WHO: coronapandemie blijft internationale noodsituatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt het te vroeg om de coronapandemie niet langer als internationale noodsituatie te bestempelen. Want dat is het nog wel, stelt de organisatie, en verminderde aandacht voor de besmettelijke ziekte kan leiden tot onvoorzichtigheid en opflakkeringen van het virus.

Rode Kruis: ‘De wereld is ondanks drie ‘heftige coronajaren’ slecht voorbereid op een nieuwe pandemie

Is de coronacrisis een internationale noodsituatie?

De WHO boog zich over de vraag of het nog wel nodig is om de coronacrisis te beschouwen als zogenoemde Internationale Noodsituatie in de Publieke Gezondheid (PHEIC). Precies drie jaar geleden gaf de VN-organisatie die status aan de wereldwijde coronacrisis.

In veel landen heeft het normale leven zich intussen hersteld, maar dat geldt niet overal. De laatste maanden worden vooral in China veel nieuwe coronagevallen vastgesteld. Het land waar het virus voor het eerst werd vastgesteld, bleef door zijn zerocovid-beleid lang gespaard van massale besmettingen. Sinds dat beleid in december vorig jaar werd losgelaten, raakten miljoenen mensen besmet met corona.

De wereld is slecht voorbereid

De WHO stelt dat als de noodstatus binnenkort wel wordt opgeheven, dit op een voorzichtige en verantwoorde wijze moet gebeuren. Intussen waarschuwt het Rode Kruis dat de wereld ondanks drie ‘heftige coronajaren’ slecht is voorbereid op een nieuwe pandemie. Volgens de hulporganisatie hebben landen geen lessen getrokken en staan ze er daardoor niet beter voor dan in 2019, het jaar voordat corona uitbrak.

Volgens het Rode Kruis moeten overheden klaarstaan om meerdere crises tegelijkertijd het hoofd te bieden. Hiervoor moeten ze investeren in lokale netwerken die snel in actie kunnen komen. Ook het terugdringen van ongelijkheid kan een positief effect hebben.