Over het Rijksvaccinatieprogramma

Vaccinaties tegen besmettelijke infectieziekten dragen bij aan een gezonde start voor ieder kind. Vaccineren is altijd een vrijwillige keuze en nooit een verplichting. Je krijgt ze aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma van de Rijksoverheid. Het RIVM verstuurt de uitnodigingen. De vaccinaties zijn gratis.  

Alleen de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma worden gegeven door de Jeugdgezondheidszorg van GGD Hollands Noorden. Je kind krijgt ze aangeboden vanaf de leeftijd van 6 weken tot 18 jaar. Tot en met 4 jaar krijgt je kind de vaccinaties op het consultatiebureau. Tot je kind 14 maanden is, maak je een afspraak voor het volgende bezoek en de vaccinaties op het consultatiebureau. Is je kind ouder dan 14 maanden? Dan ontvang je een brief met een afspraak. Vanaf 5 jaar kom je voor vaccinaties met je kind naar een locatie die de Jeugdgezondheidszorg geregeld heeft. Hiervoor ontvang je ook een brief en kun je zelf online een afspraak maken.

Volgens de wet is toestemming nodig voor het geven van de vaccinaties en het uitwisselen van gegevens tussen de JGZ en het RIVM.