Vaccinaties 9 en 10 jaar

Veel ziekten zijn vooral voor jonge kinderen gevaarlijk. In Nederland hebben we het Rijksvaccinatieprogramma. In het jaar dat kinderen 9 jaar worden, volgt een uitnodiging voor de laatste vaccinaties tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) en tegen difterie, tetanus en polio (DTP). In het jaar dat ze 10 worden krijgen ze een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie.

Vaccinatie vermindert de kans op ernstige ziekte en complicaties. Het zorgt er ook voor dat gevaarlijke infectieziekten minder voorkomen.

Vaccinatieschema Rijksvaccinatieprogramma

Laatste vaccinaties uit de serie

De vaccinaties met 9 jaar tegen DTP zijn de laatste in een serie van 5. De eerste worden gegeven met 3, 5 en 11 maanden. Met 4 jaar volgt nog een prik. De eerste vaccinatie tegen BMR krijgen kinderen met 14 maanden. Vaccinatie tegen kinkhoest, pneumokokken en hib-ziekten is niet meer nodig. Deze ziekten zijn op deze leeftijd minder ernstig en veroorzaken geen ernstige complicaties meer.

In Nederland worden kinderen al 65 jaar gevaccineerd tegen ernstige ziekten. Daarom komen deze ziekten bijna niet meer voor. Vaccineren blijft belangrijk, want als we stoppen met vaccineren komen de ziekten terug.

9 jaar: DTP/BMR

Je krijgt een oproep voor de DTP/BMR-prik in het jaar dat je kind 9 wordt. Je ontvangt van het RIVM een uitnodiging. Hierna kun je zelf online een afspraak maken.  Je komt dan met je kind naar een van onze locaties van de Jeugdgezondheidszorg.

10 jaar: HPV

HPV is een virus dat kanker kan veroorzaken. HPV draag je over tijdens het vrijen, waarbij je het virus ook via je handen en mond kan overdragen. HPV-kanker komt voor in de mond- en keelholte, vagina, schaamlippen, penis, anus en baarmoederhals.

Met twee vaccinaties ben je lange tijd beschermd tegen het virus. Het vaccin werkt het best als je nog niet met het HPV-virus in aanraking bent geweest. Daarom krijgen meisjes en jongens een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze 10 worden. Dus vóórdat ze seksueel actief worden. Je ontvangt van het RIVM een uitnodiging. Hierna kun je zelf online een afspraak maken. Je komt dan met je kind naar een van onze locaties van de Jeugdgezondheidszorg.

Voorbereiding en prikangst

Kinderen kunnen een beetje bang zijn voor de prik. En zelf vind je het misschien ook spannend. Goede voorbereiding helpt. Lees wat je kunt doen bij prikangst.

Information in other languages