Chlamydia - nieuw testbeleid
Chlamydia is een soa en wordt veroorzaakt door een bacterie. Je kunt het krijgen door seks met iemand die het heeft. Het is dus besmettelijk. Vrouwen merken meestal niks van chlamydia. De helft van de mannen merkt ook niks. Vanaf januari 2025 is het testbeleid rondom chlamydia aangepast. Als je geen klachten hebt, dan is het niet meer nodig om je te laten testen en te behandelen voor chlamydia.
Geen klachten, geen risico
Chlamydia gaat meestal vanzelf over en heeft bij iemand zonder klachten geen schadelijke gevolgen. Het nieuwe testbeleid volgt uit wetenschappelijke onderzoeken en helpt om onnodige behandelingen met antibiotica te voorkomen. Te veel antibiotica is niet goed. Door te veel antibiotica kunnen bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica. Ook hebben antibiotica invloed op je darmen. Als het niet nodig is, dan kun je beter geen antibiotica krijgen.
Vruchtbaarheid
Nieuw onderzoek laat zien dat chlamydia zonder klachten vrijwel nooit leidt tot verminderde vruchtbaarheid.
Wanneer doe je wél een chlamydiatest?
- Als je klachten hebt. Bijvoorbeeld als je pijn hebt bij het plassen en het geen gewone blaasontsteking is of als je ongewone afscheiding hebt.
- Als je partner chlamydia met klachten heeft en hiervoor medicijnen krijgt.
Ondanks deze nieuwe inzichten en het nieuwe beleid van chlamydia, blijft het van groot belang om soa’s te voorkomen. Daarvoor is het belangrijk dat je condooms gebruikt. In de spreekkamer wordt bepaald of bij jou een chlamydiatest nodig is.