Ik ben zwanger

Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! Deze 9 maanden zijn een unieke periode in je leven. Er gebeurt veel, met je lichaam en in je leven. Hoe bereid je je goed voor op de komst van je baby, ouder(s) worden en alles wat hierbij komt kijken? GGD Hollands Noorden ondersteunt je graag op verschillende manieren.  

Naar de verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een afspraak maken bij de verloskundige. Bij de meeste verloskundigen kom je voor het eerst op het spreekuur als je 10 weken zwanger bent. Als je je aanmeldt, dan hoor je wat je meeneemt bij die eerste afspraak en wat er gaat gebeuren.

GroeiGids app

In de GroeiGids app kun je belangrijke en leuke momenten in je zwangerschap en van je kind vastleggen. Zo volg je zijn groei en ontwikkeling en heb je alle gegevens altijd bij de hand. Leuk: je kunt van deze gegevens een groeialbum maken als tastbare herinnering voor later.

Aanstaande ouders omhelzen elkaar met echofoto in de hand.

Kinkhoestvaccinatie (22 wekenprik)

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen, die wordt veroorzaakt door een bacterie. Besmetting is vooral gevaarlijk voor niet of onvolledig gevaccineerde baby’s. Om je baby na de geboorte meteen tegen kinkhoest te beschermen, kun jij je laten inenten tijdens je zwangerschap. Zo is je baby alvast beter beschermd, totdat hij oud genoeg is om zelf gevaccineerd te worden. De kinkhoestvaccinatie voor zwangeren wordt gegeven vanaf de 22 weken zwangerschap. Als jij je laat vaccineren, hoeft je baby pas 3 in plaats van 2 maanden na de geboorte een vaccinatie te halen tegen kinkhoest.

Wil jij je laten vaccineren? Je kunt zelf een afspraak maken via 088 – 01 00 550.

Cursussen over zwangerschap & bevalling

Als je tijdens je zwangerschap gezond blijft, dan kun je de bevalling beter aan en herstel je sneller. Wat kun je doen om zo fit mogelijk aan de bevalling te beginnen? Volg de cursus Zwanger, gezond en fit van het GGD Cursusbureau. Alle onderwerpen rond gezond eten, beweging en ontspanning komen aan bod.

Natuurlijk denk je na over de bevalling en hoe je dit het liefst zou willen. Ook is het goed om je alvast voor te bereiden op het geven van borstvoeding, als je dit wilt geven. GGD Hollands Noorden organiseert informatieavonden over de bevalling en over borstvoeding.