Naar strand en duin? Pas op voor bastaardsatijnrups

Heerlijk, eindelijk zomerweer! Maar de warmte zorgt helaas wel voor een toename aan bastaardsatijnsrupsen op de stranden. Vervelend voor strandgangers! Want de brandharen van deze rups kunnen zorgen voor flinke jeuk en huiduitslag. Andere voorkomende klachten zijn irritatie aan de ogen en luchtwegen. 

Klachten voorkomen? Check: Bastaardsatijnrupsen – GGD Leefomgeving

Rups herkennen

Je kunt de bastaardsatijnrups tegenkomen in de duinen en op het strand. Maar hij kan ook voorkomen in bijvoorbeeld eikenbomen, berkenbomen of fruitbomen. Je herkent ‘m aan de twee of meer rode stippen op de rug. Hij is bedekt met bosjes lange geelbruine haren en korte zwarte, brandharen. De rups wordt uiteindelijk een nachtvlinder. Hij lijkt een beetje op de eikenprocessierups. Alleen voor de haartjes van de eikenprocessierups is iedereen gevoelig. Bij de bastaardsatijnrups verschilt dit per persoon. Ook je huisdier kan last hebben.

Bij verschillende strandopgangen staan op dit moment bordjes om bezoekers erop te wijzen dat de rups in het gebied voorkomt. En hij blijft niet alleen in de duinen, maar trekt steeds verder landinwaarts. Meer informatie: Bastaardsatijnrupsen – GGD Leefomgeving

Klachten voorkomen en behandelen

Vermijd contact met de rupsen, de spinsels en de nesten. Heb je toch last van de haren, dan kn je de huid ’s trippen’ met plakband, en afspoelen met water. Probeer niet te krabben.