U bevindt zich hier

Afspraak maken

Maak nu online een afspraak op ons reizigersspreekuur. Telefonisch een afspraak maken tijdens kantooruren kan natuurlijk ook: 088 - 0100 530.

 

Rabiës

Rabiës (hondsdolheid) is een virusinfectie van de hersenen die zonder maatregelen altijd dodelijk afloopt. Hondsdolheid (rabiës) kost wereldwijd elke dag aan ongeveer 160 mensen het leven. Het virus wordt verspreid door speeksel van geïnfecteerde zoogdieren (o.a. honden, apen, katten, vleermuizen).

Oplopen van rabiës
In diverse ontwikkelingslanden dragen veel honden het virus dat de ziekte veroorzaakt. De meeste doden vallen in India. Inwoners van dat land zijn goed voor 35 procent van het aantal van ongeveer 59.000 doden per jaar. Azië is verantwoordelijk voor 60 procent van het aantal doden, gevolgd door Afrika met 36 procent. Dieren die met rabiës besmet zijn, zijn niet altijd te herkennen en een beet, krab of lik van een zoogdier kan iedereen zomaar overkomen. Het is daarom van belang om rabiës te voorkomen!

Rabiës voorkomen

  • Vermijd krabben, likken en beten van zoogdieren en raak dode of zieke dieren niet aan.
  • Schakel direct medische zorg in bij een beet, krab of lik van een mogelijk besmet dier.
  • Overweeg preventieve vaccinaties tegen rabiës.

Preventieve vaccinaties tegen rabiës
 

!!! Ivm corona (COVID-19) zijn de intracutane vaccinaties tegen rabiës tijdelijk stopgezet. Intramusculaire vaccinaties zijn wel mogelijk op alle spreekuren.

De inenting tegen rabiës bestaat uit een serie van 2 injecties, op dag 1 en 7. Deze vaccinatie wordt aanbevolen aan personen die langer dan 3 maanden in Afrika, Azië of Zuid-Amerika verblijven en/of aan personen die veel met zoogdieren in aanraking kunnen komen en/of aan fietsers of grotonderzoekers die meer kans hebben om door honden of vleermuizen gebeten te worden.

Door GGD Hollands Noorden wordt dankzij een andere vaccinatietechniek op maandagmiddagen in Alkmaar de rabiësvaccinatie aangeboden  voor het tarief van  € 46,00 (exclusief consultkosten). Dit levert u een besparing op van € 25,50 per vaccinatie. U krijgt dan per keer in elke arm een injectie (dus 2 vaccinaties per keer). In totaal bespaart u zich daarmee dan € 51,00. Ook als u op een andere locatie start of gestart bent, kan de serie afgemaakt worden met de nieuwe vaccinatietechniek (in de huid), de wijze van toediening is namelijk uitwisselbaar.

De goedkopere intracutane vaccinatietechniek is, voor personen tussen 16 en 60 jaar oud, beschikbaar op onze locatie in Alkmaar op maandagmiddag tussen 13.00 en 16.30 uur. Start u op een andere locatie of bent u al met een serie gestart? U kunt de serie in Alkmaar afmaken met intracutane injecties. Neem contact op met ons voor de mogelijkheden in uw situatie via 088-01 00 530.