Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een milde vlekjesziekte die veroorzaakt wordt door het Parvo B19 virus. Deze ziekte komt vooral voor bij kinderen. Ze voelen zich meestal niet heel ziek en ze genezen vanzelf na ongeveer een week.

Voor zwangeren kan deze ziekte wél gevaarlijk zijn. Ben je zwanger en krijg je in de eerste helft van de zwangerschap de vijfde ziekte? Dan is er een klein risico op een miskraam. Bij de meeste vrouwen verloopt de zwangerschap normaal en zijn er voor de baby geen gevolgen.

Ben je zwanger?

Ben je zwanger en heeft iemand in het gezin de vijfde ziekte? Overleg dan met de huisarts. De huisarts kan door bloedonderzoek zien of je besmet bent. Je kunt wel gewoon je kind(eren) brengen naar en halen van een kindercentrum.

Verloop besmetting

Als je kind besmet is, dan ontstaan kleine rode vlekjes in het gezicht. De wangen kunnen vuurrood worden en je kind heeft verhoging of koorts. Daarna verspreiden de vlekjes zich over het lichaam. Dit geeft soms jeuk. In het begin van de ziekte zijn de vlekjes vlindervormig. Na ongeveer een week verdwijnt de huiduitslag. De vlekjes kunnen nog enkele weken terugkomen, bijvoorbeeld bij warmte, zoals een warme douche, kou, inspanning of opwinding, maar verdwijnen weer snel.