Welzijn, eenzaamheid en depressie

Inwoners met psychische problemen delen dit niet (graag) met anderen. Hulp zoeken is vaak lastig. Mensen in hun omgeving kunnen een  belangrijke rol spelen en levens redden. Gemeente Hoorn, gemeente Alkmaar, GGD Hollands Noorden en GGZ Noord-Holland-Noord willen meer mensen hiervan bewust maken.

113 Zelfmoordpreventie

De regio Westfriesland is aangesloten bij de aanpak van 113 Zelfmoordpreventie. Dit heet ‘Supranet community’. Doel van de aanpak is minder zelfmoord(pogingen), het taboe doorbreken en betere doorverwijzing organiseren.
 
De aanpak is gericht op het trainen van professionals en maatschappelijk betrokken inwoners. Denk aan leraren, sportcoaches of medewerkers van maatschappelijke organisaties. Zij hebben een sleutelpositie als het gaat om zelfmoordpreventie. Door signalen te herkennen en een gesprek te beginnen, kunnen zij een leven redden.

Jonge vrouw troost verdrietige andere jonge vrouw.

Want de cijfers in Noord-Holland Noord en met name in de regio Westfriesland liegen er niet om. 1 op de 5 jongeren denkt weleens aan zelfmoord. En mannen van middelbare leeftijd in Noord-Holland-Noord hebben vaker depressieve gedachten dan andere mannen.

Het gesprek beginnen, kan een leven redden
Bij ‘Vraag, praat, luister’ vind je informatie over hoe je kunt helpen als een persoon in je omgeving mogelijk suïcidale gedachten heeft.

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 113 of 0800 – 113 (gratis) of de chat.