Hielprik

Na de geboorte krijgt je baby een hielprikje. De screener van de Jeugdgezondheidszorg komt tussen 72 en 168 uur na de geboorte bij jou thuis en doet ook de gehoorscreening. Je kunt je baby zelf aanmelden of je verloskundige/kraamverzorgende om hulp vragen. Als er een telefoonnummer bekend is, dan word je van tevoren gebeld dat de screener bij je komt.

Er wordt met de prik een beetje bloed afgenomen uit het hieltje van je baby. Dit wordt onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Deelname is niet verplicht. De hielprik is gratis.

Het bloed van je baby wordt onderzocht op verschillende aandoeningen, zoals een aandoening van de schildklier, een aandoening van de bijnier, een bloedziekte (sikkelcelziekte) en een aantal stofwisselingsziekten. Een aantal ziekten is erfelijk, maar komen niet vaak voor.

Uitslag hielprik

Als de uitslag van de hielprik afwijkend is, dan word je doorverwezen naar de kinderarts voor vervolgonderzoek. De aandoeningen waarop getest wordt zijn niet te genezen, maar goed te behandelen met medicijnen of een dieet. Je krijgt 5 weken na de hielprik schriftelijk bericht over de uitslag.

Social media JeugdgezondheidszorgNHN

Volg de Jeugdgezondheidszorg NHN op Instagram en/of Facebook voor betrouwbare en laagdrempelige informatie over groei, ontwikkeling en opvoeden van je kind (-9 maanden-18 jaar).