Week van de Liefde: zijn wie je bent

Morgen, 14 februari, is het Valentijnsdag. De dag van de liefde. In het verlengde hiervan is het deze week de Week van de Liefde, een initiatief van SOA Aids Nederland en Rutgers. Middelbare scholen en mbo-instellingen besteden tijdens deze themaweek extra aandacht aan seksuele vorming. Thema dit jaar is ‘Zijn wie je bent, iedereen is anders’.

Onderzoek onder jongeren toont aan dat zij naast de biologische thema’s ook willen ingaan op de plezierige, sociale en relationele aspecten van seks. De Week van de Liefde biedt scholen en docenten handvatten om hier tijdens en buiten de reguliere lessen op in te spelen en een begin te maken met seksuele vorming, of bestaande activiteiten een impuls te geven.

Marieke van den Borne, expert seksuele vorming bij Soa Aids Nederland

De Week van de Liefde heeft als doel om scholen en leerlingen kennis te laten maken met het thema relaties en seksualiteit. Een recordaantal van bijna 200 scholen in het voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en mbo met in totaal circa 60.000 leerlingen doen van 13 tot 17 februari mee. Scholen die zich aanmeldden voor de Week van de Liefde ontvingen een gratis pakket met promotie- en praktijkmateriaal.

Wensen en grenzen

We verschillen niet alleen in uiterlijk en achtergrond, maar ook in op wie je valt, hoe je je identificeert en wat je wel en niet fijn vindt om te doen in bed. De schoolperiode is een levensfase waarin jongeren dit bij zichzelf ontdekken en leren hoe ze daar – bij zichzelf en de ander – mee kunnen omgaan. Deze jaarlijks terugkerende projectweek helpt scholen om vaker thema’s als ‘wensen en grenzen, ‘veilig vrijen’ en ‘sexting’ op de agenda te zetten.

Gezonde school

GGD Hollands Noorden ondersteunt professionals en jongeren bij seksuele vorming. Jongeren kunnen terecht op ons speciale jongerenspreekuur. Met het programma Gezonde School helpen wij scholen op een structurele en planmatige manier de school nog gezonder te maken. Relaties en seksualiteit komen hierin ook aan bod.