Voorbereiding en prikangst
Een prik halen is voor bijna alle kinderen spannend. Een goede voorbereiding helpt. Zo kun je angst en pijn voorkomen. Bekijk onze tips en de animatievideo.
In de video ‘Een prik bij de GGD’ leggen we stap voor stap uit hoe alles in zijn werk gaat tijdens een groepsvaccinatie. Zo weet je kind wat hem te wachten staat. Dat geeft rust. Ook krijg je handige tips voor je kind om vooraf over na te denken. Wat vind hij prettig, wat helpt ontspannen? Hierdoor krijgt je kind een gevoel van controle en dat maakt het minder spannend. De video is speciaal gemaakt voor kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 10 jaar.
In de video ‘Een prik bij de GGD’ leggen we stap voor stap uit hoe alles in zijn werk gaat tijdens een groepsvaccinatie.
Wees duidelijk en eerlijk
Vertel je kind wat er gaat gebeuren. Geef eerlijke informatie. Zeg bijvoorbeeld: de prik gaat met een naaldje. Vul de beleving niet in. Zeg dus niet: ‘het doet een beetje zeer’ of ‘je moet even huilen’. Dit hoeft namelijk niet zo te zijn. Er zijn veel kinderen die niets voelen. Of bij wie het alleen even kriebelt. Bij de meeste kinderen is het voorbij voordat ze het door hebben.
Maak het voorspelbaar
Leg vooraf uit waarom je kind gevaccineerd wordt. Gebruik simpele woorden. Of kijk samen een filmpje. Laat je kind meebeslissen. Misschien niet over de prik zelf, maar wel over het verloop. Wil hij bij papa of mama op schoot? Moet er een knuffel mee? Meebeslissen geeft je kind een gevoel van controle. Dat vermindert de angst.
Kies je woorden zorgvuldig
Goed gekozen woorden kunnen angst, pijn en stress voorkomen. In de folder Helpend taalgebruik (Prosa) vind je praktische tips over wat je beter wel en niet kunt zeggen. De folder is er in 4 verschillende talen.
Afleiden en belonen
Soms kan afleiding helpen. Bijvoorbeeld met een filmpje op de mobiele telefoon. Maar niet alle kinderen willen afgeleid worden. Sommigen willen gewoon kijken naar de prik. Vraag je kind wat hij of zij prettig vindt. Ook een beloning kan helpen. Benoem de positieve bijdrage van je kind. Zeg bijvoorbeeld dat hij de lolly/het prikdiploma verdiend heeft omdat het zijn arm zo goed kon stilhouden. Dat geeft je kind vertrouwen voor een eventuele volgende keer, ook al was het een vervelende ervaring.
Als het echt niet gaat
Het kan gebeuren dat je kind écht niet wil of durft. Dwing hem of haar dan niet. Dat werkt alleen maar averechts. Ga op zoek naar een alternatief. Er is geen levensbedreigende situatie als je kind de prik op dat moment niet krijgt. Er zijn hulpmiddelen, zoals verdovingscrèmes. Die kan de huisarts voorschrijven. Er zijn ook ziekenhuizen waar je dan terechtkunt.
Maar in de regel geldt: goede voorbereiding zorgt ervoor dat het vaccineren goed gaat. En dat is weer een enorme opsteker voor de volgende prik.