Geen zon, zee en strand maar gedwongen trouwen in het buitenland

Zo’n 182 tot 815 mensen worden jaarlijks achtergelaten in het buitenland. 338 tot 957 mannen en vrouwen krijgen te maken met huwelijksdwang. Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) zet influencers Zakia Picolina, Tannaz Hajeby, YousToub, Ouassima Tajmout en Tothemoen in om jongeren hiervoor te waarschuwen.

Elk jaar gaan honderden jongeren onder valse voorwendselen met hun ouders op vakantie naar het buitenland. Zij weten niet dat ouders en familieleden daar een partner voor hen op het oog hebben om mee te trouwen of hen willen achterlaten. Tegen hun wil worden ze uitgehuwelijkt of achtergelaten in het buitenland zonder paspoort en communicatiemiddelen.

In plaats van zon, zee, strand word je ineens gedwongen te trouwen in het buitenland. Huwelijksdwang en achterlating klinken misschien als iets van vroeger, maar niets is minder waar, het gebeurt nog steeds. Vooral tijdens de zomervakantie. Meestal vermoeden slachtoffers al in Nederland dat er iets op stapel staat, maar durven ze vaak niet te geloven dat hun ouders zoiets doen.

Diny Flierman, manager Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating

Zakia Picolina wil met haar volgers in gesprek over wat zij hebben meegemaakt. Tannaz Hajeby vertelt in een TikTok-video over de impact toen een 14-jarig meisje uit haar klas na de zomer niet terugkeerde. YousToub onderzoekt op straat of jonge mensen bekend zijn met huwelijksdwang en achterlating.

@tannazhajeby

Helaas is deze video gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Mijn oude klasgenoot was ineens weg. Gelukkig kan er iets tegen gedaan worden. Geschiedenis hoeft zich niet te halen. Stuur dit door, herplaats & save a life. #ZOMER2022 #TrouwenOmdatJeWil #Achterlating #LKHA #Tannaz

♬ Sad Scene BGM Piano Instrument(313618) – HomeMadeGarbage

Ouassima en Tothemoen benadrukken net als de anderen dat slachtoffers zich in Nederland goed moeten voorbereiden op de reis, dat ze weten waar je hulp kunt krijgen. Flierman: “En dat is belangrijk, want vaak pakken ze in het buitenland telefoon, paspoort en geld af om te zorgen dat je geen hulp kunt vragen en zelf naar Nederland terug kunt keren.”