Jongens bij hielprik straks op ALD getest

Bloed van pasgeboren jongens wordt vanaf oktober via de hielprik ook getest op de stofwisselingsziekte adrenoleukodystrofie (ALD). De ziekte kan bij mannen leiden tot schade aan de hersenen en bijnieren. Door de stofwisselingsziekte vroeg te signaleren, is behandeling hiertegen goed mogelijk, aldus RIVM.

In Nederland worden met de hielpriktest naar verwachting elk jaar 5 tot 10 jongens met ALD opgespoord

Klachten bij vrouwen milder

Bij vrouwen zijn de klachten over het algemeen milder en anders dan bij mannen. Deze vorm is volgens het RIVM niet behandelbaar. De klachten ontstaan vaak pas bij vrouwen tussen de 40 en 60 jaar. Daarom heeft de Gezondheidsraad geadviseerd alleen pasgeboren jongens te onderzoeken op ALD.

5-10 jongens per jaar met ALD

Van de jongens met ALD krijgt 1 op de 3 zonder behandeling een ernstige ontsteking in de hersenen, legt het RIVM uit. Ook kan de helft van de jongens schade ontwikkelen aan de bijnieren. In Nederland worden met de hielpriktest naar verwachting elk jaar 5 tot 10 jongens met ALD opgespoord, aldus het RIVM.

Hielprikje

Pasgeboren baby’s krijgen in hun eerste week na de geboorte een hielprik. Je kunt je pasgeboren kind zelf aanmelden voor de hielprik. Een paar druppels van het bloed worden – met ALD erbij – nu getest op 27 ernstige aandoeningen. De test is niet verplicht.