22 wekenprik (kinkhoest/griep)

Als je zwanger bent, dan kun je twee vaccinaties halen. Deze 22 wekenprik tegen kinkhoest en de griepprik voor zwangeren (maternale griepprik).

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen, die wordt veroorzaakt door een bacterie. Besmetting is vooral gevaarlijk voor niet of onvolledig gevaccineerde baby’s. Om je baby na de geboorte meteen tegen kinkhoest te beschermen, kun jij je laten inenten tijdens je zwangerschap. Zo is je baby alvast beter beschermd, totdat hij oud genoeg is om zelf gevaccineerd te worden.  

De kinkhoestvaccinatie voor zwangeren wordt gegeven vanaf de 22 weken zwangerschap. Als jij je nu laat vaccineren, dan heeft je baby straks 1 prik minder nodig. Hij krijgt dan zijn eerste prik als hij 3 maanden oud is, in plaats van 2 maanden na de geboorte. Ook ben je zelf beschermd. 

Ook voor griep geldt dat je je als zwangere kunt laten inenten. Dit biedt bescherming aan jezelf, maar vooral ook aan je pasgeboren baby.

Webinar Vaccinaties tijdens de zwangerschap

Bekijk deze informatieve webinar van onze Jeugdgezondheidszorg.

Afspraak vaccinatie

Social media JeugdgezondheidszorgNHN

Volg de Jeugdgezondheidszorg NHN op Instagram en/of Facebook voor betrouwbare en laagdrempelige informatie over groei, ontwikkeling en opvoeden van je kind (-9 maanden-18 jaar).

Het RIVM ontwikkelde een praktische praatplaat over beide prikken.