HPV vaccinatie

HPV staat voor het humaan papillomavirus. Van een besmetting met dit virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, dan kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Meestal verdwijnt het virus vanzelf uit je lichaam. Soms gebeurt dat niet. Dan kun je 10-15 jaar later kanker krijgen, zoals baarmoederhalskanker (vrouwen) of peniskanker (mannen). 

80 procent van de mensen raakt een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. HPV wordt overgedragen door seks, maar je kunt het virus ook krijgen als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via handen, huid en mond. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken. 

Gelukkig worden niet alle mensen ziek. Maar bij 10-20 procent ontstaat wel kanker. Dit kan tot wel 10-15 jaar na besmetting. Elk jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. De HPV vaccinatie beschermt je tegen 6 soorten kanker. Namelijk baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, vagina, schaamlippen, anus en penis. 

Als je je laat vaccineren, dan bescherm je jezelf én anderen tegen HPV. Het is geen 100% bescherming, maar je hebt hierdoor een veel kleinere kans op kanker door HPV.

Wil je meer informatie en/of heb je vragen? Neem contact op met de Twijfeltelefoon via 088-7 555 777 (ma t/m vr van 08.30-13.00 uur). Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten. Op de site staan ook video’s om te bekijken.

Uitnodiging en afspraak

Jongens en meisjes krijgen in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging. Hierna kun je zelf een afspraak maken om langs te komen op één van de Jeugdgezondheidslocaties.