Schurft (Scabiës)

Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De mijt graaft kleine gangetjes in de huid. Schurft veroorzaakt heel hinderlijke jeukklachten. Ook kan schurft rode bultjes en blaasjes geven op de huid. Schurft is besmettelijk van mens op mens.

Heb je klachten die passen bij schurft? Ga naar de huisarts om te laten onderzoeken of schurft de oorzaak is. Bij schurft is het belangrijk om niet alleen de persoon met klachten te behandelen, maar ook de nauwe contacten van deze persoon, zoals huisgenoten. Ook is het belangrijk om goed de instructies te volgen voor wassen en schoonmaken van kleding en spullen. 

Klachten bij schurft

  • Jeuk die steeds erger wordt. Iemand kan overal op het lichaam jeuk krijgen, vooral als het warm is en ’s nachts
  • Blaasjes en rode bultjes, bijvoorbeeld tussen de vingers, op de polsen en voeten. Soms zijn de gangetjes te zien die de mijt gegraven heeft. Het lijken dan rode streepjes
  • Kinderen tot 4 jaar kunnen ook jeuk en bultjes op het hoofd krijgen 

Besmetting

Heb je schurft, dan ben je besmettelijk zolang er mijten en eitjes van mijten in de huid zitten. Je kunt besmet raken door meer dan 15 minuten contact met de huid van iemand die schurft heeft. Dit kan als je:

  • een besmet persoon helpt met wassen en aankleden
  • als je in één bed slaapt met iemand die besmet is
  • als je kleding, verkleedkleren of knuffels van een besmet persoon gebruikt 

Krijg je voor het eerst schurft? Dan is de tijd tussen besmet raken en klachten krijgen 2 tot 6 weken. Als je daarna weer besmet raakt, dan begint de jeuk al na een paar dagen. Wordt je behandeld tegen schurft? Dan ben je 12 uur na de behandeling niet meer besmettelijk.

Behandeling

Schurft kan goed worden behandeld. Dat gebeurt met tabletten of crème. Het recept voor deze medicijnen wordt door een arts voorgeschreven. Mensen die besmet kunnen zijn, moeten ook worden behandeld. Zelfs zonder klachten. Alle mensen in één gezin worden op dezelfde dag behandeld. Was ook kleding en beddengoed. Denk je dat jijzelf of een gezinslid schurft heeft? Overleg met de huisarts.