Griep en verkoudheid - verspreiding voorkomen

Tijdens de herfst en winter lopen veel mensen griep of verkoudheid op. De virussen die griep en verkoudheid veroorzaken, zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Ze worden door praten, hoesten of niezen verspreid. De kans op besmetting is vooral groot in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, zoals in een trein of bus, op school of kinderdagverblijf. Virussen worden ook overgedragen via handen, bijvoorbeeld als iemand u een hand geeft, of via voorwerpen zoals deurknoppen en speelgoed. 

Verklein de kans op besmetting 

Onderstaande maatregelen verkleinen de kans dat u besmet wordt, of dat u griep of verkoudheid aan anderen overdraagt. Leer de maatregelen ook aan kinderen! 

  • Houd uw arm of zakdoek voor uw mond als u niest of hoest. Nies of hoest niet in de richting van een ander.  
  • Gebruik bij voorkeur papieren zakdoeken, tissues of handdoekjes en gebruik ze eenmalig. Gooi ze na gebruik in de vuilnisbak.  
  • Was regelmatig uw handen met water en zeep, zeker voor het eten en na het hoesten, niezen of snuiten. Droog daarna goed – en hygiënisch – uw handen. 
  • Maak voorwerpen zoals deurknoppen vaak schoon. Was ook regelmatig beddengoed en stoffen speelgoed op 60°C.  
  • Ventileer woon- en slaapruimten. Laat ventilatieroosters altijd iets open, of zet het raam op een kier (met anti-inbraakstang of slot). 
  • Voor meer informatie over griep en verkoudheid kunt u ook kijken op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

Handen wassen belangrijk!  

Handen wassen is een belangrijke bezigheid, zo leerden wij vroeger al van onze moeders. Voor het koken, na het toiletbezoek, of gewoon zomaar midden op de dag; handen wassen voorkomt verspreiding van bacteriën en ziekten. 
Kinderen hebben meer kans om ziek te worden; hun afweersysteem is nog in de groei. Ze spelen op school veel met andere kinderen die soms ziekteverwekkers bij zich kunnen hebben. De meeste van deze ziekteverwekkers worden via de handen verspreid. Door regelmatig handen te wassen met water en zeep verkleinen ze de kans dat zij, of iemand in hun omgeving ziek wordt.  

Er zijn veel materialen en instructies ontwikkeld die aangeven waarom je je handen moet wassen en hoe je dit het beste kan doen. Deze instructies zijn ontwikkeld voor kinderdagverblijven maar ook heel goed te gebruiken door leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs. 

Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.  

Heeft u vragen? 

Neem dan contact op met de afdeling infectieziekten van GGD HN, tel.: 088-01 00 535.