Vaccinaties 0-4 jaar

Vaccinatie vermindert de kans op ernstige ziekte en complicaties. Het zorgt er ook voor dat gevaarlijke infectieziekten minder voorkomen. Veel ziekten zijn vooral voor jonge kinderen gevaarlijk. In Nederland hebben we het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen de eerste inentingen als zij rond de 3 maanden oud zijn.

Je ontvangt de uitnodiging voor het Rijksvaccinatieprogramma als je kind ongeveer 4 weken oud is. De uitnodiging komt van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Je krijgt ook alle oproepkaarten voor de inentingen.

De vaccinaties worden gegeven op het consultatiebureau. In de eerste 14 maanden krijgt een baby 8 inentingen. De 8 prikken worden verspreid over 4 bezoeken. De prikken zijn meestal in het bovenbeen.

3, 5 en 11 maanden

Met 3, 5 en 11 maanden krijgen baby’s de DTKP-Hib-HepB-vaccinatie en de pneumokokkenvaccinatie. Zij worden dan ingeënt tegen:

  • difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP)
  • hib-ziekte
  • hepatitis B
  • pneumokokkenziekte

14 maanden

Met 14 maanden volgen de inentingen tegen:

4 jaar

Met 4 jaar volgt nog een keer een inenting tegen DKTP. Deze prik wordt ook gegeven op het consultatiebureau.

Als je kind 9, 10 en 14 is krijg je weer een uitnodiging. Voor de herhaling van de DTP/BMR-prik, HPV-prik en Meningokokken ACWY.

Voorbereiding en prikangst

Kinderen van 4 jaar kunnen een beetje bang zijn voor de prik. En zelf vind je het misschien ook spannend. Goede voorbereiding helpt. Lees wat je kunt doen bij prikangst.

Social media JeugdgezondheidszorgNHN

Volg de Jeugdgezondheidszorg NHN op Instagram en/of Facebook voor betrouwbare en laagdrempelige informatie over groei, ontwikkeling en opvoeden van je kind (-9 maanden-18 jaar).