Rotavirus

Een rotavirus-infectie is een besmettelijke ziekte. Hierdoor raken maag en darmen ontstoken. Je kunt last krijgen van koorts, misselijkheid, overgeven en hevige waterdunne diarree. Rotavirus-infecties komen in Nederland veel voor, vooral bij jonge kinderen tot 2 jaar oud. Bijna ieder kind maakt voor het vijfde levensjaar een rotavirus-infectie door.

Niet iedereen die een infectie met het rotavirus heeft, wordt ziek. De eerste keer dat iemand besmet raakt, zijn er meestal klachten. Een volgende infectie geeft minder klachten. De klachten beginnen vaak plotseling en kunnen zijn:

  • overgeven
  • diarree
  • koorts
  • misselijkheid
  • buikpijn en buikkramp

De klachten duren meestal 4 tot 9 dagen. Soms kan iemand uitgedroogd raken door de diarree. Dan is opname in het ziekenhuis nodig.

Besmetting

Het rotavirus is heel besmettelijk. Het zit in ontlasting van besmette mensen. Na wc-bezoek kan het virus op de wc-bril, kraan of deurklink terechtkomen en ook op kinderspeelgoed. Zo kan het virus op handen komen en worden doorgegeven.

De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 1-3 dagen. Iemand is besmettelijk als hij klachten heeft. Dit duurt meestal tot 8 dagen na het begin van de klachten.

Hoe kun je een rotavirusinfectie voorkomen?

  • Allereerst is goede hygiëne belangrijk, bijvoorbeeld door goed en regelmatig de handen te wassen.
  • Ook is een rotavirus-infectie is te voorkomen met een vaccin. Dit vaccin is gratis beschikbaar voor alle baby’s die worden geboren vanaf 1 januari 2024. Het is een drinkvaccin, dat uit enkele druppels bestaat. Je baby krijgt deze druppeltjes twee keer: rond 8 weken en rond de 3 maanden. Je baby kan deze krijgen tijdens je afspraken op het consultatiebureau.

Hoe vaak komt een rotavirusinfectie voor?

Elk jaar worden ongeveer 3.500 kinderen opgenomen in het ziekenhuis vanwege een rotavirus-infectie. Dit zijn vooral kinderen tussen de 6 maanden en 2 jaar oud. Kinderen die extra kwetsbaar zijn hebben een groter risico op een ernstig verloop van de ziekte. Bijvoorbeeld kinderen die te vroeg zijn geboren zijn of een te laag geboortegewicht hebben. Van deze groep overlijden jaarlijks 5-6 kinderen door een rotavirus-infectie.

Video: rotavirus