U bevindt zich hier

Afspraak maken

Maak nu online een afspraak op ons reizigersspreekuur. Telefonisch een afspraak maken tijdens kantooruren kan natuurlijk ook: 088 - 0100 530.

 

Malaria

Malaria is een tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door een malariaparasiet. Er zijn vier vormen van malaria. Malaria tropica is de meest gevaarlijke vorm en kan onbehandeld binnen enkele dagen tot weken tot de dood leiden. De andere vormen leiden niet tot de dood, maar mensen kunnen zich er maanden tot jaren ziek door voelen.

Wat zijn de klachten?

De eerste klachten die optreden zijn koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn. Vaak lijkt malaria in het begin op een ‘griepje’.

Hoe krijgt iemand malaria?

Malaria Mug Prik ReizenMalaria wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgebracht door een steek van de malariamug. De parasiet begint zich snel te vermenigvuldigen. Ongeveer 8-10 dagen na de steek kunnen de eerste verschijnselen optreden.

Malaria komt met name voor in (sub)tropische gebieden, daar waar het warm en vochtig is. In landen in heel West-, Centraal-, Oost-Afrika (b.v. Gambia, Kenia en Ghana), in delen van Zuid-Afrika (b.v. Krugerpark), Zuidoost-Azie (b.v. delen van Indonesië) en Zuid-Amerika (b.v. Amazonegebied en Suriname) is een groter risico op malaria-infecties. Boven de 2.000 meter is malaria zeldzaam.

Hoe kunt u malaria voorkomen?

U kunt malaria voorkomen door u te beschermen tegen muggenbeten (algemene maatregelen), door het gebruik van anti-malariamiddelen (malariatabletten) en door bij klachten die op malaria lijken zo snel mogelijk naar een arts te gaan.

De malariamug is vanaf zonsondergang tot zonsopgang actief. In deze periode kunt u de volgende maatregelen tegen muggenbeten nemen:

  • Draag bedekkende kleding (lange broek, lange mouwen, schoenen en sokken) en smeer uw onbedekte huid in met muggenolie of een muggenstift die deet bevat;
  • Zorg ervoor dat u in een muggenvrije kamer slaapt of onder een goedsluitende geïmpregneerde klamboe en gebruik indien mogelijk de airconditioning of ventilator.

Malariatabletten

In Nederland brengt de Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) een zogenaamde ‘landenlijst’ uit en geeft advies over welke malariatabletten in een bepaald land of gebied geslikt moeten worden. De LCR houdt o.a. rekening met de verblijfsduur, of de parasiet nog gevoelig is voor een medicijn en de mogelijke bijwerkingen van malariatabletten. Dit advies wordt door iedere GGD of een ander vaccinatie centrum gebruikt en is vooral gericht op het voorkomen van malaria tropica.

Het op de goede manier slikken van de juiste malariatabletten, in combinatie met de algemene maatregelen tegen muggenbeten, geeft de beste bescherming tegen malaria.

Malariasymptomen

Tijdens uw reis kunt u toch malaria krijgen, ook als u trouw uw malariatabletten heeft geslikt. Malaria kan zich voordoen als heftige aanvallen met koude rillingen en hoge koorts, maar ook als een ‘griepje’ met hoofdpijn en zonder duidelijke koorts. Daarom moet u bij koorts of ‘griep’ die langer dan twee dagen aanhoudt, denken aan malaria. Ga dan tijdens uw verblijf in de tropen zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde arts of ziekenhuis, of u neemt volgens  voorschrift een noodbehandeling.

N.B. dus elk ‘griepje’, ook binnen 2 maanden na terugkeer in Nederland, kan een beginnend malaria (tropica) zijn!

Video over Malaria