Teken en ziekte van Lyme

Teken zijn kleine diertjes die horen tot de klasse van spinachtigen. Ze lijken op kleine platte spinnetjes. Teken leven van het bloed van gewervelde dieren. Deze noemen we gastheren. Als een teek op de gastheer terechtkomt, dan zoekt hij een goed plekje. Hierna bijt de teek zich vast aan de gastheer en spuit wat speeksel in.

In dit speeksel zitten stoffen die voor verdoving zorgen en ook dat het bloed ter plaatse niet goed stolt. Als de teek zich heeft volgezogen, dan laat hij los. Een vrouwelijke teek kan heel veel bloed opzuigen. Ze ziet er dan uit als een grijs bolletje.

Waar komen teken voor?

Teken leven in bossen, heide en duinen. Maar ook gewoon in je tuin of het park. Ze leven voornamelijk in hoog gras, struikgewas en tussen dode bladeren. In heel Nederland komen teken voor.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een ziekte die door teken kan worden overgedragen. Ongeveer 20% van de teken in Nederland is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Als de teek de bacterie bij zich draagt, dan betekent dit niet dat je altijd Lyme krijgt. In ons land loopt ca. 2% van de mensen die gebeten worden, de ziekte op. De ziekte van Lyme is over het algemeen goed te behandelen met antibiotica. In sommige gevallen heeft het ernstige gevolgen, het niet (op tijd) wordt ontdekt.

Een tekenbeet kan ook een ontsteking van de hersenen geven: tekenencefalitis. In Nederland uiterst zeldzaam. In andere West-Europese landen, zoals Oostenrijk, Oost Frankrijk, Zuid-Duitsland, Scandinavië en de Balkan, komt dit vaker voor.

Beschermen tegen tekenbeet

Je kunt je beschermen tegen tekenbeten door je in te smeren met DEET 30% of de huid te bedekken met kleding. Draag sokken over je broek als je in de tuin werkt. Controleer jezelf en anderen kinderen op tekenbeten nadat je ‘in het groen’ bent geweest. Teken hebben een voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

Teek verwijderen

Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk weg te halen. Dit doe je eenvoudig door de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken en te verwijderen. Het maakt niet veel uit als er kleine monddeeltjes achterblijven. Deze vallen er vanzelf uit. Voor het verwijderen van een teek kun je een speciale tekenpincet gebruiken, maar ook een gewone pincet of je nagels. Maak geen gebruik van alcohol, jodium, olie of andere middeltjes. Krijg je na een tekenbeet een rode ring op de plaats waar de teek zat? Ga dan naar je huisarts.