U bevindt zich hier

Reizigersspreekuur en corona

Bij het reizigersspreekuur kan geen afspraak gemaakt worden voor een coronavaccinatie.


Waar je op moet letten als je een afspraak bij ons hebt:

  • Kom zoveel mogelijk alleen op jouw afspraak.
  • Blijf thuis als je één van de klachten hebt zoals vermeld op https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19.
  • Er zijn geen gegevens beschikbaar over toediening van een coronavaccin tegelijk met een ander vaccin. Om bij klachten onderscheid te kunnen maken tussen bijwerkingen van het COVID-19-vaccin of een ander vaccin wordt geadviseerd minimaal 14 dagen aan te houden tussen een COVID-19-vaccin en andere vaccinaties.

Alles over het vaccinatiespreekuur

Wat doet de GGD?

Ga je een reis maken naar een (sub)tropisch land of een land in Oost-Europa, dan is het belangrijk om vooraf maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen op reis te voorkomen.

We adviseren om ongeveer 6-8 weken voor vertrek langs te komen voor advies en vaccinatie, maar ook als die termijn korter is (bijvoorbeeld bij een last-minute reis) heeft het zin om langs te komen. In de meeste gevallen heb je aan één consult genoeg, dat wil zeggen dat je tijdens het consult direct alle nodige vaccinaties toegediend krijgt. Van bepaalde vaccinaties heb je er meer dan één nodig en dan kan het nodig zijn dat je een week of een maand later terug moet komen voor een herhalingsvaccinatie.

De GGD help je bij een goede voorbereiding van de buitenlandse vakantie of reis. Van elk gebied weet de GGD precies wat er de gezondheidsrisico's zijn en welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn. Door de samenwerking met het Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) hebben we continu de meest actuele informatie.

Meteen online een afspraak maken

 

Afspraak maken

Een afspraak maken voor ons reizigersspreekuur:

 

Locaties

  • Alkmaar (Hertog Aalbrechtweg 5, naast station Alkmaar Noord) 
    Let op: dus niet op hoofdlocatie
  • Den Helder (Bernhardplein 76F, 1 etage bij het consultatiebureau)
  • Hoorn (Maelsonstraat 11, tegenover het Horizoncollege)
  • Schagen (Zuiderweg 25, 1e etage, boven de apotheek)

Kosten en vergoedingen

Aan het bezoek van het vaccinatiespreekuur bij de GGD zijn kosten verbonden: consultkosten (per persoon) en kosten per toegediend vaccin. De kosten per vaccin verschillen.
Let op: u kunt alleen met PIN betalen.

Lees meer over kosten en vergoedingen.

Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten van preventieve vaccinaties. Bij het afrekenen ontvangt u een gespecificeerde factuur van de bij u toegediende vaccins. Deze factuur kunt u naar uw ziektekostenverzekeraar opsturen om de gemaakte kosten te declareren.

 

Vaccinaties op maat

Vaccinaties op maat zijn vaccinaties die niet door de overheid worden aangeboden. Wil je op eigen kosten toch de vaccinatie zetten? Neem dan telefonisch contact op 088-01 00 530.

Wij bieden de volgende vaccinaties op maat aan:

Werking en bijwerkingen van vaccinaties
Hoe werkt een inenting? Filmpje van het RIVM

 

Alles over reisadvies

Algemene tips

Om ziekten te voorkomen is alleen vaccinatie of het innemen van geneesmiddelen vaak niet voldoende. Het is verstandig in het buitenland een aantal leefregels in acht te nemen, die het besmettingsrisico zo klein mogelijk houden. Tijdens de vaccinatie-afspraak met de arts of verpleegkundige van de GGD kunt u over deze leefregels uitvoerig worden geïnformeerd.

Lees meer

Reizen met kinderen

In diverse landen kunt u vervelende en soms gevaarlijke ziekten oplopen. Bedenk dat de medische voorzieningen soms minder goed zijn dan in Nederland. Een deel van de gezondheidsrisico's kan beperkt worden door vaccinaties en malariatabletten.

Kinderen zijn kwetsbaarder voor reisgerelateerde ziekten en problemen dan volwassenen. Ze lopen makkelijk een infectieziekte op en zijn dan vaak zieker dan volwassenen. Dit geldt vooral voor malaria en uitdroging bij diarree.

Lees meer

Zwanger op reis

Het is belangrijk om goed af te wegen of een reis naar de subtropen of tropen tijdens de zwangerschap wel of niet gemaakt moet worden.

Lees meer

DEET op reis

U gaat naar een land waar muggen leven die gevaarlijke ziektes overbrengen. Ziektes zoals malaria, dengue en gele koorts. De beste bescherming tegen beten van deze muggen biedt een antimuggenmiddel met DEET.

Lees meer

Malaria

Malaria is een tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door een malariaparasiet. Er zijn vier vormen van malaria. Malaria tropica is de meest gevaarlijke vorm en kan onbehandeld binnen enkele dagen tot weken tot de dood leiden. De andere vormen leiden niet tot de dood, maar mensen kunnen zich er maanden tot jaren ziek door voelen.

Klachten
De eerste klachten die optreden zijn koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn. Vaak lijkt malaria in het begin op een ‘griepje’.

Lees meer

Rabiës

Rabiës (hondsdolheid) is een virusinfectie van de hersenen die zonder maatregelen altijd dodelijk afloopt. Hondsdolheid (rabiës) kost wereldwijd elke dag aan ongeveer 160 mensen het leven. Het virus wordt verspreid door speeksel van geïnfecteerde zoogdieren (o.a. honden, apen, katten, vleermuizen).

Lees meer

Zikavirus

Het zikavirus is een virus dat wordt overgedragen door een mug die van zonsopgang tot zonsondergang (dus ook overdag) actief is. Sinds mei 2015 is er een uitbraak gaande in Brazilië die zich over Zuid- en Midden-Amerika heeft verspreid. Ook in andere gebieden op de wereld komt het zikavirus voor.

Meer informatie
Informatie over (het ontbreken van) de verschijnselen bij besmetting, de verspreiding en het voorkomen van een besmetting, zikavirus (RIVM).
Informatie met betrekking tot zwangerschap, zwangerschapwens en het zikavirus, zikavirus en zwangerschap (RIVM).
 

Staat je vraag er niet tussen?

Neem op werkdagen tussen 08.30-16.30 uur contact op via 088-01 00 530 of stel je vraag via onderstaand formulier.