Stevig Ouderschap

Met de komst van een kind breekt een nieuwe fase aan in je leven. Je hebt misschien even tijd nodig om te wennen aan je rol als ouder en/of je wilt weten hoe je hier het best mee om kan gaan. Of je hebt vragen over de groei en ontwikkeling van je kind. De Jeugdgezondheidszorg (JGZ/consultatiebureau) van GGD Hollands Noorden helpt je graag.

Extra steun

Het kan zijn dat je behoefte hebt aan extra steun. Van een deskundige die naar je luistert, met je meedenkt en eventueel advies geeft. Gewoon bij je thuis. Het gratis programma Stevig Ouderschap biedt opvoedondersteuning aan aanstaande ouders en ouders die net een kind hebben gekregen. Voor al je vragen over de opvoeding, voor extra ondersteuning bij je rol als ouder of als je je verhaal kwijt wilt over je eigen jeugd of huidige omstandigheden.

Vragenlijst en huisbezoek

Vraag je verloskundige om meer informatie of neem contact op met de Jeugdgezondheidszorg van GGD Hollands Noorden. Je ontvangt dan vlak na de geboorte een korte vragenlijst. De jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau bespreekt de vragenlijst met je tijdens een huisbezoek. Als uit de vragenlijst blijkt dat je behoefte hebt aan extra ondersteuning, krijg je zes huisbezoeken van een speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige. De jeugdverpleegkundige luistert naar je en denkt met je mee. Ze geeft eventueel advies en kijkt samen met jou naar oplossingen voor de problemen waar je tegenaan loopt. Ze heeft alle aandacht voor jou.

Blije moeder met blije baby in zwembad.

In verwachting

Ben je in verwachting en zie je op tegen het moederschap? Of maak je je zorgen over je relatie, je rol als ouder of de toekomst van je kind? Dan kun je, in overleg met je verloskundige, vanaf 16 weken zwangerschap gebruik maken van Stevig Ouderschap Prenataal. Een speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige komt dan tijdens de zwangerschap 2 tot 4 keer bij je thuis om met jou (en je partner) te praten over de verwachtingen en uitdagingen van het aanstaande ouderschap. Ook na de bevalling krijg je ondersteuning.