Complimenten en gratis condooms voor LGBTIQ+-asielzoekers

De GGD is verantwoordelijk voor de de gezondheidszorg aan vluchtelingen, asielzoekers en statushouders. Een van de dingen die we doen is voorlichting geven. Woensdag 17 mei, op de Internationale dag tegen homofobie en transfobie (#IDAHOT) deden we dat op het AZC in Heerhugowaard. Het Waardse asielzoekerscentrum was die dag the place to be voor alle LGBTIQ+-asielzoekers in Nederland.

Het werd een feestelijk event vol lezingen, muziek, een informatiemarkt en een drag-show. Als belangrijke partner op het gebied van preventieve gezondheidszorg deelde GGD Hollands Noorden naast condooms en pennen ook complimenten uit. Positieve gezondheid is tenslotte een belangrijk deel van de visie van de GGD.

“Het was een fantastische dag, waarbij we hebben kunnen laten zien wat wij als GGD Hollands Noorden kunnen doen voor statushouders en asielzoekers in onze regio.”

Hilde Roberts, functionaris PGA

Vragen

Vanzelfsprekend konden bezoekers hun vragen stellen. Dat deden ze ook massaal. De vragen varieerden van ‘Wat doet de GGD’ en ‘Hoe maak ik een afspraak?’ tot ‘Kan ik me laten vaccineren’ en ‘Hoe zit het met PREP?’ Ook bij andere COA-locaties brachten we in beeld wat de GGD zoal doet. Zij weten nu dat zij bij de GGD in hun regio terechtkunnen met vragen.