Voeding en bewegen

Een gezond gewicht voorkomt gezondheidsproblemen. Je bereikt dit door gezond te eten en voldoende beweging. GGD Hollands Noorden ondersteunt met verschillende projecten voor jong en ouder.

Schijf van Vijf

Als je eet volgens de Schijf van Vijf (Voedingscentrum), dan eet en drink je wat volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed is voor je lichaam. Je krijgt de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt om goed te functioneren. Dit verkleint de kans op gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en kanker.

Voldoende beweging

Voldoende bewegen is op alle leeftijden belangrijk voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Het verlaagt het risico op chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en depressieve symptomen, en helpt om botbreuken bij ouderen te voorkomen.  Voldoende beweging betekent:

  • voor volwassenen wekelijks minimaal 2,5 uur matig of intensief bewegen + 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten.
  • voor kinderen dagelijks minimaals 1 uur matig of intensief bewegen + 3 keer per week spier- en botversterkende activiteiten.

Bereken je BMI

Overgewicht betekent dat je meer weegt dan goed is voor je gezondheid. Met je lengte in centimeters en gewicht in kilo’s, kun je de Body Mass Index (BMI) bepalen. Hiermee weet je of je een gezond gewicht, over- of juist ondergewicht hebt. Bereken je BMI met de BMI-meter (geschikt voor 2 t/m 70 jaar).

Jongeren op gezond gewicht

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) is een programma voor een gezonde omgeving en gezonde jeugd. De gemeenten Alkmaar, Den Helder, Koggenland, Medemblik en Schagen zetten zich in om gezond eten en bewegen voor jongeren tot 19 jaar gemakkelijk en aantrekkelijk te maken en overgewicht te bestrijden. Een lokale aanpak, waarbij door verschillende instanties wordt samengewerkt.

Gezonde school

GGD Hollands Noorden en JOGG Alkmaar werken samen aan het programma Gezonde School. Esther Kleine Deters (Gezonde School-coördinator GGD HN) en Anja Lems (JOGG-regisseur MEE & de Wering) vertellen in deze video wat dit inhoudt en wat wordt bereikt.