Herhaalprik tegen corona

Iedereen van 12 jaar en ouder kan dit najaar een herhaalprik tegen corona krijgen met vernieuwde vaccins. Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden door corona en zorgmedewerkers met patiënten- of cliëntencontact zijn als eerste aan de beurt. Zij krijgen vanaf 13 september jl. een uitnodiging.

Iedereen geboren in of voor 1932 kan een afspraak maken voor de herhaalprik. Ga naar planjeprik.nl

Vanaf 19 september 2022 kunnen zij op afspraak bij de GGD’en terecht voor de herhaalprik. Hierna kan iedereen vanaf 12 jaar die dat wil uit voorzorg een herhaalprik krijgen. Dit kan helpen om een opleving van het coronavirus tegen te gaan. 

Herhaalprik beschermt bij opleving virus

In het najaar en in de winter kan het coronavirus opleven. Hoe meer mensen de herhaalprik halen, hoe beter een opleving van het coronavirus kan worden afgeremd. De herhaalprik tegen corona kan:

 • beschermen tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname of overlijden als gevolg van corona
 • helpen voorkomen dat de zorg het te druk krijgt
 • helpen om onder andere bedrijven, horeca en sportscholen open te houden doordat minder mensen ziek worden

Herhaalprik met vernieuwde vaccins

De herhaalprik in het najaar wordt gegeven met vernieuwde mRNA vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Deze beschermen tegen meer varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant. Iedereen vanaf 12 jaar kan de herhaalprik met de vernieuwde vaccins halen als zij daarvoor aan de beurt zijn. Dit kan 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting. Om de herhaalprik te kunnen halen, moet de basisserie van de coronavaccinatie zijn afgerond. De basisserie bestaat uit 2 prikken met het vaccin van BioNTech/Pfizer, Moderna of Novavax of uit 1 prik met Janssen.

Er worden voldoende vernieuwde vaccins geleverd om iedereen vanaf 12 jaar een herhaalprik aan te bieden. 

Volgorde vaccinatie vanaf 19 september

Mensen met een hoger risico om ziek te worden en zorgmedewerkers met patiënten- of cliëntencontact worden vanaf 13 september als eerste uitgenodigd. Je ontvangt een uitnodigingsbrief voor de herhaalprik.

Mensen met een hoger risico om ziek te worden

 • mensen vanaf 60 jaar
 • mensen vanaf 12 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik
 • bewoners van zorginstellingen
 • mensen met het syndroom van Down

Herhaalprik voor iedereen van 12 jaar en ouder

Daarna kan iedereen van 12 jaar en ouder een herhaalprik halen. Wanneer u aan de beurt bent voor een herhaalprik kunt u deze vanaf 3 maanden na uw laatste coronaprik of coronabesmetting halen.

Als je niet naar de priklocatie kunt komen

Heb je een uitnodiging ontvangen voor de herhaalprik en kun je niet zelf naar de priklocatie van de GGD komen? Dan kun je in overleg met je huisarts de prik thuis krijgen. 

Al eerder uitgenodigd voor de herhaalprik tegen corona?

De volgende mensen hebben al eerder een uitnodiging gekregen voor de herhaalprik:

 • mensen vanaf 60 jaar (en mensen die in 2022 60 jaar worden);
 • bewoners van verpleeghuizen;
 • volwassenen met het syndroom van Down;
 • volwassenen met een ernstige afweerstoornis

Behoor je tot een van deze groepen? Dan kun je 3 maanden na de laatste prik of coronabesmetting een herhaalprik halen. Ook als je al een herhaalprik hebt gehad.

Herhaalprik beschermt tegen ernstige ziekte

De herhaalprik is voor jou extra belangrijk omdat je een hoger risico heeft om ernstig ziek te worden door corona. Dat komt doordat bij jou het immuunsysteem minder goed werkt. Met de herhaalprik breng je de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname op peil.