Zindelijk worden

Starten met zindelijk worden gaat het best als je kind tussen de 1,5 en 2 jaar oud is. Met 1,5 jaar is je kind lichamelijk klaar en rond die leeftijd vinden ze het leuk om nieuwe dingen te leren. Ze zitten nog niet in de ‘ik ben 2 en ik zeg nee-fase’. En als je ontspannen bent, dan gaat leren het makkelijkst. Dat geldt voor zowel kind als ouders/opvoeders. Deze vijf tips kunnen je helpen.

Begin op tijd en in een rustige periode met oefenen

Tussen 1,5 jaar en 2 jaar is het beste moment om te starten met zindelijk worden. Dit is vaak sneller dan je denkt en er zijn signalen waaraan je kunt merken dat je kind eraan toe is. Heeft je kind interesse in eigen plas of poep? Of wil je kind mee naar de wc om te kijken wat je doet? Dan is hij vast klaar om te starten met zindelijk worden. Wacht je te lang, dan kan de interesse verdwijnen. Begin met oefenen in een rustige periode. Dus niet vlak voor spannende (feest)dagen, een verhuizing of als er net een broertje of zusje is geboren. Zorg dat je genoeg tijd en aandacht hebt als je met oefenen begint. In de vakantie bijvoorbeeld.

Maak het leuk

Kinderen leren door positieve aandacht. Maak oefenen met zindelijk worden dus vooral leuk! Koop samen een mooi potje of wc-brilverkleiner. Laat je kind zelf nieuwe makkelijke (onder)broeken uitzoeken. Lees samen boekjes over zindelijkheid (leen ze bijvoorbeeld bij de bibliotheek). Blijf tijdens het oefenen altijd positief. Geef een compliment als je kind zelf naar de wc of op het potje gaat. Zelfs als het niet lukt om te plassen of poepen.

Vaste tijden

Begin met je kind op vaste tijden op het potje zetten. Na het slapen en het eten zijn goede momenten. Geeft je kind zelf aan dat hij moet plassen? Zet hem op het potje of de wc. Ook als jullie net iets anders aan het doen zijn. Heb je niet elke dag tijd om je kind meerdere keren op het potje te zetten, bijvoorbeeld door je werk? Bouw het dan rustig op. Begin bijvoorbeeld met één tot drie keer per dag. Kijk wat het beste past in jullie ritme. Probeer in alle situaties dezelfde tijden van thuis aan te houden, dus ook bij de opvang, als opa en oma een keer oppassen of als jullie een dagje uit zijn.

Juiste houding

Zorg voor een juiste houding. Dit betekent ontspannen en met rechte rug. Plast jouw kind op de wc? Een wc-brilverkleiner en voetenbankje helpen. Ook jongetjes leer je om zittend te plassen. Dan zijn ze sneller zindelijk.

Blijf rustig en geduldig

Als het oefenen niet lukt, is dit helemaal niet erg. Word niet boos of geïrriteerd. Want dit kan ervoor zorgen dat je kind juist niet meer op het potje of de wc wil. Wacht tot een later moment en probeer het dan nog een keer.

Meer informatie of behoefte aan een gesprek?