Relationele & seksuele vorming op school

Relaties en seksualiteit zijn belangrijke thema’s die al vanaf groep 1 van de basisschool thuishoren in het onderwijs. Kinderen ontdekken namelijk al vanaf jonge leeftijd hun eigen lichaam, ontwikkelen hun seksuele identiteit en ontdekken verschillen tussen jongens en meisjes. Ze gaan relaties en vriendschappen aan, worden verliefd, komen in de puberteit en doen eerste ervaringen op met seksualiteit. 

Startende maar ook ervaren scholen die werken met het thema Relaties & seksualiteit kunnen zich inschrijven voor de landelijke projectweken. Zo ervaart u eerst hoe dat is en hoe u schoolbreed aandacht aan het thema kunt geven. In 2020 wordt voor het po van 16 t/m 20 maart de landelijke projectweek ‘Week van de Lentekriebels’ georganiseerd en voor het v(s)o en mbo van 10 t/m 14 februari de ‘Week van de liefde’. Inschrijven voor deze weken kan nu al via deze links. Voor de ‘Week van de liefde’ geldt dat de eerste 150 scholen die zich inschrijven een promotiepakket krijgen om de school aan te kleden tijdens de week én 50% korting op Lang leve de liefde-materialen. 

Structureel en integraal werken aan het thema Relationele & seksuele vorming kan met de Gezonde School-aanpak: po, v(s)o en mbo

Leest u hier meer over het starten met Relationele en seksuele vorming op het primair onderwijs, het belang, de doelen, kerndoel 38 en hoe u het als leerkracht aanpakt. Hier vindt u informatie voor het vo. 

Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit

Vanaf oktober 2019 is een nieuwe stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit van start gegaan. Deze regeling werkt volgens de Gezonde School-aanpak maar staat los van de landelijke ondersteuningsronde Gezonde School.

Inhoud van deze regeling:

  • 3 Rondes (2019/2020/2021).
  • Voor alle po-, v(s)o- en mbo-schoollocaties.
  •  € 8000 per schoollocatie voor inzet van erkende Gezonde School-activiteiten rondom het thema Relaties & Seksualiteit en scholing voor de Gezonde School-coördinator. Scholen in de huidige landelijke ondersteuningsronde Gezonde School met thema Relaties & Seksualiteit kunnen extra subsidie aanvragen.
  • Advies en ondersteuning van de Gezonde School-adviseur.

Planning 
Scholen die geïnteresseerd zijn in deze Stimuleringsregeling kunnen van 14-10-2019 tot 2-12-2019 een belangstellingsregistratie aanmaken op mijngezondeschool.nl. Half december krijgen scholen dan bericht of de subsidie toegekend is. Voor de eerste ronde hebben scholen langer de tijd om te werken aan het thema Relaties & Seksualiteit, namelijk tot september 2021.
Meer informatie volgt binnenkort op de website van Gezonde School, GGD Hollands Noorden en per mail.

Checklist Seksuele vorming voor docenten vo en mbo 

Naar aanleiding van de actie #Kutvoorlichting, georganiseerd door 3FM i.s.m. Tussenuur en Brandpunt+ hebben Rutgers en Soaaids een checklist voor docenten op het vo en mbo gemaakt. De actie #Kutvoorlichting benadrukt de noodzaak van goede seksuele voorlichting op scholen en dat er meer aandacht moet komen voor plezier in seks. Lees meer over wat jongeren vinden van de huidige seksuele voorlichting

Op seksuelevorming.nl vindt u de checklist. Met deze checklist geven Rutgers en Soaaids suggesties om seksuele vorming op een leuke, leerzame en respectvolle en daarmee veilige manier te doen. Daarbij doen zij ook suggesties over hoe dat voor de docent en leerlingen op een veilige manier kan. Deze checklist bevat ook een link naar de e-learning Seksuele vorming voor docenten. 

Voor meer informatie kunt u terecht bij het team jeugdgezondheidszorg gekoppeld aan uw school of Marsha Kaarsbaan mkaarsbaan@ggdhn.nl (adviseur Gezondheidsbevordering).