Hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking van de lever (hepatitis) die wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. De ziekte komt in Nederland regelmatig voor. De meeste mensen hebben geen klachten. Word je wel ziek, dan heet dit acute hepatitis B. Herstel hiervan duurt enkele weken tot 3 maanden.

Mannen die seks hebben met mannen (MSM) en sekswerkers lopen meer kans op een hepatitis B-besmetting.

  • MSM-mannen en sekswerkers kunnen zich gratis laten vaccineren bij het Centrum Seksuele Gezondheid. We hanteren een postcodebeleid.
  • Je kunt ook telefonisch een afspraak maken. Bel tussen 10.00-11.30 uur of van 15.00-16.30 uur naar 088-01 00 540

Hepatitis A+B vaccinatie

Hepatitis A is ook een besmettelijke leverontsteking. Je krijgt het binnen via sporen van ontlasting. Ook via seks kun je besmet raken (voorbeelden: kontlikken, poepseks).

Er is een vaccin dat beschermt tegen hepatitis A én B (Twinrix®). Dit vaccin is niet gratis en kost bij GGD Hollands Noorden € 25,- per vaccinatie. Bel tussen 10.00-11.30 uur of van 15.00-16.30 uur naar 088-01 00 540

Particulier of beroepsvaccinatie?

Behoor je niet tot bovenstaande risicogroepen? Dan kun je op afspraak terecht bij het Spreekuur Reizigersvaccinatie. Dit spreekuur is ook voor mensen die geen sekswerker zijn, maar een ander beroep hebben waarbij zij risico lopen op besmetting. Bijvoorbeeld wanneer je werkt in de zorg, afvalverwerking, als tandarts(assistente), piercer of schoonheidsspecialiste. Kijk hiervoor op GGD Beroepsvaccinaties. Aan het consult en de vaccinatie bij het spreekuur Reizigersvaccinatie zijn kosten verbonden.