BBQ? Let op (hout)rook

BBQ, vuurkorf, houtkachel: gezellig! Maar dat niet alleen. Want de rook die ontstaat, zorgt voor fijnstof in de lucht. En niet zo’n beetje ook. 2 uur hout stoken geeft evenveel fijnstof in de lucht als een auto die van Amsterdam naar Milaan rijdt.

Een vuurtje stoken, (hout)rook en roet veroorzaken dus veel luchtvervuiling. Ongezond voor jezelf en voor je omgeving. Kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van. de boodschap is dan ook: stook geen hout of stook bewust. Dat begint met alleen droog hout gebruiken
Vochtig hout brandt niet goed en geeft extra veel rook en fijnstof.

Zelf hout hakken

Droog het hout minstens 2 jaar. Gebruik een vochtmeter om te meten of het hout droog genoeg is. Het hout moet een vochtgehalte hebben tussen de 15% en 20%. Koop je haardhout? Koop dan hout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat komt uit een verantwoord beheerd bos.