U bevindt zich hier

Afspraak maken

Maak nu online een afspraak op ons reizigersspreekuur. Telefonisch een afspraak maken tijdens kantooruren kan natuurlijk ook: 088 - 0100 530.

 

Op vakantie met kinderen

Bron: Groter Worden

Reizen met kinderen

In diverse landen kunt u vervelende en soms gevaarlijke ziekten oplopen. Bedenk dat de medische voorzieningen soms minder goed zijn dan in Nederland. Een deel van de gezondheidsrisico's kan beperkt worden door vaccinaties en malariatabletten.

Kinderen zijn kwetsbaarder voor reisgerelateerde ziekten en problemen dan volwassenen. Ze lopen makkelijk een infectieziekte op en zijn dan vaak zieker dan volwassenen. Dit geldt vooral voor malaria en uitdroging bij diarree. 

Diarree

Kinderen kunnen door diarree snel uitdrogen. Preventieve maatregelen zijn daarom erg belangrijk:

 • Zorg voor een goede hygiëne.
 • Was uw handen goed na toiletgebruik, voor u gaat eten en voor u gaat koken.
 • Drink geen kraanwater! Gebruik flessenwater, ook bij het tandenpoetsen.
 • Eet geen onverpakt ijs en doe geen onverpakte ijsklontjes in uw drinken.
 • Let erop dat voeding (ook vlees) goed gebakken of goed gekookt is.

Laat uw kind bij diarree extra drinken en gebruik ORS (Orale Rehydratie Solutie) volgens de bijsluiter. Stopmiddelen (bijvoorbeeld Loperamide) mogen niet aan kinderen jonger dan twee jaar gegeven worden, en ook niet aan oudere kinderen wanneer de diarree samengaat met bloed- of slijmbijmenging of koorts. Kinderen onder de zes jaar kunnen snel last krijgen van obstipatie door stopmiddelen. Raadpleeg een arts in de volgende gevallen:

 • diarree bij zuigelingen;
 • diarree met bloed en/of slijm met koorts boven de 39°C;
 • waterdunne diarree die langer dan drie dagen aanhoudt;
 • bij slecht drinken en aanhoudend spugen;
 • bij tekenen van uitdroging (sufheid, prikkelbaarheid, minder plassen).

Zon en insectenbeten

Bescherm kinderen tegen zon en insectenbeten. Door muggen overgebrachte ziekten Malaria en Dengue zijn voor kinderen extra gevaarlijk. 

Bescherm uw kind door:

 • Kleding (lange mouwen en broek, hoofdbedekking en dichte schoenen).
 • Houd uw kind zoveel mogelijk uit de zon, vooral tussen 11 en 15 uur.
 • Gebruik zonnebrandcrème met factor 15 of hoger. Smeer uw kind regelmatig in.
 • Laat uw kind voldoende drinken.
 • Smeer of spray een muggenwerend middel dat DEET bevat. gebruik geen concentraties DEET boven de 30% bij kinderen jonger dan 2 jaar. Voorkom dat het middel in de mond en de ogen komt door handen niet in te smeren.
 • Laat uw kind onder een muskietennet slapen, ook overdag. Gebruik als het kan de airconditioning of een ventilator.
 • Voor sommige gebieden worden antimalariamiddelen geadviseerd. Let op: kinderen gebruiken een aangepaste dosering! Wees zorgvuldig en consequent in het geven van het voorgeschreven middel.

Reizen en activiteiten

 • Het verkeer is het grootste gevaar voor kinderen op reis. Laat uw kind niet alleen op straat. Andere aandachtspunten op reis zijn:
 • In het vliegtuig kan uw kind tijdens het stijgen en dalen oorpijn krijgen door de veranderende luchtdruk. Slikken verhelpt dit, geef uw kind wat te eten of te drinken.
 • Kinderen kunnen sneller last krijgen van reisziekte. Geef uw kind tijdens een reis niet teveel zoet of vet eten. Geef eventueel medicijnen tegen reisziekte.
 • Laat uw kind niet op blote voeten buiten of in water spelen. Er kunnen gemakkelijk verwondingen ontstaan die snel ontsteken.
 • Het aanhalen van dieren moet voorkomen worden vanwege het risico op beten en rabiës (hondsdolheid).

Preventieve vaccinaties

Wij adviseren u een aantal preventieve vaccinaties te halen naast de vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma. Informeer welke vaccinaties nodig zijn voor uw reis.

Preventieve vaccinaties tegen de meest voorkomende infectieziekten op reis:

Hepatitis A (geelzucht): een besmettelijke infectie van de lever, veroorzaakt door een virus. Dit komt niet alleen in tropische landen voor, maar ook in landen als Marokko, Tunesië, Egypte en Kroatië. Het virus zit in de ontlasting van iemand die besmet is. Besmetting verloopt veelal via eten en drinken, door minder goede hygiëne. Besmette mensen kunnen anderen besmetten, ook als ze zelf nog niet ziek zijn. Hepatitis A uit zich in vermoeidheid, koorts, buikpijn, diarree, weinig eetlust, misselijkheid en braken. Kinderen hebben vaak weinig of geen klachten, maar kunnen wel anderen besmetten. Na 2 vaccinaties is uw kind voor minimaal 25 jaar beschermd. Hepatitis A vaccinatie wordt gegeven aan kinderen vanaf 1 jaar.

Hepatitis B: een andere heel besmettelijke infectie van de lever, veroorzaakt door een virus. Het is een ernstige ziekte die kan leiden tot de dood. Hepatitis B komt veel voor in landen waar ook hepatitis A voorkomt. Besmetting verloopt meestal via lichaamsvocht (bloed en sperma). Zelf heel kleine hoeveelheden bloed kunnen besmetting veroorzaken. Ook zonder klachten kunnen besmette mensen al anderen besmetten. Door een combinatievaccin kunnen kinderen tot en met 15 jaar met slechts twee vaccinaties jarenlang beschermd zijn tegen zowel hepatitis A als B.

Buiktyfus: een besmettelijke infectie van de darmen, veroorzaakt door een bacterie. Besmetting verloopt meestal via eten en drinken, door mindere hygiëne. De infectie kan al overgedragen worden zonder dat mensen zelf klachten hebben. Buiktyfus uit zich in hoge koorts en darmklachten. Zonder behandeling kunnen mensen zelfs overlijden. Vooral in Aziatische landen komt deze ziekte voor. Een vaccinatie beschermt voor 3 jaar. Het vaccin wordt toegediend aan kinderen vanaf 2 jaar.

Kinderen die geboren zijn na 1 augustus 2011 worden via het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt tegen hepatitis B. Indien zij op reis gaan, wordt hepatitis A geadviseerd. Aan kinderen die geboren zijn vóór 1 augustus 2011 adviseren wij een combinatievaccin: hepatitis A en B.