Update mazelen in regio Noord-Holland-Noord

Update mazelen in regio Noord-Holland-Noord

In onze regio is bij een nieuw persoon mazelen vastgesteld in de familiesfeer van een eerdere besmette patiënt. De GGD had hier al op geanticipeerd en de geadviseerde maatregelen (thuisquarantaine) zijn afdoende geweest om verdere verspreiding te voorkomen. In dit nieuwsbericht lees je informatie over wat mazelen is, hoe je het krijgt, wat je moet doen als je het krijgt en hoe je je kunt beschermen.

Wat is mazelen?

Mazelen is een besmettelijke infectieziekte en wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. De ziekte begint met koorts, hangerigheid, (neus)verkoudheid en hoesten. Na 3 tot 7 dagen ontstaan rode vlekjes op de huid. Eerst achter de oren, daarna over het hele lichaam. Mensen met mazelen krijgen soms ook oorontsteking met kans op doofheid,  longontsteking of hersenontsteking.

Hoe krijgt iemand mazelen?

Het virus zit in de neus en keel van iemand met mazelen. Als iemand met mazelen hoest of niest, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Anderen kunnen deze druppeltjes inademen en zo ook mazelen krijgen. Het mazelenvirus is erg besmettelijk, afstand houden is niet voldoende. Het zijn in dezelfde ruimte is al voldoende om besmetting op te lopen. Iemand met mazelen is besmettelijk vanaf vier dagen vóór het beginnen van de vlekjes tot en met vier dagen na het verschijnen van de vlekjes. De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 7 tot 14 dagen.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik of mijn kind mazelen heeft?

  • Als jij of je kind klachten krijgt die passen bij mazelen, blijf dan thuis. Blijf uit de buurt van jonge baby’s, zwangeren en mensen met een ernstig verminderde afweer.
  • Bel je huisarts en meld dat er mogelijk sprake is van mazelen. Als je belt zal je huisarts of de praktijkassistente vertellen wat je kunt doen en wanneer je naar de praktijk kan komen. Bel eerst voordat je naar de praktijk gaat!

Hoe bescherm ik mezelf en andere mensen tegen mazelen?

Je bent beschermd tegen mazelen als je zelf mazelen hebt gehad of als je vaccinaties tegen mazelen hebt gehad. Vanaf 1975 is het mazelenvaccin opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Heb je nog geen mazelen gehad of ben je niet gevaccineerd? Dan ben je niet beschermd tegen mazelen. Je kunt de ziekte dan krijgen en andere mensen besmetten. Je kunt jezelf en andere mensen beschermen door vaccinatie.

Hoe kan ik een mazelenvaccinatie (=BMR) krijgen?

Wil je een vaccinatie voor je kind? Bel dan met de GGD. Dit kan binnen kantoortijden op het volgende nummer: 088-0100525.

Voor kinderen tot 18 jaar: (is dus t/m 17 jaar!)

  • is de vaccinatie gratis
  • regelt de Jeugdgezondheidszorg dit
  • wordt vanaf de leeftijd van 14 maanden gevaccineerd

Volwassenen

Wil je een vaccinatie voor jezelf dan:

De BMR-vaccinatie is niet geschikt voor zwangeren en kunnen dus niet gevaccineerd worden.

Meer informatie over mazelen

Voor iedereen die vragen heeft over de mazelen, heeft het RIVM een website gemaakt.