Seksuele problemen? Seksuele gezondheid spreekuur 25+

Stel: je ervaart een probleem op seksueel vlak. Er is bijvoorbeeld een verschil in verlangen ontstaan tussen jou en je partner. Of je hebt last van erectieverlies. Of pijn bij het vrijen. Maak een afspraak bij het Spreekuur Seksuele Gezondheid voor 25 jaar en ouder. In maximaal 5 gesprekken helpen we jou op weg naar een seksueel gezonde basis. De gesprekken kunnen ook met je sekspartner plaatsvinden.

Veel seksuele problemen worden zichtbaar binnen een relatie

Het Spreekuur Seksuele Gezondheid 25+ is bedoeld voor mensen in Noord-Holland-Noord, voor wie de stap naar de seksuoloog in eerste instantie te groot is. Ook financieel is dit niet voor iedereen haalbaar. Bij GGD Hollands Noorden kun je voor € 40,- per consult van 45 minuten terecht bij het Centrum Seksuele Gezondheid in Alkmaar. Daniël Vis is hier consulent seksuele gezondheid: “Veel seksuele problemen worden zichtbaar binnen een relatie. Niet zo gek natuurlijk, want als je als single geen zin hebt in seks, dan zal niemand daar last van hebben. En orgasmeproblemen treden ook vaker op tijdens seks met een partner. Je kan natuurlijk ook zorgen of problemen ervaren op seksueel vlak als je geen sekspartner hebt.

Vraag, zorg of probleem?

Bij het Spreekuur Seksuele Gezondheid kun je met de volgende vraag, zorg of problemen terecht:

• Erectieproblemen

• Orgasmeproblemen

• Pijn bij het vrijen

• Weinig of geen zin in seks

• Seksuele afhankelijkheidsgevoelens

• Verschil in seksuele wensen of verlangen tussen partners

• Normaliteitsvragen

Vorm van relatietherapie

Na de telefonische kennismaking – met als doel om samen te bekijken of jouw hulpvraag in behandeling kan worden genomen – volgen maximaal 5 gesprekken. In eerste instantie alleen, maar omdat seks bijna altijd een gedeeld probleem is, betrekken we de partner er ook vaak bij.”

Blijf bewust met elkaar ‘daten’, maak die afspraak

Dat kan best even spannend zijn, beaamt Daniël: “Je kunt het zien als een vorm van relatietherapie, want ook seks is onderdeel van een relatie. Het heeft vaak te maken met de manier waarop je met elkaar communiceert, reageert op problemen en op verwachtingen die je hebt van elkaar. Als deskundige kan ik een luisterend oor bieden, doorvragen, samenvatten en reflecteren en daarbij praktische adviezen en oefeningen geven.”

Blijf met elkaar daten

Natuurlijk is het noodzakelijk dat de basis van de relatie goed is en ook dat de beide partners gemotiveerd zijn: “Vind je het belangrijk om samen te werken aan een plezierige seksuele relatie? Natuurlijk, bijvoorbeeld tijdens en net na een zwangerschap, in de periode met jonge kinderen, drukke banen, een sociaal leven en andere invullingen kan de relatie en dus ook je seksuele relatie het sluitstuk worden. Daniel heeft een eenvoudig maar doeltreffend advies: “Denk eens aan hoe het ooit tussen jullie begon. In het begin van een relatie ben je verliefd en helemaal gefocust op elkaar, je zit in die bubbel en de seks gaat spontaan en vanzelf. Denk je. Het gaat om die aandacht voor elkaar. Blijf dus bewust met elkaar ‘daten’, maak die afspraak. Houd de tijd voor elkaar vrij. Niks spontaans aan hoor ik je denken!? Klopt, maar jullie eerste dates waren waarschijnlijk ook gepland.  

Praten over seks normaliseren

Het Spreekuur Seksuele Gezondheid 25+ wordt aangeboden sinds begin dit jaar. Voor jongeren was er al eerder een apart Spreekuur Seksualiteit, dat zelfs gratis wordt aangeboden tot 25 jaar. Daniel: “We zijn blij dat we nu met dit spreekuur ook volwassenen kunnen helpen. Seksuele problemen of zorgen stoppen niet na je 24e. Praten over je eigen seksuele problemen kan ingewikkeld zijn en een stap naar hulp soms groot. Maar laten we het normaliseren. Zodat je, als je een probleem ervaart, deskundige hulp kunt zoeken. Dit werkt helend en zorgt in de meeste gevallen voor grote opluchting.” Mochten de 5 gesprekken geen voldoende soelaas bieden, dan kan de GGD – alleen met jouw uitdrukkelijke toestemming – zorgen voor een passende doorverwijzing naar een seksuoloog NVVS of andere professional.