U bevindt zich hier

Afspraak maken

Maak nu online een afspraak op ons reizigersspreekuur. Telefonisch een afspraak maken tijdens kantooruren kan natuurlijk ook: 088 - 0100 530.

 

Reizen - Hepatitis A

Hepatitis A (geelzucht) is een infectie van de lever door een virus. Iemand die besmet is, kan andere mensen kan besmetten zonder zelf klachten te hebben. De besmettelijkheid begint ongeveer 1 week voordat iemand klachten krijgt, tot en met ongeveer 1 week na het ziek worden. Volwassenen met hepatitis A zijn vaak 4-6 weken ziek, maar kunnen maanden last hebben van moeheid en lusteloosheid. Vooral oudere mensen kunnen flink ziek worden door deze infectie.

Kleine kinderen merken weinig of niets van een hepatitis A-infectie. Maar kinderen kunnen, ook al hebben ze zelf geen klachten, wel andere mensen besmetten.

Hepatitis A - wat zijn de klachten?

Vaak voelen mensen zich niet lekker, hebben koorts, hoofdpijn, buikpijn, diarree, minder trek in eten en hebben last van misselijkheid en overgeven. De urine kan donkerder van kleur worden en de ontlasting juist licht van kleur (als stopverf). Ook de huid en het oogwit kunnen gelig van kleur worden.

Hoe krijgt iemand hepatitis A?

Het hepatitis A-virus zit in de ontlasting van iemand die besmet is. In veel vakantielanden is de hygiëne minder goed dan in Nederland. Die mooie blauwe zee bij uw prachtige hotel kan bijvoorbeeld vervuild zijn, omdat verderop de riolering uitkomt in zee. Zo kan iemand besmet raken door in zeewater te zwemmen of door het eten van garnalen of mosselen. Besmetting kan ook via voorwerpen of handen. Bijvoorbeeld het eten van rauwe groenten, fruit en salades dat door besmette handen is aangeraakt. Kinderen spelen ook een belangrijke rol bij het besmetten van andere mensen. Kinderen wassen minder goed hun handen als ze naar de wc zijn geweest, en kunnen daardoor snel andere mensen besmetten. 

Hoe kunt u besmetting met hepatitis A voorkomen?

Als u op vakantie gaat naar een land waar hepatitis vaker voorkomt, en u niet eerder besmet bent geweest met hepatitis A, is inenting over het algemeen het beste advies. Op ons spreekuur bekijken we of dit ook voor u geldt. Na een volledige vaccinatiereeks bent u jarenlang beschermd. 
We dienen de vaccinatie toe aan kinderen vanaf 1 jaar.

Video over Hepatitis A