Wat is een soa?

Soa’s zijn infectieziekten die worden veroorzaakt door een bacterie of een virus. Voorbeelden van bacteriële soa’s zijn chlamydia, gonorroe en syfilis. Voorbeelden van virale soa’s zijn herpes genitalis, genitale wratten, hepatitis B en hiv.

Een bacteriële soa is goed te genezen. Een antibioticakuur doodt de bacteriën. Een virale soa is niet altijd te genezen. Je kunt het virus, en dus de klachten, remmen of onderdrukken met medicijnen. Sommige soa’s kunnen vervelende gevolgen hebben zonder behandeling. 

Hoe loop je een soa op?

Ziekteverwekkers van een soa komen voor in de vagina, penis, anus en keel. Maar ook in vaginaal vocht, voorvocht, sperma en bloed. Je kunt een soa oplopen door onbeschermde seksuele handelingen met iemand die een soa heeft.

Gekleurde condooms

Heb je een soa?

Soa’s geven niet altijd klachten. Soms merk je het pas weken na het onbeschermde contact. Als je wel klachten hebt, gaat het meestal om de volgende symptomen.

  • Afscheiding of pus uit vagina, penis of anus. Bij vrouwen is de afscheiding anders. De afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn. Ook kan het anders ruiken
  • Branderig gevoel, irritatie, pijn bij of na het plassen of kleine beetjes moeten plassen
  • Zweertjes, wratjes, blaasjes op de vagina, penis of anus
  • Bij mannen komen pijn in de onderbuik en/of pijnlijke ballen voor
  • Gezwollen klieren in de liezen

Weten of je een soa hebt?