn soort. Jongeren worden langere tijd gevolgd, waardoor de onderzoekers ‘voorspellende modellen’ kunnen ontwikkelen zodat eerder kan worden ingegrepen bij psychische problemen…

Vaccinatielocatie Middenmeer opent 10 oktober
GGD Hollands Noorden opent op maandag 10 oktober een nieuwe vaccinatielocatie in Middenmeer aan de Agriport 33. Dit brengt het totaal aantal vaste locaties op vier, samen met Den Helder, Alkmaar en Hem. Aan de beurt? Maak je afspraak via 0800-7070 of via coronatest.nl Inwoners die door de Rijksoverheid zijn…

Seksuele identiteit en religie
11 oktober is het internationale coming out day. CJG Alkmaar, Mee & de Wering en Bureau Discriminatiezaken Art.1 NHN geven deze dag informatie aan hulpverleners over seksuele identiteit en religie. Te gast is de Marokkaanse filmmaker Wahid Sanouji. Hij toont zijn korte film De Beslissing. Bezoekers kunnen aan de hand…

Wel zo sportief, ben jij ook een 'club van NIX?'
Inmiddels is de campagne ‘Word ook een club van NIX’ gestart. Deze campagne is bedoeld voor sportkantines om zo sporters, ouders, bezoekers en barvrijwilligers eraan te herinneren dat NIX18 belangrijk is. Als sportclub wil je dat jouw sporters altijd het beste uit zichzelf kunnen halen. Dus we houden ons aan…

Week van de Opvoeding 3 t/m 9 oktober
Van 3 t/m 9 oktober 2022 is de landelijke Week van de Opvoeding en heeft als thema Samen delen, samen weten. Wij delen met alle opvoeders in Noord-Holland-Noord het digitale inspiratieboekje #DurfTeDelen (Family Factory). Dit is een uitnodiging om samen het gesprek aan te gaan over opvoeden. Door kennis en…

GGD sponsor conferentie Making Waves to Advance School Attendance
Op 5,6 en 7 oktober vindt de conferentie Making Waves to Advance School Attendance plaats in Egmond aan Zee. Organisator INSA is een wereldwijde organisatie die zich inzet voor het bevorderen van schoolaanwezigheid en het terugdringen van schoolverzuim. Een groot aantal jongeren levert zelf een bijdrage aan deze conferentie. Had…

Landelijk onderzoek naar impact corona op gezondheid volwassenen en ouderen
Hoe gaat het met de volwassenen en ouderen in Noord-Holland-Noord en in Nederland na tweeëneenhalf jaar corona? Dat wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) graag weten. GGD Hollands Noorden brengt daarom samen met alle GGD’en in Nederland de gevolgen van de coronaperiode op de gezondheid, leefstijl en…

Check voor vertrek: is rabiës vaccinatie nodig?
Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, is een dodelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Hondsdolheid kan via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier overgedragen worden op mensen. Infectie is in veel gevallen dodelijk. Rabiës komt bijna overal in de wereld voor, maar de kans om de…

Telefoonnummer cursusbureau wijzigt per 1 oktober
Per 1 oktober wijzigt het telefoonnummer van het cursusbureau. Onze dienstverlening blijft zoals je van ons gewend bent, ons emailadres blijft cursusbureau@ggdhn.nl. Per 1 oktober 2022 zijn wij te bereiken via het telefoonnummer: 088-0100550. Kies voor optie 4 voor direct contact met een medewerker.

Temperatuur verwarming en boiler: pas op voor legionella
Iedereen probeert energiezuinige maatregelen te nemen in en om huis. Maar wees niet té zuinig met de temperatuur van je verwarming en warmwaterboiler. Want zet je de temperatuur te laag, dan loop je het risico op een legionellabesmetting. De richtlijn is om sanitair warm water op te wekken en op…

Kabinet kiest voor investeren in infectieziektebestrijding
Het kabinet investeert de komende jaren in infectieziektebestrijding. Voor de publieke gezondheid van alle mensen in Nederland investeert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) volgend jaar ruim 200 miljoen euro. “De komende tijd gaan we in dialoog met de overheid vormgeven aan de noodzakelijke structurele versterking van de…

Gehoorschade: al op jonge leeftijd
Ouders zijn zich onvoldoende bewust van het risico op gehoorschade bij hun jonge kinderen, door veel en hard muziek luisteren, gamen of filmpjes kijken. Dat zegt Saskia Kloet van kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL. “Als je valt en je enkel verstuikt, is dat direct zichtbaar. Gehoorschade sluipt erin.” Zo’n 14 procent van…

Jongeren: psychische gevolgen door corona
De negatieve psychische gevolgen van de coronapandemie lijken, zeker onder jongeren, lang aan te houden, stelt onderzoeksinstituut Nivel afgelopen maandag. Sinds het begin van de coronapandemie is het aantal jongeren tussen de 15 en 24 jaar dat antidepressiva krijgt voorgeschreven, aanzienlijk gestegen. Zeker bij jonge vrouwen is er een stijging…

5x goed voorbereid op reis
Najaarsreisje gepland? Goed idee! Maar je wilt natuurlijk wel weten of er nog coronabeperkingen zijn in het land van bestemming. Of dat er vaccinaties nodig zijn om je te beschermen tegen infectieziekten. Check de 5 goed-voorbereid-op-reis-tips. En maak je afspraak voor ons Reizigersspreekuur. We geven je graag advies en kunnen…

Herhaalprik tegen corona
Iedereen van 12 jaar en ouder kan dit najaar een herhaalprik tegen corona krijgen met vernieuwde vaccins. Je kunt op afspraak bij de GGD’en terecht voor de herhaalprik. Dit kan helpen om een opleving van het coronavirus tegen te gaan. Hoe meer mensen de herhaalprik halen, hoe beter een opleving…

Nederland #verspillingsvrij (+ gratis restjes-receptenboekje)
Vandaag gaat de Verspillingsvrije Week van start. Een week die je uitdaagt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer eten en drinken we redden. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook gunstig voor je portemonnee. Zo maken we samen Nederland #verspillingsvrij.…

Stoptober: doe je ook mee?
Stoppen met roken zorgt voor een frissere adem, een mooiere huid en een betere conditie. En het bespaart een hoop geld! Genoeg redenen dus om ook de uitdaging aan te gaan en om te stoppen met roken in oktober. Na 28 dagen heb je 5 keer meer kans om gestopt…

Dag van de geboorte: ben jij voorbereid?
Elk jaar op 9 september (9/9) is de ‘Nationale Dag van de Geboorte’. Op deze dag wordt gevierd dat de meeste kinderen gezond ter wereld komen. Maar we weten ook dat dit niet vanzelfsprekend is voor kind én moeder. De eerste 1.000 dagen van een kind, voor, tijdens en na de…

Herhaalprikronde met vernieuwd vaccin start 19 september
Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je dit najaar een herhaalprik tegen corona halen. Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden en zorgmedewerkers met patiënten- en/of cliëntencontact zijn eerst aan de beurt. Zij krijgen vanaf 13 september een uitnodiging en kunnen vanaf 19 september op…

7x vraag en antwoord coronavaccinatie
Het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) heeft de aangepaste coronavaccins van Moderna en van Pfizer goedgekeurd. Het is nu aan de Europese Commissie om te beslissen of de vaccins worden toegelaten in de Europese Unie. De voorbereidingen bij de GGD’s zijn al in volle gang. 7 keer vraag en antwoord. 1. Waarom…

GGD GHOR genomineerd voor Beste Overheidsorganisatie 2022
GGD GHOR Nederland staat op de shortlist van de verkiezing ‘Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2022’. Deze verkiezing heeft als doel goede initiatieven binnen het openbaar bestuur voor het voetlicht te brengen en professionele trots te stimuleren. Ook draagt de prijs bij aan transparantie en kennisdeling binnen het openbaar bestuur, door…

Online bijeenkomst seksuele opvoeding
GGD Hollands Noorden organiseert tijdens de landelijke Week van de Opvoeding een online bijeenkomst over seksuele opvoeding met Sanderijn van der Doef. Deze bijeenkomst is voor opvoeders van kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar. Op 6 oktober organiseert GGD Hollands Noorden de online bijeenkomst ‘De seksuele opvoeding doe je…

De broodtrommel kan gezonder
500 lunchtrommeltjes van basisschoolleerlingen werden bekeken door wetenschappers uit Wageningen en Amsterdam. In maar 6 procent zat groente, in 5 procent een stuk fruit. 19 procent kreeg alleen witbrood en 43 procent kreeg een suikerhoudend drankje mee. De meeste kinderen krijgen te veel snacks en drankjes met veel suiker binnen…

Start landelijk onderzoek naar impact corona
De coronapandemie heeft impact op iedereen. Ook voor volwassenen en ouderen heeft deze periode fysieke en mentale gevolgen. De GGD’en brengen daarom de impact van corona op de gezondheid, leefstijl en het welzijn van volwassenen en ouderen in kaart. Dit doen zij met een landelijk vragenlijstonderzoek: de Corona Gezondheidsmonitor Volwassenen…

Vapen en je gezondheid
Vooral onder jongeren en jongvolwassenen een ware trend: vapen. De vrolijk gekleurde vapes zijn pennen met fruitige geurtjes en smaakjes, waarmee je elektronisch rookt. Ziet er onschuldig uit, maar is dat ook zo? De damp van de vaper bevat, net als tabaksrook, schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden…

1 vaccin beschermt tegen 6 soorten kanker
Sinds dit jaar worden niet alleen meisjes, maar ook jongens uitgenodigd voor de HPV vaccinatie. HPV staat voor het humaan papillomavirus. Van een besmetting met dit virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, dan kun je zonder dat je het weet iemand…

Proef bevolkingsonderzoek longkanker van start
Zo’n 400.000 Nederlanders tussen de 60 en 79 jaar ontvangen komende maanden een uitnodiging voor deelname aan een onderzoek naar de vroege opsporing van longkanker. Het gaat om een studie in Nederland en vier andere Europese landen, gecoördineerd door het Rotterdamse Erasmus MC, zo meldt het ziekenhuis. Het vroeg opsporen…

Stage of werk in het buitenland? Regel je vaccinaties
Een nieuw studiejaar voor de boeg, waarin je stage gaat lopen in het buitenland? Of heb je een tussenjaar waarin je (vrijwillig) gaat werken in het buitenland? Zorg dat je ruim voor vertrek – liefst minstens 7 maanden van tevoren – een afspraak maakt bij het Spreekuur Reizigersvaccinaties voor een…

Mentale gezondheid kinderen, jongeren en jongvolwassenen in regio
In mei van dit jaar heeft GGD Hollands Noorden in samenwerking met GGZ Noord-Holland-Noord het werken aan meer mentale gezondheid voor kinderen (-9 mnd.-12 jaar), jongeren en jongvolwassenen (12–27 jaar) in Noord-Holland-Noord opgepakt. Het gaat om samenwerking van verschillende partijen in een ecosysteem, met als doel dat kinderen, jongeren en…

Start voorbereiding heropening vaccinatielocatie Middenmeer
Op dit moment zijn alle GGD’en in Nederland druk bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe vaccinatieronde. Ook GGD Hollands Noorden. Dit betekent personeel werven en locaties zoeken en gereed maken om in te zetten. Landelijk zijn de GGD’en straks voorbereid op het zetten van 700.000 vaccinaties per week. Naar…

Aai over de bol: positief opvoeden
Ken jij het programma Positief Opvoeden? Het geeft je eenvoudige handvatten, waarmee jij je kind zelfvertrouwen geeft. Door hier bewust mee om te gaan, ervaart je kind een positieve feedback op zijn gedrag. Jij kunt je kind zelfvertrouwen geven door bewust positief op te voeden Het Positive Parenting Program –…

Nationaal Hitteplan: blijf koel!
De komende dagen wordt het erg warm. Je kunt verschillende dingen doen om minder last te hebben van de hitte: drink voldoende en houd jezelf en je woning koel. Houd je veel last van hitteverschijnselen? Neem dan contact op met je huisarts. Warm weer is voor velen genieten. Maar voor…

Geen zon, zee en strand maar gedwongen trouwen in het buitenland
Zo’n 182 tot 815 mensen worden jaarlijks achtergelaten in het buitenland. 338 tot 957 mannen en vrouwen krijgen te maken met huwelijksdwang. Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) zet influencers Zakia Picolina, Tannaz Hajeby, YousToub, Ouassima Tajmout en Tothemoen in om jongeren hiervoor te waarschuwen. Elk jaar gaan honderden…

Herhaalprik tegen corona voor alle 12-plussers
Iedereen van 12 jaar of ouder krijgt in september een uitnodiging om een herhaalprik tegen corona te halen. Mensen met een hoger medisch risico en zorgpersoneel met patiëntencontact zijn als eerste aan de beurt voor een herhaalvaccin. De herhaalprik tegen corona is nodig om de bescherming tegen ernstige ziekte en…

Seksuele problemen? Seksuele gezondheid spreekuur 25+
Stel: je ervaart een probleem op seksueel vlak. Er is bijvoorbeeld een verschil in verlangen ontstaan tussen jou en je partner. Of je hebt last van erectieverlies. Of pijn bij het vrijen. Maak een afspraak bij het Spreekuur Seksuele Gezondheid voor 25 jaar en ouder. In maximaal 5 gesprekken helpen…

Instagram: ‘Chlamydia krijg je niet van een zoen’
Wist jij dat je bij GGD Hollands Noorden een soa test kunt laten afnemen? Of met je vragen over vaginale hygiëne of pijn bij seks bij het Spreekuur voor jongeren en jongvolwassenen terecht kunt? Op Instagram.com/seksuelegezondheidnhn deelt het Centrum Seksuele Gezondheid nieuws, tips & tricks en haar diensten. Check! Er…

Landelijk rapport Vaccinatiegraad RVP 2021 RIVM
Op 4 juli jl. is het RIVM-rapport ‘Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2021’ gepubliceerd. Belangrijkste bevindingen voor regio Noord-Holland-Noord Landelijk was de vaccinatiegraad van bijna alle RVP-vaccinaties in 2021 iets lager dan een jaar eerder. In tegenstelling tot deze landelijke cijfers is de vaccinatiegraad in NHN voor vaccinaties in de…

Maak je eigen hitteplan
Het wordt warm! De komende dagen loopt de temperatuur op en volgende week wordt het erg warm. Veel mensen genieten van het warme zomerweer. Maar als de temperatuur lang boven de 25°C blijft, dan kun je gezondheidsklachten krijgen. Dat geldt vooral voor ouderen, mensen met overgewicht en mensen die zorg…

Onderzoeksrapport geluidshinder en slaapverstoring luchtvaart 2020
Met de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2020 (GM V&O 2020) zijn voor het eerst zowel ervaren geluidshinder als slaapverstoring door vliegverkeer landelijk in kaart gebracht. Vooral in de omgeving rondom de grotere luchthavens komt veel ernstige geluidshinder en slaapverstoring door vliegverkeer voor. De GGD adviseert om bij (lokaal) omgevingsbeleid en de inrichting van…

Aangepaste openingstijden vaccinatielocaties
Het wordt zeer warm zomerweer aankomende week. Om te voorkomen dat mensen met deze hitte moeten wachten, prikken we van 18 tot en met 22 juli alleen op afspraak. Je kunt dus niet terecht op basis van vrije inloop. Dit geldt voor al onze vaccinatielocaties in de regio: Alkmaar, Hem…

NIX18: in gesprek met je kind
Ja, daar gaat je kind deze zomer. Nog geen 18 en wel gezellig op stap met vrienden en vriendinnen. En zo hoort het. Maar hoe gaat jouw kind om met alcohol en drugs? Want als ouder kunnen we wel denken: ‘Mijn kind gebruikt niets.’ Maar weet jij het zeker? Hoe…

Corona: beeld van de week
In de periode van 5 t/m 11 juli zijn er in onze GGD teststraten 1.415 testen afgenomen. Hiervan was 78% positief. Het totaal aantal geregistreerde besmettingen in onze regio nam met 2% toe, landelijk was dit 10%. Afgelopen week zijn 52 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Door het zelftestbeleid is…

En wie is dan die pestkop?
Pesten is een hardnekkig wijdverbreid maatschappelijk probleem dat grote impact heeft. Ongeveer 60% van mensen die zijn gepest, zegt hier emotionele of psychische problemen aan over te houden. Bij mensen die online én in de ‘echte’ wereld zijn gepest, ligt dat aandeel met 75% nog hoger. Dit blijkt uit een…

Suikermaxdag: drink liever water
Een pakje sap op school, een vruchtensapje thuis: jonge kinderen krijgen snel te veel suikers binnen, zonder dat je het door hebt. De WHO heeft daarom Suikermaxdag voor kinderen van 4 t/m 8 jaar ingesteld. Deze dag staat voor de dag dat je de aanbevolen hoeveelheid vrije suikers voor een…

Nog geen boosterprik gehad? Haal hem alsnog
Ben je wel gevaccineerd tegen corona maar heb je nog geen boosterprik gehad? Haal die dan alsnog. Vaccinatie voorkomt in veel gevallen ernstige ziekte en ziekenhuisopname. Dat is belangrijk nu het aantal coronabesmettingen toeneemt. Volwassenen die zijn ingeënt tegen corona, maar nog geen booster of herhaalprik hebben gehad, ontvangen vanaf…

Corona: beeld van de week
28 juni t/m 5 juli: de ‘zomergolf’ lijkt al bijna over zijn piek heen te zijn, aldus het RIVM op 5 juli. In onze teststraten zijn 1.427 testen afgenomen, waarvan er 1.084 positief bleken. Het percentage positieve testen in de afgelopen week is 76%. Dat betekent een stijging van 1,8%:…

OBS Fontein Gezondste School
OBS De Fontein in Alkmaar heeft maar liefst vier Gezonde School-themacertificaten behaald! In heel Nederland hebben inmiddels 1.700 scholen (primair onderwijs, voortgezet (speciaal) onderwijs, mbo) één of meer themacertificaten. Er zijn landelijk maar aantal primair onderwijs scholen die over vier of vijf certificaten beschikken. Hier is OBS De Fontein er…

Let op: levensgevaarlijke mdma in omloop
Het Trimbos Instituut heeft begin juni twee keer levensgevaarlijke mdma vloeistoffen aangetroffen. De vloeistoffen bestaan vrijwel volledig uit pure mdma, de werkzame stof uit de partydrug xtc. Al bij kleine hoeveelheden kan dit ernstige gezondheidsrisico’s opleveren. Gebruik geen mdma-vloeistof, waarschuwt het Nederlandse instituut voor verslavingszorg. De concentratie in de vloeistof…

Corona terugdringen? Bekijk de video
Na twee jaar kennen we het coronavirus wel een beetje. Toch loopt het aantal besmettingen nu weer op. Met elkaar kunnen we zorgen dat we het virus terugdringen en nieuwe coronagolven voorkomen.

Prenataal huisbezoek versterkt kansrijke start
De gezondheid voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller van zowel fysieke als mentale problemen op latere leeftijd. Met de wet ‘Prenataal huisbezoek door de Jeugdgezondheidszorg’ (PHB JGZ) hebben alle gemeenten vanaf 1 juli 2022 de taak om een prenataal huisbezoek door de jeugdgezondheidszorg (JGZ) aan de…

Vanaf vandaag nieuwe tabaksregels
Vanaf vandaag gelden nieuwe regels met betrekking tot tabak. Zoals aanscherping van het reclameverbod en regulering van elektronische verhittingsapparaten. Alle sigaretten moeten er voortaan neutraal uitzien. Deze regels moeten zorgen voor een rookvrije generatie in 2040. Door reclame zijn met name jongeren meer geneigd zijn om te beginnen met roken.…

Corona: beeld van de week
In de periode van 21 tot en met 27 juni zijn er in onze GGD teststraten 1.412 testen afgenomen. Hiervan was 74,2% positief, om precies te zijn 1.047 positieve testen. Het totaal aantal geregistreerde besmettingen in onze regio steeg, net als landelijk, met bijna 30% ten opzichte van vorige week.…

1 juli: rookmelder verplicht
Per 1 juli 2022 moet elk huis van een rookmelder zijn voorzien. Op elke verdieping dient er één te hangen. Voor nieuwbouwwoningen gold de plicht al sinds 2003. En per 1 juli geldt dit dus ook voor bestaande woningen. De handhaving van de rookmelderverplichting ligt bij je gemeente. Een rookmelder…

Is jouw sportclub al rookvrij?
De sport wordt rookvrij. Wen er maar aan. Zo heet de nieuwe campagne van NOC*NSF om sportvelden rookvrij te maken. “Want roken en sport gaan simpelweg niet samen.” Het streven is om in 2025 in het hele land een volledig rookvrije sportomgeving te hebben. Sportbonden doen actief mee en verenigingen…

Let op: levensgevaarlijke mdma in omloop
Het Trimbos Instituut heeft begin juni twee keer levensgevaarlijke mdma vloeistoffen aangetroffen. De vloeistoffen bestaan vrijwel volledig uit pure mdma, de werkzame stof uit de partydrug xtc. Al bij kleine hoeveelheden kan dit ernstige gezondheidsrisico’s opleveren. Gebruik geen mdma-vloeistof, waarschuwt het Nederlandse instituut voor verslavingszorg. De concentratie in de vloeistof…

Vaccinatielocatie Alkmaar op afspraak
Om wachtrijen te voorkomen, kun je vanaf deze week alleen op afspraak terecht bij vaccinatielocatie Alkmaar. Veel mensen laten zich vaccineren met het oog op de vakantie en/of het stijgende aantal besmettingen met corona. Wel vrije inloop in Hem en Den Helder Voor vaccinatielocatie Alkmaar maak je dus eerst een…

60+: hoe zit het met reisvaccinaties?
Vanaf ons 40ste levensjaar gaat ons afweersysteem geleidelijk achteruit. Hierdoor is het effect van vaccinatie minder en verloopt de opbouw van antistoffen trager. Ook kunnen of mogen sommigen vaccinaties niet in combinatie met bepaalde medicijnen gegeven worden. Gebruik je medicijnen en wil je een reis boeken? Vraag dan eerst bij de GGD of…

Corona: beeld van de week
Zoals de meeste mensen inmiddels hebben meegekregen uit het nieuws en/of hebben gemerkt in de directe omgeving: het aantal coronabesmettingen stijgt. Dat meldt ook het RIVM. Veel inwoners doen thuis een zelftest en laten deze niet altijd herbevestigen door middel van een PCR-test bij de GGD. Dit hoeft ook niet,…

Advies: haal die herhaalprik
Zorgminister Ernst Kuipers roept alle Nederlanders op zich aan de basismaatregelen te houden om een besmetting met corona te voorkomen. De vele 60-plussers die hun tweede herhaalprik nog niet hebben gehaald, moeten dat alsnog doen. “Haal die herhaalprik.” Was je handen, ventileer goed, hou afstand waar dit mogelijk is De…

Blaren van de beer
Zie je ze staan in parken, bermen, langs de (snel)weg? De reuzenberenklauw is een reusachtige plant. Hij kan wel vijf meter hoog worden. Contact met het sap van de reuzenberenklauw is gevaarlijk. De plant kan al bij een lichte aanraking vervelende brandblaren veroorzaken. Sappen van de berenklauw maken je huid…

Home-Start: ontspannen opvoeden
Opvoeden is meestal heel leuk. Maar soms echt een uitdaging. Als kersvers gezin zie je af en toe niet meer hoe je alles voor elkaar krijgt. Want je baby huilt en het huis is een rommeltje en de boodschappen moeten nog worden gedaan en …. Stop! De aandacht richten op…

Seksueel geweld: 1 op de 5 mannen krijgt ermee te maken
1 op de 5 jongens of mannen krijgt te maken met een vorm van seksueel geweld. Dit overkwam ook Renald, Marijn Louis, Mike, Jakob en Thomas. Om lotgenoten te helpen vertellen zij hun verhaal. Door schuldgevoelens, schaamte en verwarring durven mannelijke slachtoffers van seksueel geweld vaak geen hulp te zoeken.…

Samen werken aan mentaal welbevinden
Veel scholen willen (extra) aandacht besteden aan mentaal welbevinden. Maar hoe pak je dit aan? We geven je een paar ideeën voor jongeren van 12 jaar en ouder. Uitbreiding lespakket ‘Je brein de baas?!’ Aan het begin van het schooljaar ontvingen alle vo-scholen van onze jeugdverpleegkundigen informatie over het lespakket ‘Je…

Voorkomen meisjesbesnijdenis in vakantieperiode
Veel kinderen kijken uit naar de zomervakantie. Maar voor sommige meisjes is de vakantie minder fijn. Zij lopen het risico om besneden te worden, als zij op vakantie zijn in het land van herkomst (van hun ouders) of tijdens familiebezoek in Europa. Ook kunnen we niet uitsluiten dat meisjes binnen…

Corona: beeld van de week
Het aantal mensen met een geregistreerde positieve coronatest nam met bijna tweederde toe ten opzichte van vorige week, zowel landelijk als in onze regio. Het percentage positieve testen in de GGD teststraat was landelijk 65%. In onze regio is dit een stuk hoger, namelijk 71%. Deze cijfers zeggen niet alles…

Carrièrebeurs 18 juni voor toekomstig artsen
Interesse om als arts te gaan werken bij de GGD? Kom op zaterdag 18 juni naar stand 42 op de KNMG Carrièrebeurs in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. We vertellen je er graag alles over en beantwoorden jouw vragen. En misschien word jij straks dan wel onze nieuwe collega als jeugdarts, arts…

Basisschool: roken, alcohol- en drugspreventie
Veel basisscholen besteden aandacht aan preventie voor roken, alcohol- en drugs. Maar hoe zet je dit op de juiste manier in, zodat het niet averechts werkt op leerlingen met een verhoogd risico. Denk aan leerlingen die graag grenzen opzoeken, die niet zo goed in hun vel zitten of ouders hebben…

Zomerpret: veilig plonzen
Geen groter plezier dan een frisse duik in de zee, het IJsselmeer, recreatiegebieden en andere plekken waar je in de natuur kunt zwemmen. Toch is het belangrijk dat je goed kijkt waar je het water induikt. Douche ook altijd na het zwemmen en doe een tekencheck. Spoel je altijd af onder…

Pluim voor zorg JGZ aan asielzoekers
Pluim voor zorg JGZ aan asielzoekers Een compliment voor JGZ als het gaat om de zorg voor asielzoekers. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) prijst de inzet van JGZ-medewerkers bij de gezondheidszorg aan vluchtelingen. Eind 2021 bezocht de IGJ 10 asielzoekerscentra (azc’s). Een hiervan was het azc in Heerhugowaard, waar…

Challenge: Week zonder Suiker
Eten zonder (toegevoegde) suikers blijft een uitdaging. Doordat we veel bewerkte producten eten en drinken, krijgen we er te veel van binnen. Met bijbehorende risico’s op overgewicht en diabetes type 2. De Week zonder Suiker start vandaag. Een glas cola bevat meer dan 100 kilocalorieën Doe jij mee met de…

Opvanglocaties: aandacht voor kinderen
Toen de vluchtelingenstroom net op gang kwam, werden er in rap tempo noodopvanglocaties ingericht. Ankie Veldhuis is, net als collega’s José Kramer en Linda Lakeman, adviseur infectiepreventie bij GGD Hollands Noorden: “Wij inspecteren doorgaans verblijven voor asielzoekers, maar in geval van de Oekraïense vluchtelingen waren er toch een aantal andere…

Het is nationale Buitenspeeldag: dág tv, hallo hinkelbaan
Buitenspelen is belangrijk, maar wordt steeds minder vanzelfsprekend. Daarom organiseren Jantje Beton en tv-zender Nickelodeon ieder jaar de nationale Buitenspeeldag. Op diverse plekken in onze regio zijn er activiteiten. Dus: tv uit, en hup, lekker naar buiten! Kinderen leren door buitenspelen hun creativiteit gebruiken en hun fantasie ontwikkelen Hutten bouwen,…

Doe een WatZr! Een wát?!
Wil jij bijdragen aan minder risico op wateroverlast, watertekort en hittestress? En bijdragen aan een schoner riool? Doe een WatZr! Een wát? Groen in plaats van tegels? Of juist een regenton Een WatZr is een kleine en simpele actie in of rond het huis. De gemeentes in onze regio delen…

Brrr, al die beestjes!
Kriebelende, zoemende, stekende beestjes. We zijn ze liever kwijt dan rijk. Vooral in de zomer kunnen muggen en vliegen, teken, bedwantsen en eikenprocessierupsen de buiten- en bedpret bederven. Ook ratten, muizen en duiven kunnen veel overlast geven. Kriebel, krabbel, zoem, prik Vandaag is het Wereld Ongediertedag. Niet om de beestjes…

Gezond & goedgevuld
Een gewoon bammetje met kaas zóóó 2021? Welnee, zo’n belegde boterham is hartstikke gezond. En daar gaat het tenslotte om als je kind overblijft op school. Of als jij lunch meeneemt naar je werk. Lekker en gezond: van fruit tot snackgroente Maar als je nu nét even meer wilt doen…

Oekraïense kinderen: school maakt hét verschil
Er is een stroom van vluchtelingen op gang gekomen door de voortdurende oorlog in Oekraïne. GGD Hollands Noorden heeft als wettelijke taak om deze mensen te verzorgen op verschillende manieren. Veel chocola en andere etenswaren als dank voor de verpleegkundigen Wij inspecteren de opvanglocaties van gemeenten, zijn alert op infectieziekten,…

Reizigers: maak je afspraak op tijd
Vakantieplannen? Na 2 jaar waarin reizen bijna niet mogelijk was door de wereldwijde pandemie, is het weer druk op de spreekuren voor reizigers in Alkmaar, Schagen, Hoorn en Den Helder. De medewerkers stropen de mouwen op en verwelkomen reizigers voor een advies op maat over gezondheidsrisico’s en vaccinaties. Maak op…

Monkeypox (apenpokken) - informatie voor (huis)artsen
Monkeypox is sinds 21 mei 2022 een meldingsplichtige A-ziekte. Dat betekent dat u een patiënt die aan de casusdefinitie voldoet moet melden bij de afdeling Infectieziektebestrijding (IZB) van GGD Hollands Noorden. De casusdefinitie staat uitgebreid beschreven in de richtlijn Monkeypox van het Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI)

Wereld Niet Roken Dag: peuken slecht voor mens, plant en dier
Roken is slecht voor je gezondheid. Maar roken is ook slecht voor het milieu. Wereld Niet Roken Dag staat vandaag in het teken van de schade die tabak brengt aan planten en dieren. Zo’n driekwart van de gerookte sigarettenpeuken wordt weggegooid op straat. Door de giftige stoffen die achterblijven op…

BBQ? Let op (hout)rook
BBQ, vuurkorf, houtkachel: gezellig! Maar dat niet alleen. Want de rook die ontstaat, zorgt voor fijnstof in de lucht. En niet zo’n beetje ook. 2 uur hout stoken geeft evenveel fijnstof in de lucht als een auto die van Amsterdam naar Milaan rijdt. Een vuurtje stoken, (hout)rook en roet veroorzaken…

27 mei: nieuwe vaccinatielocatie Alkmaar
Onlangs sloot de vaccinatielocatie Alkmaar aan de Olympiaweg. We zijn verhuisd naar een nieuwe vaste locatie aan de Ampèrestraat 21. Hier kun je per vrijdag 27 mei vanaf 18 jaar zonder afspraak terecht voor de eerste vaccinatie en de boostervaccinatie. Jongeren vanaf 12 jaar kunnen zonder afspraak terecht voor de…

Jongeren minder gelukkig
Uit onderzoek onder 2e en 4e klassers van het voortgezet onderwijs blijkt dat meer jongeren in Noord-Holland-Noord last hebben van mentale problemen, zoals eenzaamheid, somberheid en angst, dan vóór de coronaperiode. Ook voelen jongeren zich minder gelukkig dan in 2019 en gebruiken zij vaker genotmiddelen. Jongeren in voortgezet onderwijs minder…

Prio-testen zorg vervalt
Per maandag 23 mei vervalt het beleid rondom prio-testen van zorgmedewerkers. In het najaar van 2020 is het beleid ingevoerd dat onderwijspersoneel – en later ook kinderopvangpersoneel en zorgmedewerkers – zich met voorrang konden laten testen op prio-testlocaties. Het doel was om hen bij klachten sneller een uitslag te kunnen…

Gezondheidsrisico’s derdehands rook
We weten allemaal dat (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Maar ook als die sigaret al lang uit is, zijn er risico’s. Het fenomeen derdehands rook staat centraal in de nieuwe PUUR rookvrij-campagne. Deze campagne van de overheid is vandaag van start gegaan. In een mini-docu zie je hoe schadelijke…

17 mei: IDAHOBIT
Het is vandaag IDAHOBIT, ofwel International Day Against HOmophobia, Biphobia, Intersexism and Transphobia. Veel lhbtqia+ personen worden nog altijd dagelijks naar bejegend om hun seksualiteit. IDAHOBIT is bedoeld om aandacht te vragen hiervoor en voor de gevolgen hiervan. Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel van de internationaal…

Waterpokken en groep A streptokokken
Bij het versoepelen van de coronamaatregelen neemt verspreiding van andere ziekteverwekkers weer toe. Dit trad op afgelopen zomer met het RS-virus en recent het influenza (griep)virus. Sinds begin 2022 is er een toename van waterpokken in Nederland en dan vooral bij kinderen. Mogelijk is dit een inhaaleffect na de coronajaren…

Vaccinatielocaties: aangepaste openingstijden
Sinds deze week zijn de openingstijden van onze vaccinatielocaties aangepast. Je kunt op vaste dagen terecht tussen 9.00-14.30 uur. Vaccinatielocatie Alkmaar gaat verhuizen. Tot en met 21 mei is de locatie aan de Olympiaweg geopend. Daarna kun je vanaf 27 mei terecht in de Ampèrestraat. Overzicht tijden en locaties

Nieuwe website: nieuwe indeling
Afgelopen maandag 2 mei is onze nieuwe corporate website www.ggdhollandsnoorden.nl live gegaan. Je bent van harte welkom om een kijkje te nemen. Wat meteen opvalt, is dat gekozen is voor een andere indeling dan je gewend bent. Er is duidelijk onderscheid gemaakt in de informatievoorziening voor inwoners van onze regio…

Up-to-date adviezen corona
Per woensdag 20 april zijn alle quarantainemaatregelen per direct komen te vervallen. Wat zijn de geldende adviezen op dit moment? Huisgenoten of ander contacten hoeven niet meer thuis te blijven na contact met een persoon die corona heeft.Het blijft belangrijk dat een positief getest persoon in isolatie gaat en contacten…

Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022
De Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 (16-25 jaar) onderzoekt het effect van de coronapandemie.