Maatregelen voor reizigers uit China tegen corona; moeten we ons zorgen maken?

Het aantal coronabesmettingen in China stijgt explosief. Moeten wij ons zorgen maken? Welke maatregelen nemen wij om een mogelijk nieuwe uitbraak van Covid-19 in de kiem te smoren?

Jij kunt helpen door je te houden aan de basismaatregelen. Blijft thuis bij klachten en doe een zelftest. Ga in isolatie als deze test positief is. Zorg voor voldoende frisse lucht, hoest en nies in je elleboog en was je handen. Bekende kost, maar voor nu (weer) extra belangrijk.

Wat is er aan de hand?

De Chinese autoriteiten lieten een aantal weken geleden de extreem strenge maatregelen los. Dit onder druk van de Chinese bevolking. Sindsdien kampt China met een hoog aantal coronabesmettingen. Er zijn in China ook meer ziekenhuisopnames en overlijdens door corona. In Europa wordt gevreesd dat reizigers uit China varianten van het virus meebrengen.

Moeten we ons zorgen maken?

Voor zover bekend gaan in China nu alleen varianten rond die we hier al kennen. Het probleem is dat China weinig tot geen betrouwbare informatie deelt over de virusuitbraak in het land. Hierdoor weten wij niet goed waarmee we van doen hebben of gaan krijgen.

Risico op mutaties

Met het vervallen van de maatregelen krijgt het virus alle gelegenheid om rond te gaan. Er bestaat een risico dat het virus muteert. Wij weten niet welke gezondheidsrisico’s dit met zich meebrengt.

Europa bereidt zich voor

Vanmiddag (4 januari 2023) praat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in Brussel met andere leiders van de Europese Unie. Zij beslissen dan over een gezamenlijke aanpak om een mogelijke nieuwe uitbraak in Europa door reisbewegingen vanuit China in de kiem te smoren.

Zelftest voor reizigers uit China op Schiphol

Een aantal EU-landen heeft al inreisbeperkingen ingevoerd voor mensen uit China. Daarmee willen zij eventuele nieuwe coronavarianten tegenhouden. Nederland heeft daar op dit moment nog niet voor gekozen. Wel krijgen reizigers vanuit China vanaf vandaag op Schiphol een zelftest aangeboden. GGD Kennemerland deelt deze zelftesten gratis uit aan passagiers van alle rechtstreekse vluchten vanuit China met Amsterdam als eindbestemming. Dit gebeurt bij de gate. Doorreizigers mogen direct hun reis vervolgen.

Passagiers uit China zijn niet allemaal gewend aan het zelf testen op Covid. Daarom krijgen ze ook een flyer met QR-code naar instructie in het Mandarijn en Kantonees. Bij een positieve zelftestuitslag wordt aangeraden in isolatie te gaan, om zo anderen tegen besmetting te beschermen. Een bevestigingstest door een GGD is niet nodig.

Houd je aan de basisregels

Door de uitbraak in China zijn we opnieuw druk bezig om het virus buiten de deur te houden. Jij kunt helpen door je te houden aan de basismaatregelen. Blijft thuis bij klachten en doe een zelftest. Ga in isolatie als deze test positief is. Zorg voor voldoende frisse lucht, hoest en nies in je elleboog en was je handen. Bekende kost, maar voor nu (weer) extra belangrijk.