Herhaalprik tegen corona

Iedereen van 12 jaar en ouder kan dit najaar een herhaalprik tegen corona krijgen met vernieuwde vaccins. Je kunt op afspraak bij de GGD’en terecht voor de herhaalprik. Dit kan helpen om een opleving van het coronavirus tegen te gaan. 

Hoe meer mensen de herhaalprik halen, hoe beter een opleving van het coronavirus kan worden afgeremd

Herhaalprik beschermt bij opleving virus

In het najaar en in de winter kan het coronavirus opleven. Hoe meer mensen de herhaalprik halen, hoe beter een opleving van het coronavirus kan worden afgeremd. De herhaalprik tegen corona kan:

  • beschermen tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname of overlijden als gevolg van corona
  • helpen voorkomen dat de zorg het te druk krijgt
  • helpen om onder andere bedrijven, horeca en sportscholen open te houden doordat minder mensen ziek worden

Herhaalprik met vernieuwde vaccins

De herhaalprik in het najaar wordt gegeven met vernieuwde mRNA vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Deze beschermen tegen meer varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant. Iedereen vanaf 12 jaar kan de herhaalprik met de vernieuwde vaccins halen als zij daarvoor aan de beurt zijn. Dit kan 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting. Om de herhaalprik te kunnen halen, moet de basisserie van de coronavaccinatie zijn afgerond. De basisserie bestaat uit 2 prikken met het vaccin van BioNTech/Pfizer, Moderna of Novavax of uit 1 prik met Janssen.

Er worden voldoende vernieuwde vaccins geleverd om iedereen vanaf 12 jaar een herhaalprik aan te bieden

Als je niet naar de priklocatie kunt komen

Heb je een uitnodiging ontvangen voor de herhaalprik en kun je niet zelf naar de priklocatie van de GGD komen? Dan kun je in overleg met je huisarts de prik thuis krijgen. 

Herhaalprik beschermt tegen ernstige ziekte

De herhaalprik is voor jou extra belangrijk omdat je een hoger risico heeft om ernstig ziek te worden door corona. Dat komt doordat bij jou het immuunsysteem minder goed werkt. Met de herhaalprik breng je de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname op peil.