Consultatiebureau

Vanaf de geboorte tot zijn 18e verjaardag nodigt het team Jeugdgezondheidszorg je kind en jou uit voor een bezoek. Tot zijn 4e jaar ga je hiervoor naar het consultatiebureau. De verpleegkundige en de arts doen lichamelijke onderzoeken en volgen zijn groei en ontwikkeling. Ook krijgt je kind de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. De bezoeken zijn gratis en niet verplicht.

Je krijgt een uitnodiging op een locatie bij jou in de buurt. Jij kunt er altijd terecht met je vragen over voeden, slapen, ontwikkeling en meer. Het team bestaat uit één of meerdere jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en assistenten. Bij je bezoek neem je mee: Groeiboekje, luier, omslagdoek, eventueel een voeding en extra setje kleding.

Wanneer naar consultatiebureau?

Het allerbelangrijkste is dat het goed gaat met jou en je kind. Wij beantwoorden je vragen en volgen samen de groei.

  • Daarom nodigen we je uit voor een eerste bezoek als je baby ongeveer 4 weken oud is.
  • Er volgen meer momenten waarop we contact hebben: als je kind rond de 1, 2, 3, 5, 11 en 14 maanden, 2 jaar en bijna 4 jaar is. Als het nodig is, dan worden extra momenten aangeboden.
  • Je kunt de afspraak verzetten als deze je niet uitkomt. Een extra afspraak op locatie of telefonisch is altijd mogelijk.
  • Je kind wordt vanaf 4 jaar uitgenodigd op een JGZ-locatie in jouw woonplaats of omgeving.

Van Wiechenschema

Bij elk bezoek wordt door de jeugdarts of verpleegkundige gekeken of je baby zich goed ontwikkelt. Hiervoor gebruiken zij het Van Wiechenschema. Eventuele achterstanden in de ontwikkeling kunnen hiermee vroegtijdig worden opgespoord en behandeld. Rond de leeftijd van 1, 2, 3, 6, 9 en 12 maanden wordt voor bewegen (motoriek), praten (communicatie) en samenspel (sociale interactie) bekeken of je baby alles kan wat hij zou moeten kunnen. Kan je baby iets nog niet, dan is dit geen directe reden om je zorgen te maken.

Rijksvaccinatieprogramma

De vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma worden op het consultatiebureau gegeven. Je krijgt vanzelf een uitnodiging thuis gestuurd. Hiermee kun je een afspraak maken. In principe starten de vaccinaties als je baby 3 maanden oud is. Als je meer wilt weten over vaccineren en/of twijfelt, dan kun je dit bespreken.