Roken

Iedereen weet: roken is slecht voor de gezondheid. Die van jezelf én die van anderen. Stoppen met roken heeft op de korte en op de lange termijn veel gezondheidsvoordelen. Wat kun je doen om te stoppen of voorkomen dat jongeren beginnen met roken?

Stoppen met roken

Stoppen met roken is op de korte en op de lange termijn goed voor je gezondheid. 15 jaar na het stoppen met roken is het risico op hart- en vaatziekten van de ex-roker vergelijkbaar met dat van een nooit-roker. Stoppen met roken zorgt voor frissere adem, meer smaak en reukvermogen, en verbeterde vruchtbaarheid. Ook bespaar je veel geld.

Stoppen met roken? Kijk op Rokeninfo.nl of destopsite.nl

Roken rond zwangerschap en bevalling

  • Wil je zwanger worden? Het is belangrijk dat je stopt met roken. Ook je partner. Want roken kan zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid van vrouwen en mannen.
  • Ben je zwanger? Probeer te stoppen en als dat niet lukt, in elk geval flink te minderen. Je ongeboren baby loopt allerlei risico’s als je rookt tijdens je zwangerschap.
  • Voor je baby is het slecht voor de gezondheid als hij meerookt na de geboorte. Rook dus niet in de buurt van je kind.

Rookvrije generatie

Sinds 2017 is er de landelijke campagne Rookvrije Generatie. Kinderen horen de kans te krijgen om rookvrij op te groeien. De campagne helpt ouders/opvoeders en de jeugd om op te groeien zonder rokende mensen om zich heen of om zelf te gaan roken. Samen beschermen we opgroeiende kinderen tegen schadelijke gevolgen van (mee)roken. Het doel: een Rookvrije Generatie in 2035.

Kinderen die sinds 2017 zijn geboren:

  • doorlopen het liefst een rookvrije zwangerschap
  • gaan naar een rookvrije kinderopvang en school
  • spelen in rookvrije speeltuinen
  • sporten bij een sportvereniging waar niet gerookt wordt in de buurt van kinderen
  • leven in een wereld waar sigarettenpakjes moeilijk te koop, niet aantrekkelijk en duur zijn

Pubers en roken

Pubers experimenteren graag. Ook met roken. Ze lopen net als iedereen het risico om verslaafd te raken. Praat hierover met je kind en maak afspraken. Informatie en handvatten om met je kind het gesprek aan te gaan, vind je op hoepakjijdataan.nl en uwkindenroken.nl