En wie is dan die pestkop?

Pesten is een hardnekkig wijdverbreid maatschappelijk probleem dat grote impact heeft. Ongeveer 60% van mensen die zijn gepest, zegt hier emotionele of psychische problemen aan over te houden. Bij mensen die online én in de ‘echte’ wereld zijn gepest, ligt dat aandeel met 75% nog hoger. Dit blijkt uit een grote CBS enquête.

Ouderen van 65 jaar en ouder die last hadden van pestgedrag, wezen meestal een buurtgenoot aan als dader

Mensen die zijn gepest, zeggen:

  • minder vertrouwen te hebben in anderen (57 procent)
  • depressieklachten te hebben (27 procent)
  • lichamelijk letsel aan het pesten hebben overgehouden (5%)

Homosekuelen vaker gepest

De peiling onder 173.000 mensen bevestigt ook dat homo’s veel vaker worden gepest dan hetero’s. Van de ondervraagde homoseksuele mannen gaf 5% aan in het afgelopen jaar te zijn gepest. Van de biseksuele vrouwen die meededen aan het onderzoek had 4,5% last van pesterijen, van de biseksuele mannen gold dat voor 3,9%.

Heteroseksuele mensen hebben veel minder vaak last van pestgedrag. Van de mannen rapporteerde 1,3% pesterijen in de laatste 12 maanden, van de heterovrouwen 1,5%. Lesbiennes worden volgens het rapport ook vaker slachtoffer van pesten (2,6%)

Angst en paniekaanvallen

Ongeveer 1 op de 5 slachtoffers gaf aan door het pesten last te hebben gekregen van angsten en/of paniekaanvallen. Vrouwen hebben dit soort klachten vaker dan mannen. Een kwart van de ondervraagden zei ook slaapproblemen te hebben door pesterijen.

Het onderzoek is gehouden onder Nederlanders van 15 jaar en ouder. De jongste groep werd het meest gepest, vooral door medescholieren of -studenten. Ouderen van 65 jaar en ouder die last hadden van pestgedrag, wezen meestal een buurtgenoot aan als dader. Onder pesten verstaan de onderzoekers onder meer vervelende opmerkingen, buitensluiting, treiteringen, uitlachen en vormen van agressie. Volgens het onderzoek heeft pestgedrag in de ‘echte wereld’ vaker gevolgen voor het slachtoffer dan online pesten. Een combinatie van beide is meestal het ernstigst.

Praten over (problemen met) seks, seksualiteit, verliefdheid, relaties en alles wat daarbij komt kijken? Dat kan bij ons Spreekuur Jongeren en bij Spreekuur 25+.