U bevindt zich hier

Alles over soa en anticonceptie

Ben je een jongere tot en met 24 jaar met vragen over seksualiteit en soa?

Speciaal voor jongeren t/m 24 jaar is er Sense, voor al je vragen over seks. Op www.sense.info en bij de Sense-spreekuren is veel informatie te vinden over seksualiteit, verliefdheid, relaties, liefde en alles wat daarbij komt kijken. 

Tijdens het Sense-spreekuur kun je (kosteloos) bij de GGD terecht met al je vragen over seksualiteit. We kunnen je ook helpen met eventueel lichamelijk en/of aanvullend onderzoek (bijvoorbeeld een soa-test), behandeladviezen en recepten. Net wat in jouw situatie nodig is. En niemand die het hoeft te weten. Ook je huisarts niet, als je dat niet wilt. Sense is ook bedoeld voor jongeren die niet met hun vraag bij de huisarts terecht kunnen of dat liever niet willen. 

Je kunt bij ons terecht voor:

 • algemene informatie over anticonceptie;
 • recept voor de pil;
 • als het vrijen niet prettig is;
 • als je geen zin hebt in seks;
 • als je pijn bij het vrijen hebt; 
 • met vragen over het maagdenvlies;
 • moeite met klaarkomen, of juist te snel klaarkomen;
 • als je bang bent zwanger te zijn;
 • bloedverlies tijdens seksueel contact;
 • afscheidingsklachten;
 • als een risico hebt gelopen op een geslachtsziekte;
 • als je slachtoffer bent van seksueel geweld;
 • zorgen en vragen over je geslachtsdelen;
 • erectiestoornissen.

Maak een afspraak voor het Sense-spreekuur

Kijk hoe het er op een Sense-spreekuur aan toe gaat

Loop je risico op hiv? Of zoek je info over PEP en PrEP?

Als je risico loopt op hiv, dan kun je medicijnen innemen kort na onveilige seks  (PEP) of vóór een risicocontact (PrEP).

PEP
Heb je risico gelopen op een hiv-infectie door onbeschermd seksueel contact? Bijvoorbeeld omdat je seks hebt gehad zonder condoom? Begin dan zo snel mogelijk met een PEP-behandeling. Neem tijdens kantooruren contact op via 088-0100540 (keuze 1) en buiten kantooruren via 088-0100535 (keuze 2). 
Lees meer over PEP

PrEP?
In tegenstelling tot PEP, slik je PrEP ook vóór een risicocontact. Mensen slikken dit middel 1x per dag en dan zijn er 2 regimes: óf enkele dagen rondom risicovol seksueel contact, óf continu. 

PrEP staat voor pre-expositie profylaxe. Dit betekent dat je een medicijn neemt voordat je wordt blootgesteld aan een ziekteverwekker. In dit geval betekent het tabletten innemen om een hiv-infectie te voorkomen.

Neem telefonisch contact op als je interesse hebt in PrEP-zorg en begeleiding via GGD Hollands Noorden. Wij stellen aan de hand van jouw persoonlijke situatie vast of je in aanmerking komt voor de zorg. Wij zijn te bereiken tussen 10.00-11.30 uur en tussen 15.00-16.30 uur contact op via 088-01 00 540 (keuze 2). Twijfel je over PrEP-medicatie en zorg? Bespreek dan je twijfels tijdens een soa-consult verpleegkundige of met je huisarts.

 

 

Ben je een man die seks heeft met mannen met vragen over seks en soa?

Als je een verhoogd risico op hepatitis B loopt, krijg je in Nederland een gratis vaccinatieserie aangeboden. Gratis vaccinatie is bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen (MSM).

Hepatitis B
Hepatitis B is een besmettelijke leverontsteking die ernstig kan verlopen. Je kunt besmet raken door onveilige seks of bloed-bloed-contact. Vaccinatie kan hepatitis B besmetting voorkomen. Sinds 2002 is er een landelijk hepatitis B vaccinatieprogramma opgezet, die de GGD uitvoert. Bekijk wat er bij hepatitis B vaccinatie komt kijken

Ook hepatitis A+B vaccinatie mogelijk
Mannen die seks hebben met mannen lopen via seksueel contact ook een verhoogd risico op hepatitis A. Het is mogelijk om gelijktijdig tegen hepatitis A en B te vaccineren. Hepatitis A is een andere vorm van hepatitis die je kunt oplopen via oro-anaal contact (kontlikken). Bijna iedereen geneest van hepatitis A, maar je kunt er een aantal maanden behoorlijk ziek van zijn. Er is een speciaal vaccin dat beschermt tegen hepatitis A én B (Twinrix®). Dit combinatievaccin is ook een serie van 3 vaccinaties. Voor dit combinatievaccin betaal je een eigen bijdrage van € 20,00 per vaccinatie.

Afspraak maken
Je kan online een afspraak voor vaccinatie maken, maar telefonisch kan ook, iedere werkdag van 10.00-11.30 uur of van 15.00-16.30 uur via telefoonnummer: 088 - 01 00 540.

Bull Chat
Naast de gratis vaccinatie geven we voorlichting aan MSM op websites met chatmogelijkheden, zoals www.bullchat.com.

Ben je een sekswerker met vragen over seksualiteit en soa?

Sekswerkers kunnen terecht  bij het Gezondheidscentrum Sekswerkers aan het Zevenhuizen in Alkmaar (GGD Zevenhuizen). Dit centrum is voor zowel mannelijke als vrouwelijke sekswerkers in Noord-Holland-Noord.
Het doel van de GGD is de zelfredzaamheid, weerbaarheid en emancipatie van sekswerkers te bevorderen. Bekijk de website van P&G Zevenhuizen

Openingstijden GGD Zevenhuizen 
maandag van 13.00 uur-16.30 uur
dinsdag van 13.00 uur-16.30 uur
donderdag van 13.00 uur-16.30 uur

Contactgegevens GGD Zevenhuizen
Zevenhuizen 10
1811 KB ALKMAAR

088-01 25 705 (Dit nummer is alleen bereikbaar tijdens werkdagen van 13.00 uur tot en met 16.30 uur.)

Wat doen we?
Het doel wordt nagestreefd door de fysieke gezondheidssituatie te verbeteren, de psycho-sociale gezondheid te versterken, de maatschappelijke en arbeidsrechtelijke positie te verbeteren, vormen van geweld en seksuele uitbuiting te signaleren en (helpen) aan te pakken. Sekswerkers kunnen te maken hebben met hogere gezondheidsrisico's en maatschappelijke problemen. Het prostitutie en gezondheidscentrum biedt zorg op het gebied van seksuele gezondheid, zoals bijv. informatie over veilig werken en anticonceptie, onderzoek naar en behandeling van soa, en we bieden gratis Hepatitis B vaccinaties aan. Verder worden eenvoudige medische problemen behandeld tijdens het artsenspreekuur. Ook bieden we hulp op maatschappelijk gebied; bijv. het organiseren van een uitstaptraject, het aanvragen van een uitkering, het zoeken naar werk en vertrouwelijke gesprekken over allerlei onderwerpen.

Meld misstanden
Heb je vermoeden van uitbuiting of mensenhandel? Neem dan contact op met 0800-7000. Kijk voor informatie op www.meldmisdaadanoniem.nl/melden

Heb je een soa?

Er zijn niet altijd verschijnselen. Het kan soms weken of maanden duren voordat er verschijnselen optreden. Bekijk of je een soa hebt

Heb je vragen over anticonceptie en zwangerschap?

Pil vergeten, condoom gescheurd of geen anticonceptie gebruikt met seks? Dan kun je zwanger zijn of raken. Als je minder dan 5 dagen geleden onveilige seks hebt gehad kun je een zwangerschap nog voorkomen. Als het langer geleden is en je wordt niet ongesteld, dan is het belangrijk dat je een zwangerschapstest doet. Op de website van Sense vind je hier meer informatie over.

Wanneer je onveilige seks hebt gehad kun je niet alleen zwanger raken, maar ook een soa krijgen. Vaak merk je daar niets van. Doe daarom altijd een soa-test nadat je onveilige seks hebt gehad. Dat kan gratis en anoniem. Kijk voor meer informatie op de website van Sense.

Programma Nu Niet Zwanger

Een eerlijk gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Hierbij richt Nu Niet Zwanger zich op mannen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd in een kwetsbare situatie waarbij sprake is van een combinatie van:

 • Opeenstapeling van problemen en beperkingen (multi-problematiek) zoals het zich gecombineerd voordoen van bijvoorbeeld: ernstige psychiatrische problematiek, verstandelijke beperking, verslaving, dakloosheid, schulden, loverboyproblematiek, ongedocumenteerd zijn etc.
 • Gebrek aan zelfredzaamheid en zelf herstellend vermogen.
 • Tekortschieten of onvoldoende aansluiten van hulp van zorg en omgeving.
 • Vanwege complexe problematiek zijn zij (vrijwel) altijd al in beeld bij diverse organisaties.

Het programma Nu Niet Zwanger is een taak van GGD HN.

Voor de uitvoering van anticonceptieplaatsing werken we samen met Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD, huisartsen, verloskundigen en gynaecologen.

Voor meer informatie kun je mailen naar nunietzwanger@ggdhn.nl.

Je bent zwanger. Wat nu?

Je bent er net achter gekomen dat je zwanger bent. Een besluit nemen over zwangerschap kan soms heel moeilijk zijn.
Het is belangrijk dat je weet welke keuzes je kunt maken. Zelf opvoeden, pleegplaatsing, afstand ter adoptie of abortus. Heb je hierbij ondersteuning nodig? Het Centrum Seksuele Gezondheid heeft gespecialiseerde hulpverleners die je kunnen ondersteunen in het maken van een keuze. Dit keuzehulpgesprek is gratis. In de flyer Keuzehulpgesprekken Seksuele Gezondheidszorg en op de website van Fiom kun je meer lezen over deze keuze en hulpaanbod.

GGD HN biedt verschillende programma’s om jou als ouder op weg te helpen. Bij Stevig Ouderschap komt een speciale verpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg tijdens je zwangerschap en na je bevalling een paar keer bij je thuis om te informeren en ondersteunen bij de zwangerschap en bij de opvoeding van je kindje. Bij VoorZorg krijg je intensieve ondersteuning van de Voorzorg-verpleegkundige. Tijdens jouw zwangerschap en na de bevaling. Om je zo voor te bereiden op de bevalling en het moederschap. Je krijgt ondersteuning op diverse gebieden en bij de verzorging en opvoeding van je kind, gericht op het bevorderen van gezondheid en het vergroten van de ontwikkelingskansen van jezelf en je kind. Het Voorzorgprograma is net als Stevig Ouderschap een aanvulling op de zorg die de verloskundige, de kraamzorg of het consultatiebureau biedt.
Onder Opvoeden & Opgroeien kun je meer lezen over zwangerschap, de bevalling en zwangerschapscursussen. Ook vind je hier terug met welke verloskundigen in de regio wij samenwerken.

Hoe maak je een afspraak?

Wil je weten of je jezelf moet laten testen op soa en hoe je een afspraak moet maken?

Bekijk alles over afspraken

Alles over afspraken

Hoe maak je een afspraak

Behoor jij tot één van de risicogroepen? Dan kun je online een afspraakverzoek doen.

Na het invullen van deze online vragenlijst kan het zijn dat, om een afspraak te kunnen inplannen, je telefonisch contact moet opnemen met de verpleegkundige seksuele gezondheid.

Het online aanvragen van een soa consult betekent niet automatisch dat je in aanmerking komt voor een test. Het kan zijn dat je na een zorgvuldige intake alsnog naar de huisarts wordt verwezen. 

Tijdens het telefonisch contact kan persoonlijke of intieme informatie besproken worden om te bepalen of je in aanmerking komt voor een consult en op welke termijn je kunt komen, Het is alleen mogelijk een afspraak tot maximaal 3 weken in de toekomst te maken.

Let op: wij adviseren om tenminste 14 dagen te wachten na onbeschermd seksueel contact. Heb je klachten die zijn ontstaan na seksueel contact of is er sprake geweest van seksueel geweld, neem dan contact met ons op. We kunnen dan direct een afspraak voor je inplannen.

 

Heb je een afspraak met de afdeling Seksuele Gezondheidszorg in Alkmaar?
Dan vindt deze afspraak plaats op Hertog Aalbrechtweg 5 (naast station Alkmaar Noord) en NIET op ons hoofdkantoor op Hertog Aalbrechtweg 22.

 

Locaties en spreekuren

Alkmaar
Maandag  t/m vrijdag. Hertog Aalbrechtweg 5, 1823 DL Alkmaar

LET OP: Op Hertog Aalbrechtweg 22 zit een andere GGD-locatie, hier vinden geen spreekuren plaats. 

Den Helder

Donderdag. Bernhardplein 76F, 1781 HK Den Helder.

Hoorn
Maandag en dinsdag. Maelsonstraat 11, 1624 NP Hoorn.

Op onze contactpagina vind je de exacte adressen van de locaties van GGD Hollands Noorden, inclusief een routebeschrijving.

Sense-spreekuur

Speciaal voor jongeren t/m 24 jaar is er Sense, voor al je vragen over seks. Op www.sense.info en bij de Sense-spreekuren is veel informatie te vinden over seksualiteit, verliefdheid, relaties, liefde en alles wat daarbij komt kijken.

Sense-jongerenspreekuur

Tijdens het Sense-spreekuur kun je (kosteloos) bij de GGD terecht met al je vragen over seksualiteit. We kunnen je ook helpen met eventueel lichamelijk en/of aanvullend onderzoek (bijvoorbeeld een soa-test), behandeladviezen en recepten. Net wat in jouw situatie nodig is. En niemand die het hoeft te weten. Ook je huisarts niet, als je dat niet wilt. 

Sense is ook bedoeld voor jongeren die niet met hun vraag bij de huisarts terecht kunnen of dat liever niet willen. 

Blijf niet met je vragen of klachten rondlopen! De consulten zijn anoniem en gratis.

Maak online een afspraak.

Uitslag opvragen

Wil je je uitslag weten? Ga naar uitslag opvragen.

Staat je vraag er niet tussen?

Neem op werkdagen tussen 10.00-11.30 uur en tussen 15.00-16.30 uur contact op via 088-01 00 540 (keuze 2) of stel je vraag via onderstaand formulier.