Gratis vaccinaties Hepatitis B voor risicogroepen

Hepatitis B

Hepatitis B is een besmettelijke leverontsteking die ernstig kan verlopen. Je kunt besmet raken door onveilige seks of bloed-bloed-contact. Vaccinatie kan hepatitis B besmetting voorkomen. Sinds 2002 is er een landelijk hepatitis B vaccinatieprogramma opgezet, die de GGD uitvoert.

Ook hepatitis A+B vaccinatie mogelijk

Mannen die seks hebben met mannen lopen via seksueel contact ook een verhoogd risico op hepatitis A. Het is mogelijk om gelijktijdig tegen hepatitis A en B te vaccineren. Hepatitis A is een andere vorm van hepatitis die je kunt oplopen via oro-anaal contact (kontlikken). Bijna iedereen geneest van hepatitis A, maar je kunt er een aantal maanden behoorlijk ziek van zijn. Er is een speciaal vaccin dat beschermt tegen hepatitis A én B (Twinrix®). Dit combinatievaccin is ook een serie van 3 vaccinaties. Voor dit combinatievaccin betaal je een eigen bijdrage van € 22,00 per vaccinatie.

Voor wie is de gratis vaccinatie?

Als je een verhoogd risico op hepatitis B loopt, krijg je in Nederland een gratis vaccinatieserie aangeboden. Gratis vaccinatie is bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers. Daarnaast wordt de gratis vaccinatie aangeboden aan sekswerkers. 

Afspraak maken

Je kan online een afspraak voor vaccinatie maken, maar telefonisch kan ook, iedere werkdag van 10.00-11.30 uur of van 15.00-16.30 uur via telefoonnummer: 088 - 01 00 540.