Meer hiv in meer landen

Donderdag 1 december is het Wereld Aids Dag. Ooit in het leven geroepen om meer aandacht te vragen voor de ziekte de bestrijding ervan. Na jarenlange daling van de besmettingen met hiv, het virus dat aids veroorzaakt, liepen dit jaar in wel 45 landen meer mensen hiv op dan in het jaar daarvoor. Volgens het Aidsfonds loopt de bestrijding van de aidsepidemie vast door ongelijkheid en discriminatie.

Meisjes en jonge vrouwen in sub-Sahara Afrika worden extra hard getroffen: ze lopen 3 keer meer kans op hiv dan jongens van dezelfde leeftijd

De cijfers

  • 1,5 miljoen mensen raakten vorig jaar besmet met hiv
  • Ruim 650.000 mensen overleden aan de gevolgen van aids
  • Wereldwijd leven 38,4 miljoen mensen met hiv

Uit een rapport, dat jaarlijks rond Wereld Aids Dag wordt gepubliceerd, blijkt dat de aidsepidemie wereldwijd steeds minder snel krimpt. In Oost-Europa en Centraal-Azië, in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is de epidemie de afgelopen tien jaren zelfs gegroeid. Ook in Azië en in Latijns-Amerika, waar hiv eerst redelijk onder controle was, nemen de infecties weer toe.

Een van de landen waar het aantal hiv infecties snel toeneemt, met name onder risicogroepen, is El Salvador. Daar is het aantal hiv infecties bij mannen die seks hebben met mannen in een jaar verdubbeld en onder transgender vrouwen acht keer groter dan het jaar daarvoor. Volgens het Aidsfonds komt dat onder meer door stigmatisering.

“Te veel mensen worden uitgesloten van levensreddende zorg puur om wie ze zijn, waar ze wonen en wie ze liefhebben”, zegt Mark Vermeulen, directeur van het Aidsfonds. “In steeds meer landen is er de politieke onwil om te investeren in toegankelijke gezondheidszorg, een fundamenteel recht dat niet wordt erkend. Na 40 jaren van inspanningen en wetenschappelijke vooruitgang zetten te veel landen nu weer grote stappen achteruit.”

Vooral toename onder jongeren en vrouwen

De toename van hiv infecties is vooral zichtbaar onder jongeren van 15 tot 24 jaar. Meisjes en jonge vrouwen in sub-Sahara Afrika worden extra hard getroffen: ze lopen 3 keer meer kans op hiv dan jongens van dezelfde leeftijd. Volgens het Aidsfonds komt dat onder andere door een gebrek aan onderwijs en voorlichting.

Corona heeft ook een negatieve invloed gehad op de bestrijding. Geld dat voor aids zou worden ingezet, ging naar de bestrijding van corona en de economische problemen die op de pandemie volgden. Daarbij maken westerse landen sowieso minder geld vrij voor fondsen voor aidsbestrijding, ziet het Aidsfonds. Het Global Fund, het wereldfonds ter bestrijding van hiv, tbc en malaria, riep internationale donoren op om hun bijdrage voor de komende jaren te verhogen met 30 procent. Sommige landen deden dit, de Nederlandse regering verhoogde zijn bijdrage met 15 procent.

“De wereldwijde ambitie om een einde te maken aan aids mag niet verminderen”, aldus Vermeulen. ” De Nederlandse overheid moet juist nu gezondheidsrechten van vrouwen en minderheden blijven verdedigen en de internationale financiering van de aidsbestrijding blijven steunen.”

Medicatie en preventieve middelen

Niemand hoeft nog te overlijden aan aids, benadrukt het Aidsfonds in het rapport. Er is medicatie en er zijn preventieve middelen, zoals PrEP. Dat dit middel effectief lijkt, bleek onlangs nog. Het aantal nieuwe hiv diagnoses onder mannen die seks hebben met mannen daalt snel in Nederland. Volgens de stichting hiv monitoring betekent die daling dat de preventiepil goed werkt.

Heb je interesse in PrEP medicatie, begeleiding en/of informatie hierover? Neem contact op met GGD Hollands Noorden. Samen kijken we of PrEP-zorg past bij jouw situatie. Neem telefonisch contact op tussen 10.00-11.30 uur of tussen 15.00-16.30 uur via 088-01 00 540 (keuze 2).