Koken op gas: slecht voor het milieu en je gezondheid

Koken op gas is niet goed voor het milieu én niet voor je gezondheid. Bij koken op gas komen schadelijke stoffen vrij. Die stoffen kunnen voor ernstige gezondheidsklachten zorgen. Jaarlijks krijgen zo’n tienduizenden kinderen in Nederland astmasymptomen door gebruik van een gaskookplaat. En ook bij volwassenen kan luchtvervuiling in de keuken zorgen voor luchtwegproblemen.

Blijf goed ventileren, ondanks de hoge energietarieven. Goede ventilatie is belangrijk voor een gezonde leefomgeving.

Onderzoek naar luchtkwaliteit

Dit zeggen twee Europese organisaties op basis van onder meer onderzoek van TNO. TNO is een onafhankelijke Nederlandse onderzoeksorganisatie. Bij koken op gas komen koolmonoxide, stikstofdioxide, ultrafijnstof en andere schadelijke stoffen vrij. TNO ontdekte dat de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor een goede luchtkwaliteit meermaals per week overschreden worden.

Goed ventileren is belangrijk

In Nederland kookt meer dan de helft van alle huishoudens op gas. De energiecrisis deze winter kan de situatie nog verergeren. Mensen ventileren minder om warmte vast te houden. Hierdoor kunnen de schadelijke stoffen in huis zoveel toenemen dat gezondheidsrisico’s ontstaan.