Over de Kop
Samen werken aan mentale veerkracht bij jongeren
Introductie
Over de Kop 2.0 is een compleet educatief programma dat mentale gezondheid bespreekbaar maakt op school. Met een interactieve voorstelling, verdiepende lessen en een ouderavond worden leerlingen, ouders én docenten actief betrokken. Het programma is speciaal ontwikkeld voor de tweede en derde klas van het voortgezet onderwijs, voor alle niveaus.
Interactieve voorstelling
De 90 minuten durende voorstelling bouwt voort op tien jaar ervaring met de succesvolle WatDoeJij-voorstellingen van Artiance. Geen traditionele theatersetting, maar een open dialoog met sterke theatrale elementen, gewoon in het klaslokaal en samen met de mentor.
Leerlingen herkennen zichzelf in de scènes en worden uitgenodigd om hun mening te geven, ervaringen te delen en met elkaar in gesprek te gaan. Zo ontstaat er een veilige, open sfeer waarin jongeren zich gezien en gehoord voelen.
Verdiepende lessen
Aansluitend op de voorstelling volgen twee lessen van 45 minuten, gegeven door gastdocenten van Bibliotheek Kennemerwaard. Hierin gaan leerlingen dieper in op thema’s als:
- Hoe herken en reguleer je emoties?
- Wat kun je doen als je je somber voelt?
- Hoe werkt je brein onder stress?
- Welke strategieën helpen om met spanning om te gaan?
Met praktische oefeningen ontdekken jongeren hoe ze beter kunnen omgaan met stress en emoties. Ze leren dat het oké is om je soms minder goed te voelen – en dat ze daarin niet alleen staan.
Introductie
Over de Kop 2.0 is een educatief programma dat gericht is op het versterken van de mentale veerkracht van jongeren in de tweede en derde klas van het voortgezet onderwijs. Door middel van theater, lessen en ouderbetrokkenheid maakt het programma mentale gezondheid bespreekbaar binnen de schoolomgeving. Het is een initiatief dat voortbouwt op tien jaar ervaring met eerdere projecten en biedt een laagdrempelige, interactieve manier om jongeren, ouders en docenten samen te brengen rond dit belangrijke thema.
Inhoud interventie
De interventie bestaat uit drie onderdelen:
- Interactieve voorstelling (90 minuten)
De voorstelling vindt plaats in het klaslokaal en wordt begeleid door de mentor. Er is geen traditionele theatersetting, maar een interactieve dialoog met theatrale scènes waarin leerlingen zichzelf kunnen herkennen. Jongeren worden aangemoedigd om hun mening te geven, ervaringen te delen en met elkaar in gesprek te gaan over mentale gezondheid. Dit creëert een open en veilige sfeer. - Verdiepende lessen (2 x 45 minuten)
Na de voorstelling volgen twee lesmomenten, verzorgd door gastdocenten van Bibliotheek Kennemerwaard. Tijdens deze lessen gaan leerlingen dieper in op onderwerpen als:- Emotieherkenning en regulatieOmgaan met somberheidHet functioneren van het brein onder stress
- Strategieën voor stresshantering
Via praktische oefeningen leren jongeren hoe ze met spanning en emoties kunnen omgaan.
- Ouderavond
Ouders worden actief betrokken bij het programma door middel van een ouderavond, waarin zij handvatten krijgen om thuis het gesprek over mentale gezondheid aan te gaan.
Docenten
De voorstelling wordt begeleid door de mentor van de klas, in samenwerking met theaterprofessionals van Artiance. De verdiepende lessen worden verzorgd door speciaal getrainde gastdocenten van Bibliotheek Kennemerwaard. Zo ontstaat een samenwerking tussen school, kunst- en educatieve instellingen.
Doelgroep
De interventie is ontwikkeld voor leerlingen uit de tweede en derde klas van het voortgezet onderwijs, en is geschikt voor alle onderwijsniveaus (vmbo, havo, vwo). Daarnaast richt het programma zich ook op hun ouders en mentoren, om gezamenlijk de mentale weerbaarheid van jongeren te versterken.