U bevindt zich hier

Alles over soa en anticonceptie

Hoe maak je een afspraak?

Wil je weten of je jezelf moet laten testen op soa en hoe je een afspraak moet maken?

Bekijk alles over afspraken

Heb je een soa?

Er zijn niet altijd verschijnselen. Het kan soms weken of maanden duren voordat er verschijnselen optreden. Bekijk of je een soa hebt

Loop je risico op hiv? Of zoek je info over PEP en PrEP?

Als je risico loopt op hiv, dan kun je medicijnen innemen kort na onveilige seks  (PEP) of vóór een risicocontact (PrEP).

PEP
Heb je risico gelopen op een hiv-infectie door onbeschermd seksueel contact? Bijvoorbeeld omdat je seks hebt gehad zonder condoom? Begin dan zo snel mogelijk met een PEP-behandeling. Neem tijdens kantooruren contact op via 088-0100540 (keuze 1) en buiten kantooruren via 088-0100535 (keuze 2). 
Lees meer over PEP

PrEP?
In tegenstelling tot PEP, slik je PrEP ook vóór een risicocontact. Mensen slikken dit middel 1x per dag en dan zijn er 2 regimes: óf enkele dagen rondom risicovol seksueel contact, óf continu. 

PrEP staat voor pre-expositie profylaxe. Dit betekent dat je een medicijn neemt voordat je wordt blootgesteld aan een ziekteverwekker. In dit geval betekent het tabletten innemen om een hiv-infectie te voorkomen.

Neem telefonisch contact op als je interesse hebt in PrEP-zorg en begeleiding via GGD Hollands Noorden. Wij stellen aan de hand van jouw persoonlijke situatie vast of je in aanmerking komt voor de zorg. Wij zijn te bereiken tussen 10.00-11.30 uur en tussen 15.00-16.30 uur contact op via 088-01 00 540 (keuze 2). Twijfel je over PrEP-medicatie en zorg? Bespreek dan je twijfels tijdens een soa-consult verpleegkundige of met je huisarts.

 

 

Ben je een jongere tot en met 24 jaar met vragen over seksualiteit en soa?

Speciaal voor jongeren t/m 24 jaar is er Sense, voor al je vragen over seks. Op www.sense.info en bij de Sense-spreekuren is veel informatie te vinden over seksualiteit, verliefdheid, relaties, liefde en alles wat daarbij komt kijken. 

Tijdens het Sense-spreekuur kun je (kosteloos) bij de GGD terecht met al je vragen over seksualiteit. We kunnen je ook helpen met eventueel lichamelijk en/of aanvullend onderzoek (bijvoorbeeld een soa-test), behandeladviezen en recepten. Net wat in jouw situatie nodig is. En niemand die het hoeft te weten. Ook je huisarts niet, als je dat niet wilt. Sense is ook bedoeld voor jongeren die niet met hun vraag bij de huisarts terecht kunnen of dat liever niet willen. 

Je kunt bij ons terecht voor:

 • algemene informatie over anticonceptie;
 • recept voor de pil;
 • als het vrijen niet prettig is;
 • als je geen zin hebt in seks;
 • als je pijn bij het vrijen hebt; 
 • met vragen over het maagdenvlies;
 • moeite met klaarkomen, of juist te snel klaarkomen;
 • als je bang bent zwanger te zijn;
 • bloedverlies tijdens seksueel contact;
 • afscheidingsklachten;
 • als een risico hebt gelopen op een geslachtsziekte;
 • als je slachtoffer bent van seksueel geweld;
 • zorgen en vragen over je geslachtsdelen;
 • erectiestoornissen.

Maak een afspraak voor het Sense-spreekuur

Kijk hoe het er op een Sense-spreekuur aan toe gaat

Ben je een sekswerker met vragen over seksualiteit en soa?

Sekswerkers kunnen terecht  bij het prostitutie en gezondheidscentrum aan het Zevenhuizen in Alkmaar (GGD Zevenhuizen). Dit centrum is voor zowel mannelijke als vrouwelijke sekswerkers in Noord-Holland Noord.
Het doel van de GGD is de zelfredzaamheid, weerbaarheid en emancipatie van sekswerkers te bevorderen. Bekijk de website van P&G Zevenhuizen

Openingstijden GGD Zevenhuizen 
maandag van 13.00 uur-16.30 uur
dinsdag van 13.00 uur-16.30 uur
donderdag van 13.00 uur-16.30 uur

Contactgegevens GGD Zevenhuizen
Zevenhuizen 10
1811 KB ALKMAAR

088-01 25 705 (Dit nummer is alleen bereikbaar tijdens werkdagen van 13.00 uur tot en met 16.30 uur.)

Wat doen we?
Het doel wordt nagestreefd door de fysieke gezondheidssituatie te verbeteren, de psycho-sociale gezondheid te versterken, de maatschappelijke en arbeidsrechtelijke positie te verbeteren, vormen van geweld en seksuele uitbuiting te signaleren en (helpen) aan te pakken. Sekswerkers kunnen te maken hebben met hogere gezondheidsrisico's en maatschappelijke problemen. Het prostitutie en gezondheidscentrum biedt zorg op het gebied van seksuele gezondheid, zoals bijv. informatie over veilig werken en anticonceptie, onderzoek naar en behandeling van soa, en we bieden gratis Hepatitis B vaccinaties aan. Verder worden eenvoudige medische problemen behandeld tijdens het artsenspreekuur. Ook bieden we hulp op maatschappelijk gebied; bijv. het organiseren van een uitstaptraject, het aanvragen van een uitkering, het zoeken naar werk en vertrouwelijke gesprekken over allerlei onderwerpen.

Meld misstanden
Heb je vermoeden van uitbuiting of mensenhandel? Neem dan contact op met 0800-7000. Kijk voor informatie op www.meldmisdaadanoniem.nl/melden

Ben je een man die seks heeft met mannen met vragen over seks en soa?

Als je een verhoogd risico op hepatitis B loopt, krijg je in Nederland een gratis vaccinatieserie aangeboden. Gratis vaccinatie is bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen (MSM).

Hepatitis B
Hepatitis B is een besmettelijke leverontsteking die ernstig kan verlopen. Je kunt besmet raken door onveilige seks of bloed-bloed-contact. Vaccinatie kan hepatitis B besmetting voorkomen. Sinds 2002 is er een landelijk hepatitis B vaccinatieprogramma opgezet, die de GGD uitvoert. Bekijk wat er bij hepatitis B vaccinatie komt kijken

Ook hepatitis A+B vaccinatie mogelijk
Mannen die seks hebben met mannen lopen via seksueel contact ook een verhoogd risico op hepatitis A. Het is mogelijk om gelijktijdig tegen hepatitis A en B te vaccineren. Hepatitis A is een andere vorm van hepatitis die je kunt oplopen via oro-anaal contact (kontlikken). Bijna iedereen geneest van hepatitis A, maar je kunt er een aantal maanden behoorlijk ziek van zijn. Er is een speciaal vaccin dat beschermt tegen hepatitis A én B (Twinrix®). Dit combinatievaccin is ook een serie van 3 vaccinaties. Voor dit combinatievaccin betaal je een eigen bijdrage van € 20,00 per vaccinatie.

Afspraak maken
Je kan online een afspraak voor vaccinatie maken, maar telefonisch kan ook, iedere werkdag van 10.00-11.30 uur of van 15.00-16.30 uur via telefoonnummer: 088 - 01 00 540.

Bull Chat
Naast de gratis vaccinatie geven we voorlichting aan MSM op websites met chatmogelijkheden, zoals www.bullchat.com.

Heb je vragen over anticonceptie en zwangerschap?

Pil vergeten, condoom gescheurd of geen anticonceptie gebruikt met seks? Dan kun je zwanger zijn of raken. Als je minder dan 5 dagen geleden onveilige seks hebt gehad kun je een zwangerschap nog voorkomen. Als het langer geleden is en je wordt niet ongesteld, dan is het belangrijk dat je een zwangerschapstest doet. Op de website van Sense vind je hier meer informatie over.

Wanneer je onveilige seks hebt gehad kun je niet alleen zwanger raken, maar ook een soa krijgen. Vaak merk je daar niets van. Doe daarom altijd een soa-test nadat je onveilige seks hebt gehad. Dat kan gratis en anoniem. Kijk voor meer informatie op de website van Sense.

Je bent zwanger. Wat nu?

Je bent er net achter gekomen dat je zwanger bent. Misschien wil je graag een kindje, of misschien was jouw zwangerschap niet gepland en dat kan best even schrikken zijn. In het tweede geval kom je voor een lastige keuze te staan: kan en wil ik nu wel een kindje opvoeden, sta ik mijn kindje af ter adoptie of wil ik de zwangerschap afbreken? Op de website van Fiom kun je meer lezen over deze keuze en terecht voor hulp.

Onze GGD biedt verschillende programma’s om jou als ouder op weg te helpen. Bij Stevig Ouderschap komt een speciale verpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg tijdens je zwangerschap en na je bevalling een paar keer bij je thuis om te informeren en ondersteunen bij de zwangerschap en bij de opvoeding van je kindje. Bij VoorZorg krijg je intensieve ondersteuning van de Voorzorg-verpleegkundige. Tijdens jouw zwangerschap en na de bevaling. Om je zo voor te bereiden op de bevalling en het moederschap. Je krijgt ondersteuning op diverse gebieden en bij de verzorging en opvoeding van je kind, gericht op het bevorderen van gezondheid en het vergroten van de ontwikkelingskansen van jezelf en je kind. Het Voorzorgprograma is net als Stevig Ouderschap een aanvulling op de zorg die de verloskundige, de kraamzorg of het consultatiebureau biedt.
Onder Opvoeden & Opgroeien kun je meer lezen over zwangerschap, de bevalling en zwangerschapscursussen. Ook vind je hier terug met welke verloskundigen in de regio wij samenwerken.

Alles over afspraken...

Moet je jezelf laten testen op soa?

Ben je benieuwd of je jezelf moet testen op soa? Heb je (nog) geen klachten? Wacht sowieso 14 dagen na onbeschermd seksueel contact, voordat je een afspraakverzoek indient. Krijg advies via de chat van SOA AIDS Nederland. Krijg je het advies om je te laten testen bij de GGD? Dien dan een afspraakverzoek in.

Is er sprake geweest van seksueel geweld? Neem dan contact op via 088-01 00 540.

Kom je in aanmerking voor een soa-test?

Heb je een verhoogd risico om een soa op te lopen? Dan kun je je gratis en anoniem laten testen bij ons. Bekijk of je in aanmerking komt.

Kom je niet in aanmerking. Wat nu?

Kom je niet in aanmerking voor een kosteloos soa-spreekuur bij onze GGD? Ga dan naar jouw huisarts voor een soa-onderzoek of bekijk via de chat van SOA AIDS Nederland waar je een betrouwbare thuisafnametest kunt aanschaffen.

Hoe maak je een afspraak?

Kom je in aanmerking voor het soa-spreekuur? Vul dan de online het aanvraagformulier in. Het formulier kan je vinden via deze route.

Het online aanvragen van een soa-consult betekent niet automatisch dat je in aanmerking komt voor een test. Het kan zijn dat je na een zorgvuldige intake alsnog naar de huisarts wordt verwezen. 

 

Hoe zeg je jouw afspraak af?

Heb je een afspraak gemaakt en wil je die afzeggen? Stuur ons een e-mail: seksuelegezondheid@ggdhn.nl. Heb je een afspraak gemaakt maar wil je deze verplaatsen? Neem dan telefonisch contact met ons op via 088-01 00 540 keuze 2 op werkdagen van 10.00 uur tot 11.30 uur en van 15.00 uur tot 16.30 uur.

Waar vind je de uitslag van de soa-test?

De uitslag van het soa-onderzoek is meestal na 1 week bekend. Heb jij een bericht ontvangen dat je jouw uitslag kunt bekijken? Vraag dan jouw uitslag op.

Hoe maak je een afspraak voor PrEP-zorg?

Neem telefonisch contact op als je interesse hebt in PrEP-zorg en begeleiding via GGD Hollands Noorden. Wij stellen aan de hand van jouw persoonlijke situatie vast of je in aanmerking komt voor de zorg. Wij zijn te bereiken tussen 10.00-11.30 uur en tussen 15.00-16.30 uur. Neem contact op via 088-01 00 540 (keuze 2).

Mag je iemand meenemen naar de afspraak?

Je mag iemand meenemen, maar de afspraak in de spreekkamer met de verpleegkundige vindt plaats onder vier ogen. Ook kinderen mogen niet mee in de spreekkamer. 

Zijn er kosten aan de afspraak verbonden?

Nee, het soa-consult is gratis. 

Welke gegevens zijn nodig om een afspraak te maken?

Bij het online maken van een afspraak wordt gevraagd naar een achternaam en adresgegevens. De reden daarvoor is dat we zeker willen weten dat alle afspraken die iemand bij ons maakt bij het juiste dossier gevoegd worden en niet per ongeluk bij iemand anders. Ook zijn deze gegevens nodig als we je verwijzen naar een specialist of als we een recept uitschrijven waarmee je naar een apotheek moet. 

We sturen je een e-mail met een bevestiging van je afspraak bij ons. Vlak voor je geplande afspraak krijg je een sms als herinnering toegestuurd. Als je uitslagen voor je klaar staan op een afgeschermde persoonlijke pagina krijg je ook een mail van ons. Als je inlogt om de uitslag te bekijken krijg je een sms met een eenmalig wachtwoord.

Staat je vraag er niet tussen?

Neem op werkdagen tussen 10.00-11.30 uur en tussen 15.00-16.30 uur contact op via 088-01 00 540 (keuze 2) of stel je vraag via onderstaand formulier.