U bevindt zich hier

Alles over soa

Hoe maak je een afspraak?

Wil je weten of je jezelf moet laten testen op soa en hoe je een afspraak moet maken?

Bekijk alles over afspraken

Welke soa’s zijn er?

Chlamydia, gonorroe, herpes; waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord. Op de site van Soa Aids Nederland vind je een overzicht en beschrijving van de meest voorkomende soa. 

Hoe kun je een soa oplopen?

Een soa krijg je niet wanneer je uit een glas van iemand anders drinkt, of wanneer je iemand een hand geeft of van een vieze wc-bril. Je loopt een soa, of een infectie met het hiv-virus, op door onveilig te vrijen. Onveilig vrijen is seks zonder condoom waarbij de penis in de vagina, anus of mond wordt gebracht. 

Wat zijn de klachten bij een soa?

Er zijn niet altijd verschijnselen. Het kan soms weken of maanden duren voordat er verschijnselen optreden. Vooral vrouwen hebben vaak geen duidelijke klachten. Je bent en blijft dan zonder behandeling wel besmet en je kunt de ziekte ongemerkt doorgeven. Ook mensen die met het hiv-virus geïnfecteerd (seropositief) zijn, hoeven daar niets van te merken. Ze hebben vaak jarenlang geen verschijnselen of klachten. Je kunt het ook niet aan hem of haar zien.

Waar kunnen jongeren terecht met vragen over soa en seksualiteit?

Speciaal voor jongeren t/m 24 jaar is er Sense, voor al je vragen over seks. Op www.sense.info en bij de Sense-spreekuren is veel informatie te vinden over seksualiteit, verliefdheid, relaties, liefde en alles wat daarbij komt kijken. 

Tijdens het Sense-spreekuur kun je (kosteloos) bij de GGD terecht met al je vragen over seksualiteit. We kunnen je ook helpen met eventueel lichamelijk en/of aanvullend onderzoek (bijvoorbeeld een soa-test), behandeladviezen en recepten. Net wat in jouw situatie nodig is. En niemand die het hoeft te weten. Ook je huisarts niet, als je dat niet wilt. Sense is ook bedoeld voor jongeren die niet met hun vraag bij de huisarts terecht kunnen of dat liever niet willen. 

Je kunt bij ons terecht voor:

 • algemene informatie over anticonceptie;
 • recept voor de pil;
 • als het vrijen niet prettig is;
 • als je geen zin hebt in seks;
 • als je pijn bij het vrijen hebt; 
 • met vragen over het maagdenvlies;
 • moeite met klaarkomen, of juist te snel klaarkomen;
 • als je bang bent zwanger te zijn;
 • bloedverlies tijdens seksueel contact;
 • afscheidingsklachten;
 • als een risico hebt gelopen op een geslachtsziekte;
 • als je slachtoffer bent van seksueel geweld;
 • zorgen en vragen over je geslachtsdelen;
 • erectiestoornissen.

Maak een afspraak voor het Sense-spreekuur

Kijk hoe het er op een Sense-spreekuur aan toe gaat

Waar kunnen sekswerkers terecht met vragen over soa en seksualiteit?

Sekswerkers kunnen terecht  bij het prostitutie en gezondheidscentrum aan het Zevenhuizen in Alkmaar (GGD Zevenhuizen). Dit centrum is voor zowel mannelijke als vrouwelijke sekswerkers in Noord-Holland Noord.
Het doel van de GGD is de zelfredzaamheid, weerbaarheid en emancipatie van sekswerkers te bevorderen. Bekijk de website van P&G Zevenhuizen

 

Openingstijden GGD Zevenhuizen 
maandag van 13.00 uur-16.30 uur
dinsdag van 13.00 uur-16.30 uur
donderdag van 13.00 uur-16.30 uur

Contactgegevens GGD Zevenhuizen

Zevenhuizen 10

1811KB ALKMAAR

088-0125705 (Dit nummer is alleen bereikbaar tijdens de vermelde openingstijden)

 

Wat doen we?

Het doel wordt nagestreefd door de fysieke gezondheidssituatie te verbeteren, de psycho-sociale gezondheid te versterken, de maatschappelijke en arbeidsrechtelijke positie te verbeteren, vormen van geweld en seksuele uitbuiting te signaleren en (helpen) aan te pakken. Sekswerkers kunnen te maken hebben met hogere gezondheidsrisico's en maatschappelijke problemen. Het prostitutie en gezondheidscentrum biedt zorg op het gebied van seksuele gezondheid, zoals bijv. informatie over veilig werken en anticonceptie, onderzoek naar en behandeling van soa, en we bieden gratis Hepatitis B vaccinaties aan. Verder worden eenvoudige medische problemen behandeld tijdens het artsenspreekuur. Ook bieden we hulp op maatschappelijk gebied; bijv. het organiseren van een uitstaptraject, het aanvragen van een uitkering, het zoeken naar werk en vertrouwelijke gesprekken over allerlei onderwerpen.

 

Meld misstanden
Heeft u vermoeden van uitbuiting of mensenhandel? Neem dan contact op met 0800-7000. Kijk voor informatie op www.meldmisdaadanoniem.nl/melden

Waar kunnen mannen die seks hebben met mannen terecht met vragen over soa?

Als je een verhoogd risico op hepatitis B loopt, krijg je in Nederland een gratis vaccinatieserie aangeboden. Gratis vaccinatie is bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen (MSM).

Hepatitis B
Hepatitis B is een besmettelijke leverontsteking die ernstig kan verlopen. Je kunt besmet raken door onveilige seks of bloed-bloed-contact. Vaccinatie kan hepatitis B besmetting voorkomen. Sinds 2002 is er een landelijk hepatitis B vaccinatieprogramma opgezet, die de GGD uitvoert. Bekijk wat er bij hepatitis B vaccinatie komt kijken

Ook hepatitis A+B vaccinatie mogelijk
Mannen die seks hebben met mannen lopen via seksueel contact ook een verhoogd risico op hepatitis A. Het is mogelijk om gelijktijdig tegen hepatitis A en B te vaccineren. Hepatitis A is een andere vorm van hepatitis die je kunt oplopen via oro-anaal contact (kontlikken). Bijna iedereen geneest van hepatitis A, maar je kunt er een aantal maanden behoorlijk ziek van zijn. Er is een speciaal vaccin dat beschermt tegen hepatitis A én B (Twinrix®). Dit combinatievaccin is ook een serie van 3 vaccinaties. Voor dit combinatievaccin betaal je een eigen bijdrage van € 20,00 per vaccinatie.

Afspraak maken
Je kan online een afspraak voor vaccinatie maken, maar telefonisch kan ook, iedere werkdag van 10.00-11.30 uur of van 15.00-16.30 uur via telefoonnummer: 088 - 01 00 540.

Bull Chat

Naast de gratis vaccinatie geven we voorlichting aan MSM op websites met chatmogelijkheden, zoals www.bullchat.com

Wat moet je doen als je risico loopt op hiv? PEP en PrEP

Als je risico loopt op hiv, dan kun je medicijnen innemen kort na onveilige seks  (PEP) of vóór een risicocontact (PrEP).

Wat is PEP?

PEP is een medicijn (hiv-remmers) dat voorkomt dat je hiv krijgt. PEP neem je kort (binnen 72 uur) nádat je onveilige seks hebt gehad met risico op hiv.

Hoe kom ik aan PEP?

 • Via GGD Hollands Noorden tijdens kantoortijden: 088-0100540
 • buiten kantoortijden en in het weekend: dienstdoende arts infectieziektebestrijding 088-0100535

Via NWZ (NoordWestZiekenhuis) groep

 • tijdens kantoortijden: Hiv-polikliniek (infectieziekte consulenten) 072-5484209
 • buiten kantoortijden en in weekend: EHBO/spoedeisendehulpafdeling van ziekenhuizen in zowel Alkmaar als Den Helder

Lees meer over PEP

Wat is PrEP?

In tegenstelling tot PEP, slik je PrEP ook vóór een risicocontact. Mensen slikken dit middel 1x per dag en dan zijn er 2 regimes: óf enkele dagen rondom risicovol seksueel contact, óf continu. 

 

Beschikbaarheid PrEP

PrEP wordt niet vergoed. De mogelijkheden om op dit moment aan PrEP te komen, zijn:

 • Via de huisarts. Echter, een huisarts kan niet verplicht worden gesteld om gevraagde medicatie voor te schrijven.
 • Verwijzing van de huisarts naar de internist.
 • Online bestellen via internet, via prepnu.nl.

Voor wie is PrEP?

Mannen die seks hebben met mannen of met transgender personen die:

 • het afgelopen half jaar anale seks hadden zonder condoom hadden met een mannelijke partner met onbekende hiv-status.
 • het afgelopen half jaar anale seks hadden met een bekend hiv-positieve partner die een (veronderstelde) detecteerbare viral load had.
 • het afgelopen half jaar een diagnose voor een rectale soa hebben gehad.
 • het afgelopen half jaar een Post-expositie profylaxe (PEP) kuur voorgeschreven kregen.

Lees meer over PrEP

Zwangerschap en anticonceptie...

Hoe voorkom je dat je zwanger wordt?

Lees meer over anticonceptiemethoden. Bespreek met jouw bedpartner welke methode het beste bij jullie past. Denk er ook aan dat de meeste anticonceptiemiddelen niet beschermen tegen soa’s. De enige anticonceptiemethode die tegen zowel zwangerschap als een soa beschermt is het condoom.

Welke anticonceptie past bij jou?

De pil en het condoom ken je waarschijnlijk wel, maar wist je dat er nog een heleboel andere methoden zijn? Wat het beste bij je past, is heel persoonlijk. Op de website van Sense vind je een filmpje waarin alle soorten anticonceptie besproken worden. Ook kun je een keuzetest invullen om erachter te komen welke anticonceptie bij jouw situatie past.

 

Kun je zwanger zijn als je onveilige seks gehad heb?

Pil vergeten, condoom gescheurd of geen anticonceptie gebruikt met seks? Dan kun je zwanger zijn of raken. Als je minder dan 5 dagen geleden onveilige seks hebt gehad kun je een zwangerschap nog voorkomen. Als het langer geleden is en je wordt niet ongesteld, dan is het belangrijk dat je een zwangerschapstest doet. Op de website van Sense vind je hier meer informatie over.

Wanneer je onveilige seks hebt gehad kun je niet alleen zwanger raken, maar ook een soa krijgen. Vaak merk je daar niets van. Doe daarom altijd een soa-test nadat je onveilige seks hebt gehad. Dat kan gratis en anoniem. Kijk voor meer informatie op de website van Sense.

Wanneer werkt de pil niet goed?

Bij één keer de pil vergeten in te nemen kun je al zwanger worden. Dit hangt af van de week waarin je vergeet jouw pil te slikken. Het is dus belangrijk om altijd even na te kijken of je nog beschermd bent. Op de website van Sense kun je hier alle informatie over vinden.

Ook kun je niet beschermd zijn als je de pil wel slikt. De pil werkt soms niet goed meer als je overgeeft of diarree hebt. Op de website van Sense kun je terugvinden wat je in deze gevallen het beste kunt doen. Ook het gebruik van medicijnen, zoals antibiotica, kan ervoor zorgen dat de pil niet goed werkt. Lees bij het gebruik van medicatie dus altijd goed de bijsluiter of vraag het aan je huisarts of apotheker.

Je bent zwanger. Wat nu?

Je bent er net achter gekomen dat je zwanger bent. Misschien wil je graag een kindje, of misschien was jouw zwangerschap niet gepland en dat kan best even schrikken zijn. In het tweede geval kom je voor een lastige keuze te staan: kan en wil ik nu wel een kindje opvoeden, sta ik mijn kindje af ter adoptie of wil ik de zwangerschap afbreken? Op de website van Fiom kun je meer lezen over deze keuze en terecht voor hulp.

Onze GGD biedt verschillende programma’s om jou als ouder op weg te helpen. Bij Stevig Ouderschap komt een speciale verpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg tijdens je zwangerschap en na je bevalling een paar keer bij je thuis om te informeren en ondersteunen bij de zwangerschap en bij de opvoeding van je kindje. Bij VoorZorg krijg je intensieve ondersteuning van de Voorzorg-verpleegkundige. Tijdens jouw zwangerschap en na de bevaling. Om je zo voor te bereiden op de bevalling en het moederschap. Je krijgt ondersteuning op diverse gebieden en bij de verzorging en opvoeding van je kind, gericht op het bevorderen van gezondheid en het vergroten van de ontwikkelingskansen van jezelf en je kind. Het Voorzorgprograma is net als Stevig Ouderschap een aanvulling op de zorg die de verloskundige, de kraamzorg of het consultatiebureau biedt.
Onder Opvoeden & Opgroeien kun je meer lezen over zwangerschap, de bevalling en zwangerschapscursussen. Ook vind je hier terug met welke verloskundigen in de regio wij samenwerken.

Staat je vraag er niet tussen?

Neem op werkdagen tussen 10.00-11.30 uur en tussen 15.00-16.30 uur contact op via 088-01 00 540 (keuze 2) of stel je vraag via onderstaand formulier.