Reizigersvaccinaties

In het Rijksvaccinatieprogramma zijn belangrijke vaccinaties opgenomen. Als je op reis gaat naar het buitenland, dan kunnen extra vaccinaties nodig zijn. Om bijvoorbeeld besmetting met Hepatitis A, Hepatitis B, buiktyfus, hondsdolheid, malaria en het zikavirus te voorkomen. Laat je adviseren en meteen inenten tijdens het Reizigersspreekuur.

GGD Hollands Noorden adviseert over deze veel voorkomende infectieziekten op reis. Je kunt je bij ons direct laten vaccineren.

Hepatitis A (geelzucht)

Hepatitis A is een besmettelijke virusinfectie van de lever. Het komt voor in tropische landen en in landen als Marokko, Tunesië, Egypte en Kroatië. Het virus zit in de ontlasting van iemand die besmet is. Besmette mensen kunnen anderen infecteren als ze zelf nog niet ziek zijn. Mensen raken meestal geïnfecteerd door minder goede hygiëne of via besmet eten en drinken.

Hepatitis A veroorzaakt vermoeidheid, koorts, buikpijn, diarree, weinig eetlust, misselijkheid en braken. Kinderen hebben vaak weinig tot geen klachten. Ze kunnen wel anderen besmetten.

Kinderen (vanaf 1 jaar) en volwassenen kunnen voor meer informatie en vaccinatie terecht op het Reizigersspreekuur. Met 2 vaccinaties tegen Hepatitis A ben je beschermd voor minimaal 25 jaar.

Hepatitis B

Hepatitis B is een ernstige besmettelijke virusinfectie van de lever. De ziekte kan dodelijk zijn. Hepatitis B komt veel voor in landen waar ook hepatitis A voorkomt. Besmetting verloopt meestal via lichaamsvocht, zoals bloed en sperma, ook in kleine hoeveelheden. Besmette mensen kunnen zonder zelf klachten te hebben, anderen infecteren.

  • Kinderen geboren na 1 augustus 2011 worden via het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt tegen hepatitis B. Als zij op reis gaan, dan wordt een extra hepatitis A vaccin geadviseerd.
  • Aan kinderen en volwassenen die geboren zijn vóór 1 augustus 2011 adviseren wij het combinatievaccin: hepatitis A en B. Hiermee ben je met 2 vaccinaties jarenlang beschermd tegen zowel hepatitis A als B. Maak hiervoor een afspraak bij het Reizigersspreekuur.

Buiktyfus

Buiktyfus is een besmettelijke infectie van de darmen, veroorzaakt door een bacterie. De ziekte komt vooral voor in Aziatische landen. Zonder behandeling kan de ziekte levensbedreigend zijn. Mensen raken meestal geïnfecteerd door minder goede hygiëne of via besmet eten en drinken. Besmette mensen kunnen anderen infecteren als ze zelf nog niet ziek zijn.

Buiktyfus uit zich in hoge koorts en darmklachten. Je kunt je tegen infectie beschermen door middel van een vaccinatie. Deze beschermt voor 3 jaar en wordt toegediend aan kinderen vanaf 2 jaar en volwassenen tijdens het Reizigersspreekuur.

Hondsdolheid

Hondsdolheid (rabiës) is een levensbedreigende virusinfectie van de hersenen. Zonder maatregelen loopt een infectie altijd dodelijk af. Het virus wordt verspreid door speeksel van geïnfecteerde zoogdieren, zoals honden, apen, katten en vleermuizen.

Hondsdolheid komt voor in meerdere landen, vooral in Zuidoost-Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Je kunt niet altijd zien of een dier is besmet. Vermijd daarom zo veel mogelijk contact met zoogdieren in streken waar rabiës heerst.

  • Vermijd krabben, likken en beten van zoogdieren.
  • Raak dode of zieke dieren niet aan.
  • Zoek direct medische hulp bij een beet, krab of lik van een mogelijk besmet dier.

Het kan verstandig zijn om je voor je reis tegen rabiës te laten vaccineren. De inenting tegen rabiës bestaat uit 2 injecties, op dag 1 en 7. Deze vaccinatie wordt aanbevolen aan:

  • personen die langer dan 3 maanden in Afrika, Azië of Zuid-Amerika verblijven en/of
  • personen die veel met zoogdieren in aanraking kunnen komen en/of
  • aan fietsers of grotonderzoekers die meer kans hebben om door honden of vleermuizen gebeten te worden

Maak een afspraak bij het Reizigersspreekuur voor persoonlijk advies en vaccinatie.

Malaria

Malaria is een tropische infectieziekte. Je raakt besmet door een parasiet die wordt overgebracht bij de steek van de malariamug. Er zijn 4 vormen van malaria. Malaria tropica is de meest gevaarlijke infectie. Deze kan onbehandeld binnen enkele dagen tot weken dodelijk zijn. De andere vormen leiden niet tot de dood, maar je kunt je maanden tot jaren ziek voelen na besmetting.

Malaria komt voor in (sub)tropische gebieden waar het warm en vochtig is. Denk aan landen in West-, Centraal- en Oost-Afrika, delen van Zuid-Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Boven de 2.000 meter hoogte is malaria zeldzaam.

De malariaparasiet vermenigvuldigt zich snel. Ongeveer 8 tot 10 dagen na de muggenprik kun je last krijgen van heftige aanvallen van koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn. Bij sommige mensen verloopt een infectie in het begin als een ‘griepje’, met lichte hoofdpijn, zonder duidelijke koorts. Heb je hier langer dan 2 dagen last tijdens je verblijf in de tropen, ga dan zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde arts of ziekenhuis. Of je neemt volgens  voorschrift een noodbehandeling.

Let wel: ook na terugkeer in Nederland kan de besmetting optreden als ‘griepje’, terwijl dit beginnende malaria is.

De malariamug is vanaf zonsondergang tot zonsopgang actief. Neem in elk geval de volgende maatregelen tegen muggenbeten.

  • Draag bedekkende kleding, dus lange broek, lange mouwen, schoenen en sokken.
  • Smeer de onbedekte huid in met muggenolie of muggenstift die DEET bevat.
  • Slaap in een muggenvrije kamer slaapt of onder een goed sluitende geïmpregneerde klamboe.
  • Gebruik indien mogelijk de airconditioning of ventilator.

GGD Hollands Noorden gebruikt de ‘landenlijst’ van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Hiermee kunnen we advies geven over welke malariatabletten in een bepaald land of gebied geslikt moeten worden. We houden rekening met de verblijfsduur, of de parasiet nog gevoelig is voor een medicijn en de mogelijke bijwerkingen van malariatabletten. Ons advies is vooral gericht op het voorkomen van malaria tropica. Helaas kun je ook als je malariatabletten slikt toch nog besmet raken.

  • De juiste malariatabletten in combinatie met de algemene maatregelen tegen muggenbeten geven de beste bescherming tegen malaria.
  • Bescherm je zelf extra goed met DEET tegen muggenbeten. Ook hierover adviseert GGD Holland Noorden.

Zikavirus

Het zikavirus wordt verspreid in (sub)tropische gebieden door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug is overdag van zonsopgang tot zonsondergang actief. De ziekte (zikakoorts) verloopt meestal vrij mild. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wel kan een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor het ongeboren kind. In mei 2015 was er een uitbraak in Brazilië die zich heeft verspreid over Zuid- en Midden-Amerika en inmiddels naar andere gebieden op de wereld.

Bescherm je zelf extra goed met DEET tegen muggenbeten. Ook hierover adviseert GGD Holland Noorden.