Beweeg jij voldoende? En je kind?

Veel Nederlanders bewegen minder dan gezond voor ze is. Zo’n 47 procent krijgt genoeg lichaamsbeweging, en dan vooral kinderen van 4 t/m 11 jaar. Dat constateert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na onderzoek in 2021 onder 8.442 mensen.

GGD Hollands Noorden stimuleert de campagne 30dagengezonder.nl. Je kunt nog aanhaken deze maand, om in korte tijd nieuwe gezonde gewoontes aan te leren

Vooral jongeren in de leeftijdsgroep van 12 t/m 17 jaar bewegen te weinig. Dat geldt ook voor mensen met een laag opleidingsniveau en laag inkomen, voor mensen met een niet-westerse migratieachtergrond en voor mensen uit de grote steden.

Advies van de overheid

  • Volwassenen bewegen elke week minstens 2,5 uur ‘matig intensief’, bijvoorbeeld door te wandelen of te fietsen.
  • Kinderen bewegen elke dag minstens 1 uur.
  • Probeer 2 of 3 keer in de week dingen te doen, waar spieren en botten sterker van worden, zoals gewichtheffen, traplopen of dansen.
  • Voorkom ook dat je te veel stilzit.

De populairste activiteiten? Fitnessen, hardlopen, voetballen, wandelen, tennissen en fietsen. Vrouwen doen relatief veel aan yoga.

2040: meer bewegen

De overheid wil dat in 2040 driekwart van de bevolking genoeg beweegt, maar dat doel is nog ver weg. Sinds 2001 schommelt het tussen de 40 en 50 procent. In 2020 kreeg 53 procent genoeg lichaamsbeweging, een jaar eerder 49 procent. Jonge kinderen spelen gemiddeld ongeveer 14,5 uur in de week buiten, waarvan bijna 8 uur in hun vrije tijd en ruim 6 uur op school. Dat is al jaren stabiel.