Hiv, PrEP en PEP

Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Hiv breekt stap voor stap het afweersysteem af. Dat kan leiden tot symptomen en klachten. In Nederland wordt hiv in 95% van de gevallen overgedragen door onveilig seksueel contact. Mannen die seks hebben met mannen lopen 27 keer meer kans op het krijgen van hiv dan de rest van de bevolking. Dit wordt veroorzaakt doordat hiv sneller wordt overgedragen bij anale seks dan bij vaginale seks.

Om besmetting met hiv te voorkomen, zijn er twee soorten medicijnen die je kunt innemen. Je kunt dit van tevoren doen of kort na de onveilige seks.

PrEP (preventief tegen hiv)

PrEP staat voor pre-expositie profylaxe. PrEP tabletten slik je vooraf om bij seksueel contact een hiv-infectie te voorkomen. Je kunt elke dag een pil slikken of alleen als je seks gaat hebben. Als je veel risico loopt op hiv, dan is er een mogelijkheid om via GGD Hollands Noorden PrEP zorg te krijgen. Het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) kan een beperkt aantal mensen, met een hoger risico op hiv, PrEP zorg bieden. Het kan zijn dat we vol zitten en dan plaatsen we je op onze wachtlijst. Houd rekening met een wachttijd van enkele weken tot maanden. Kun je niet bij ons terecht? Dan zou je contact op kunnen nemen met je huisarts om te bekijken of hij de PrEP zorg op zich wil nemen.

Heb je interesse in PrEP medicatie, begeleiding en/of informatie hierover? Neem contact op met GGD Hollands Noorden. Samen kijken we of PrEP-zorg past bij jouw situatie. Neem telefonisch contact op tussen 10.00-11.30 uur of tussen 15.00-6.30 uur via 088-01 00 540 (keuze 2).

Twijfel je over PrEP-medicatie en zorg? Bespreek dan je twijfels tijdens een soa consult met de verpleegkundige of met je huisarts.

PEP (noodmedicijn tegen hiv)

Heb je een groot risico gelopen op een hiv-besmetting door onbeschermd seksueel contact? Bijvoorbeeld omdat je anale seks hebt gehad zonder condoom? Begin zo snel mogelijk (binnen 72 uur) met een PEP-behandeling. PEP neem je in nadat je onveilige(anale) seks hebt gehad.